Haberler

Babasından Karaciğer Nakliyle Yaşama Döndü

Oynamak İçin Aldığı Çatapatları Yiyince Komaya Giren 7 Yaşındaki Aylin Keser'in Hayatı, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Ekibinin Birkaç Saat İçinde Organize Olup Babası Kamil Dikici'den Aldıkları Karaciğer Parçasını Nakletmesiyle Kurtuldu.

OYNAMAK için aldığı çatapatları yiyince komaya giren 7 yaşındaki Aylin Keser'in hayatı, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi organ nakli ekibinin birkaç saat içinde organize olup babası Kamil Dikici'den aldıkları karaciğer parçasını nakletmesiyle kurtuldu.

Yaramazlığının bedelini ağır ödeyen Küçük Aylin, yeni yıla hastanede girerken; Doç.Dr. Hüseyin Astarcıoğlu, “Aylin bize ‘evre 3 koma’ dediğimiz durumda geldi. Bir sonrası 4'üncü evre beyin ölümü. Her şey çok hızlı gelişti. Onu uçurumun kenarından çektik” dedi.

Konya'da 4 yaşındaki Sudenaz İnce'nin Ramazan Bayramı'nın ilk günü çikolata sanarak yediği çatapattan zehirlenerek ölümü hafızalarda tazeliğini korurken, bu kez İzmir'de yeni bir çatapat vakası yaşandı. Ballıkuyu'da oturan nikahsız çift 25 yaşındaki Ayla Keser ile aynı yaştaki Kamil Dikici'nin Yeşiltepe İlköğretim Okulu birinci sınıfına giden kızları Aylin, geçen cuma günü aniden fenalaştı. Kusup kendini kaybeden küçük kız Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Yapılan tetkiklerden sonra Aylin'in karaciğerinin iflas ettiği ortaya çıktı. Talihsiz çocuğun durumunun hızla kötülemesi üzerine Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne sevki gerçekleştirildi. Aylin Keser'in hastanelerine getirildiğinde bilincinin kapanmak üzere olduğunu belirten Doç.Dr. Hüseyin Astarcıoğlu, “Aylin bize gelmeden bir gün önce çatapat yutmuş. Çatapatların içerisinde fosfor, kükürt, benzen, nitrit gibi karaciğere akut olarak zarar verecek maddeler var. Bunların satışı yasak ama buna karşın satılıyor, çocuklar alıyor ve yutarak hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Aylin geldiğinde konuşamıyordu, uykuya meyilli, ağrılı uyarana yanıtı yoktu, sarılığı vardı, evre 3 koma dediğimiz durumda geldi. Evre 3'ten bir sonra, evre 4, beyin ölümü oluyor zaten. Yaşamak için belki saatleri vardı. Genel durumu hızlıca değerlendirildiğinde acil karaciğer nakli gerektiğine karar verdik. Babası önemli bir fedakarlık gösterdi. Ameliyat olmayı hemen kabul etti. Biz de hazırlıkları çok hızlı tamamladık. Bize geldiği günün 3-4 saat sonrası ameliyata aldık. Babanın karaciğerinin sol bölümünü alarak kızına naklettik. Hastamız şimdi çok iyi. Bilinci yerine geldi, karaciğeri güzel çalışıyor. Aylin uçurumun kenarındaydı, çekip çıkardık” diye konuştu.

Aylin, Prof.Dr. İbrahim Astarcıoğlu, Prof.Dr. Sedat Karademir, Doç.Dr. Hüseyin Astarcıoğlu'ndan oluşan ekibin gerçekleştirdiği karaciğer nakliyle hayata dönerken, Anestezi ve Reanimasyon Kliniği sorumlusu Yrd.Doç. Mert Akar, “Aylin'in hayatını birkaç saat içinde nakle karar verilip, donörün, hastanın hazırlıklarının tamamlanıp ameliyata alınması kurtardı. Avrupa'da bile çok az merkezde sağlanabilecek hızlı ve doğru organizasyonla Aylin bugün hayatta” dedi.

Öte yandan Aylin, başucuna koyulan televizyonu seyrederek yeni yıla girerken, “Çok iyiyim” dedi. Kızının eline aldığı herşeyi ağzına sokmak gibi bir kötü huyu olduğunu belirten anne Ayla Keser, “Çatapat almış, yutmuş. Cuma günü önce kustu, ardından kendini kaybetti. Onu kaybedeceğiz diye çok korktuk. Kızım kurtuldu, yeni yıl bize geldi” diye konuştu.

Müzisyenlik yaparak geçini sağladığını belirten baba Kamil Dikici de kızına hayat verdiği için çok mutlu olduğunu söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title