Haberler

Babacan: "Kilitlenmiş Durum Artık Çözülmeye Başladı"

Devlet Bakanı Ali Babacan, Avrupa Komisyonu'nun 8 Başlıkta Müzakereleri Askıya Almasının Ardından Kilitlenmiş Durumun Şimdi Artık Çözülmeye Başladığını ve Müzakereye Açılmayacak 8 Fasılda Dahi Türkiye'ye Resmen Açılış Kriterleri Bildirileceğini Kaydetti.

Devlet Bakanı Ali Babacan, Avrupa Komisyonu'nun 8 başlıkta müzakereleri askıya almasının ardından kilitlenmiş durumun şimdi artık çözülmeye başladığını ve müzakereye açılmayacak 8 fasılda dahi Türkiye'ye resmen açılış kriterleri bildirileceğini ifade ederken, "Ne zaman ki ileride Kıbrıs'la ilgili problemler aşılır, belli bir mutabakat zemini bulunur, kapsamlı bir çözüm noktasına ulaşılır, Kıbrıs'la ilgili konular gündemden çıktığı anda bütün bu fasıllar aynı anda açılabilecektir resmen" diye konuştu.

Devlet Bakanı Ali Babacan, TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alarak Türkiye-AB ilişkileri konusunda milletvekillerine bilgi verdi. Önümüzdeki dönemde AB ile ilişkilerinde atılacak her adımın Türkiye'nin menfaatine olacağını dile getiren Babacan, ancak müzakere sürecenin Avrupa'da siyasi rant peşinde koşanlar tarafından rehin alınmasına ve bugüne kadar elde edilen kazanımlarda geriye gidilmesine asla izin vermeyeceklerini vurguladı.

Müzakere sürecinde Haziran sonuna kadar üç faslın açılmasının hedeflendiğini kaydeden Babacan, hem Avrupa Komisyonu hem de Almanya'nın niyeti ve çalışmalarının bu yönde olduğunu bildirdi. Babacan, "Dolayısıyla biz bu yılın ilk yarısında eğer farklı bir gelişme olmaz ise toplam en az dört faslı açmış olmayı hedefliyoruz" dedi. Bakan Babacan, 11 ayrı faslın komisyon tarafından değerlendirmesini içeren raporların kendilerine ulaştığını bildirirken, 6 fasılda açılış kriteri bulunmadığını, diğer 5 faslın kriteri ise kendilerine resmen bildirildiğini anlattı.

Babacan, 15 Aralık 2006 kararlarından sonra 8 fasılla ilgili nasıl bir yol izleneceği konusunda bir belirsizliğin sözkonusu olduğunu kaydederken, şöyle dedi:

"Hatta Fin dönem başkanlığında bu fasıllarla ilgili ciddi bir anlaşmazlık, uzlaşmazlık ortaya çıkmıştı Özellikle Rumların olumsuz tavırları sebebiyle. Ancak Ocak ayıyla birlikte o kilitlenmiş durumun şimdi artık çözülmeye başladığını görüyoruz ve müzakereye açılmayacak 8 fasılda dahi bize resmen açılış kriterleri bildirilecek. Bu şu demek: Kıbrıs sorununu bir kenara koyup, 8 faslın 8'inde de Türkiye olanca hızıyla çalışmalarına aynen devam etme şansına sahip olacak ve yine AB komisyonuyla bu 8 fasılda dahi çalışmalarımız aksamadan devam edebilecek. Ne zaman ki ileride Kıbrıs'la ilgili problemler aşılır, belli bir mutabakat zemini bulunur, kapsamlı bir çözüm noktasına ulaşılır, Kıbrıs'la ilgili konular gündemden çıktığı anda bütün bu fasıllar aynı anda açılabilecektir resmen."

Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde 2007 ile birlikte yeni bir döneme girdiğini ifade eden Babacan, "Aralık 2006'ya kadar Biz hep Türkiye'nin ne zaman hazır olacağını tartıştık. Bundan sonra asıl tartışacağımız konu AB'nin ne zaman Türkiye için ne zaman hazır hale geleceği" dedi.

Bakan Babacan, 2007-2013 arasındaki yedi yıllık dönemde Türkiye'nin hangi fasılla ilgili, hangi yasal düzenlemeleri yapacağına, ikincil düzenlemeleri yapacağına ilişkin detaylı bir yol haritasını kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi. Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyelim ki Fransa'da seçimler var diye ya da Kıbrıs'la ilgili problemler var diye. Çevre, gıda güvenliği, sağlık konusunda beklememizin hiç bir anlamı yok. Eğer falanca ülkede Türkiye aleyhtarlığı çok, filanca ülkede şu siyasi lider şu sözü etti Türkiye aleyhinde deyip moralimizi bozup, çevre konusundaki adımlarımızı geciktiriyorsak, gıda güvenliği adımlarını geciktiriyorsak bu Türkiye'nin lehine değil. Tabi ki zor konular olacak. Biz bunları zaman içinde teker teker masaya yatırıp hepsini çözeceğiz. Öyle konular olacak ki ne zaman üye olursak ancak o zaman bunları yapabiliriz. Bazı konulardaki uygulama tarihimiz eşittir üyelik tarihidir diyeceğiz. Hatta bazı konularda üyelik tarihi bile yakın gelirse üyelik tarihinden sonra geçiş süreci talep etme hakkımız olacak."

AB sürecine sağduyunun hakim olmak zorun olduğunu vurgulayan Babacan, "Hem hak olduğunu farkına vararak hem de attığımız her adımda Türkiye'nin menfaati nedir bu sorgulamayla devam etmemizde fayda var" diye konuştu. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title