Haberler

Babasız Bir Çocukluktan Babasız Bırakan Yönetimlere

Bugün İdam Edilen Irak'ın Devrik Lideri Saddam Hüseyin'in Hayatı Bir Film Senaryosu Gibiydi, İşte Babasız Geçen Bir Çocukluktan İnsanları Babasız Bırakan Bir Yönetime Saddam Hüseyin'in Hayat Hikayesi.

Bugün idam edilen Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in hayatı bir film senaryosu gibiydi, işte babasız geçen bir çocukluktan insanları babasız bırakan bir yönetime Saddam Hüseyin'in hayat hikayesi.

Saddam Hüseyin 1937 yılında Irak'ın Sunni üçgeni içinde ger alan Tikrit kentine 13 kilometre uzaklıktaki El-Avya köyünde çobanlıkla geçinen bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Annesi Subha Tulfah El Musallat, oğluna "karşı duran, göğüs geren kişi" anlamına gelen Saddam adını koydu.

BABASINI HİÇ TANIMADI

Saddam Hüseyin, babasını hiç tanımadı. Hüseyin'in biyolojik babası Hüseyin Abd-El Macid, Saddam'ın doğumundan 6 ay önce ortadan kayboldu. kısa bir süre sonra da 13 yaşındaki abisi kanser nedeniyle yaşamını yitirdi. Böylece Saddam'ın annesi, hamileliğinin son aylarını oldukça sıkıntılı geçirdi.

Doğumundan kısa bir süre sonra amcası Khairallah Talfah'ın yanına gönderilen Saddam, üç yaşına kadar amcasının elinde büyüdü. Saddam, annesinin İbrahim-El Hassan ile evlenmesinin üzerine anne ocağına geri döndü.

Üç üvey kardeşi olan Saddam Hüseyin, üvey babasının elinden şiddet görmeye başladı. Bunun üzerine Saddam 10 yaşına geldiğinde Bağdat'a, oldukça dindar bir sunni olan amcasının evine döndü.

Takvimler 1958 yılını gösterdiğinde Saddam Hüseyin'in hayatı, belki de ileride hiç tahmin edemeyeceği şekilde değişti. Saddam, Baas partisine üye olurken, ileride bu partinin başında ülkesini yöneteceğini bilmiyordu.

CIA KAMPINDA EĞİTİLDİ

1959 yılında Saddam'ın adı General Abdul Kerim Kassım suikastine karıştı. Bu tarihte Saddam ayağından vuruldu ancak CIA ve Mısır istihbaratının desteğiyle Tikrit'e kaçtı. Saddam ardından önce Suriye'ye daha sonra da Beyrut'a kaçtı. Saddam Beyrut'ta CIA tarafından eğitildi. Son olarak Mısır'a giden Hüseyin burada sık sık Amerikan Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. Saddam, sürgünde olduğu dönemde Kahire Üniversitesi'nde Hukuk okudu.

1963 yılında, yanında büyüdüğü amcasının kızı Sacide Talfah ile evlenen Saddam'ın bu düğünü Hüseyin henüz 5 yaşındayken ayarlanmıştı. Saddam'ın bu evliliğinden Rana, Raghad ve Hala isimli üç kızı ve Uday ve Kusay adında iki oğlu oldu. Saddam ülke yönetimini eline aldığında Uday basını kontrol ederken, Kusay da Cumhuriyet Muhafızlarının başına geçti.

Saddam Hüsiyen daha sonra iki kez daha Samira Şahbandar ve Nidal el Hamdani ile evlendi. Hüseyin'in eşi Samira'dan Ali adında bir oğlu daha oldu.

1964 yılında Irak'a dönen Saddam hapse atıldı ancak 1967 yılında hapisten çıkarak kısa sürede Baas partisinin başına geçti. 1968 yılındaki darbede rol aldı.

İRAN'I İŞGAL ETTİ

1979'da iktidar olan Saddam, 1980 yılında İran'ı işgal ederek 8 yıl sürecek İran-Irak savaşını başlatmış oldu. 16 Nisan 1988'de de tarihe Halepçe Katliamı olarak geçecek Kürtlere karşı kimyasal silah kullanımına izin verdi. Aynı yıl İran savaşı sona erdi.

İran savaşından 2 yıl sonra Saddam bu kez 2 Ağustos 1990'da Kuveyt'i işgal ederek tekrar gündeme oturdu. ABD'nin buna yanıtı sert oldu 1991 yılında Birinci Körfez Savaşı başladı.

11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de yaşanan terör eylemleri ardından Saddam tekrar Amerika'nın hedefi oldu. George Bush yönetimi, 20 Mart 2003'te Irak'ta Kitle İmha silahları olduğu gerekçesiyle Irak'ı işgal etti ancak Irak'ta kitle imha silahları asla bulunamadı.

2003'TE YAKALANDI

13 Aralık 2003'te Saddam Hüseyin doğduğu ve büyüdüğü yer alan Tikrit'te bir sığınakta saklanırken ABD askerleri tarafından yakalandı.

2003 yılı Aralık ayında Irak Hükümeti, Savaş Suçları Mahkemesi kurdu, bundan bir yıl sonra 2004 yılı Haziran ayında Saddam yasal olarak Iraklı yetkililere devredildi böylece devrik lider Irak yasalarına göre yargılanma statüsüne geçmiş oldu.

BU SABAH İDAM EDİLDİ

2005 yılı Ekim ayında Saddam Hüseyin davası Irak'ta başladı. Hemen hemen bütün duruşmalar olaylı geçti. Devrik lider birçok kez mahkemenin meşruiyeti sorguladı. Saddam, 5 Kasım 2006'da, insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı. Saddam Hüseyin'in asılarak idam edilmesine karar verildi.

3 Aralık 2006'te temyize giden Saddam 26 Aralık'ta olumsuz yanıt aldı. Bunun üzerine Saddam Hüseyin 30 Aralık 2006'da, Türkiye saati ile 05.00 sularında Bağdat'ta asılarak idam edildi.

Böylece babasız başlayan ve pek çok kişinin babasız kalmasına neden olan bir hayat sona ermiş oldu. Geride çok tartışılacak bir tarih ve çok tartışılacak bir ölüm bıraktı.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title