Haberler

Babasından nakledilen karaciğer ile Ahmethan hayata tutundu

Güncelleme:

BURSA'da 14 aylık Ahmethan Oruç, nadir görülen glikojen depo hastalığına bağlı gelişen siroz nedeniyle büyüme geriliği yaşarken, babası Yasin Oruç'tan (36) nakledilen karaciğer dokusu ile sağlığına kavuştu.

BURSA'da 14 aylık Ahmethan Oruç, nadir görülen glikojen depo hastalığına bağlı gelişen siroz nedeniyle büyüme geriliği yaşarken, babası Yasin Oruç'tan (36) nakledilen karaciğer dokusu ile sağlığına kavuştu. İzmir Kent Hastanesi'nde nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Murat Kılıç, "Hastamız, ağır şartlarda ameliyata girdi. Nakil olmasaydı 1 ya da 2 ay içinde kaybedebilirdik. Şimdi yeni karaciğeriyle, yeni bir hayata başladı" dedi. Bursa'da yaşayan Fen Bilimleri Öğretmeni Nihal Oruç (35) ile Mimar Yasin Oruç'un, çocukları Ahmethan, 4 aylık iken ateşi düşmemeye ve sürekli kilo kaybı yaşamaya başladı. Ömer Faruk (6) adında bir çocukları daha olan çift 2.çocukları Ahmethan'ın hastalığının teşhisi ve tedavisi için doktor arayışına girdi. Nihayetinde sarılık değerleri yükselen, karnı şişen Ahmethan'a geçen ağustos ayında 8 aylık iken DNA analiziyle 'glikojen tip 4- Andersen hastalığı' tanısı koyuldu. Bursa'da 10 kilonun altındaki bebeklere, karaciğer nakli yapılamadığı için aile, İzmir Kent Hastanesi'ne yönlendirildi.

NADİR GÖRÜLEN GENETİK BİR HASTALIK

Anne Nihal Oruç, nadir görülen genetik bir hastalığı olan çocuğunun 5 kilo ağırlığındayken İzmir'e tedavi için geldiklerini belirtti. Beslenemediği için kilo alamayan çocuğunun 7 kilo ağırlığa ulaştıktan sonra ancak geçen 29 Aralık'ta babasından karaciğer naklinin gerçekleştirildiğini hatırlattı. Yaşadığı sağlık sorunlarının Ahmethan'ın gelişimini etkilediğini kaydeden Oruç, "Tanı koyuldu çocuğumuza. Ancak nakil için kilo alması gerekiyordu. 4 ay burnundan beslendi. Bu süreçte, nakil olan hastalar ile hastalığın nedenlerini araştırdık. Başka nedenlerle organ nakli olmuş çocukların, aileleriyle konuştuk. Hastalığın, genetik olduğu söylendi. Bizim gibi bu hastalık tanısıyla nakil olacak çocukların, ailelerine ulaşarak onlarla bilgi alışverişinde bulunduk. Çok şükür oğlumuz tedavisinin ardından şimdi iyi. Henüz 14 aylık ve sürekli burundan beslendi. Artık bundan sonra ki süreçte Ahmethan'ı yemek yemesini öğreterek büyüteceğiz" diye konuştu.

BABADAN OĞULA ORGAN NAKLİ YAPILDI

Oğluna kendisinden alınan karaciğer dokusu ile yeniden hayat veren Yasin Oruç da, "Zor günler geçirdik. Uzun süre Ahmethan'a teşhis konulamadı. Tanısı yapıldıktan sonra tedavisi için beklemek zorunda kaldık.  Çok şükür, artık kötü günleri geride bıraktık. Doktorlarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

GLİKOJEN DEPO HASTALIĞI NEDİR?

Ahmethan'a 14 aylık ve 7 kilo ağırlığındayken İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü kurucu başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç; Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Iakobadze'den oluşan ekip tarafından karaciğer nakli gerçekleştirildi. Prof.Dr. Murat Kılıç, nadir görülen ve az bilinen 'glikojen depo hastalığı' ile uyguladıkları tedavi hakkında şu bilgileri verdi:

"Glikojen depo hastalığına bağlı karaciğer sirozu nedeniyle minik hastamızda ağır bir büyüme ve gelişim geriliği vardı. Çok güç şartlarda ameliyata girdi ve karaciğer nakli olmazsaydı 1 ya da 2 ay içinde kaybedilmesi söz konusuydu. Glikojen depo hastalığı (Glikojen tip 4 - Andersen hastalığı) genetik geçişli bir rahatsızlıktır. Anne veya babanın taşıyıcı olduğu ailelerin çocuklarında yüzde 25 bu hastalık, çıkabilir. Karaciğerde enzim eksikliğine bağlı oluşan anormal glikojenin karaciğer ve dalakta depolanarak hasar vermesi ile karakterize bir hastalıktır. Bu hatalı glikojen birikimi, kısa sürede karaciğerde siroz ve karaciğer yetmezliği ile büyüme ve gelişim geriliğine yol açar. Bu tip hastalık ile doğan çocuklar, karaciğer yetmezliğinin ağırlığına göre doğumdan 1 ya da 2 yıl sonra ne yazık ki kaybediliyor. Ahmethan'ın sağlığı babasından yapılan nakille şimdi iyi. Yeni karaciğeriyle yeni bir hayata başladı."


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İzmir Bursa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title