Haberler

Babacan: Halaçoğlu ile Bağlantı Kurmak Yanlış

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu'nun Görevden Alınmasının, Türkiye'nin, Ermenistan ile İlişkileri Normalleştirme ve Diyalog Ortamı Yaklaşımı Çerçevesinde Bir Adım Olarak Değerlendirmenin Yanlış Olacağını Söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu'nun görevden alınmasının, Türkiye'nin, Ermenistan ile ilişkileri normalleştirme ve diyalog ortamı yaklaşımı çerçevesinde bir adım olarak değerlendirmenin yanlış olacağını söyledi.

Ekim ayı ortalarında yapılması beklenen BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimlerinde Türkiye'ye destek arayışı çerçevesinde New York'ta temaslarda bulunan Babacan, Türk basın mensupları için bir toplantı düzenledi.

Bakan Babacan, ''Bizim Ermenistan ile ilgili burada oluşturmaya çalıştığımız bir diyalog ortamı ve ilişkileri normalleştirmekle ilgili bir bakış söz konusu. Bazı kurumlarda atamalarda pek çok faktör vardır kararları etkileyen. Ama ikisi arasında bağlantı kurmak son derece yanlıştır'' diye konuştu.

Babacan, Ermenistan'da son seçimlerden sonra Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı olarak yeni Ermeni yetkililere mektup gönderdiklerini hatırlattı ve bu mektupların, ''yeni yönetimle bir diyalog kapısı açma niyetini'' ifade ettiğini kaydetti. Babacan, ''Hedefimiz, komşularımızla sıfır problem. Ermenistan ile sıfır problem var diyecek halimiz yok ama hedefimiz bu'' ifadesini kullandı.

Bakan Babacan, iki ülke arasında farklı şehirlere uçuşa izin verildiğini, Türkiye'de çalışan onbinlerce Ermeni vatandaşının bulunduğunu, geçen yıl dolaylı ticaret hacminin 500 milyon doları bulduğunu hatırlattı ve ''Tabii karşı taraftan da somut adımlar gelmeli. Amacımız, ilişkileri normalleştirmek. Kuşkusuz bölgenin geneline baktığımızda, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki problemleri görmezden gelemeyiz'' dedi.

Babacan, Türkiye'nin, sorunların diyalog yoluyla çözülebileceğine inandığını da söyledi. Babacan ayrıca, 1915 olaylarıyla ilgili ortak bir tarih komisyonu kurulmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.

Bakan Babacan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Avustralya'nın eski Dışişleri Bakanı Alexander Downer'ı BM Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak atamasına da değindi ve bu atama için, ''Bir bakıma BM'nin artık ciddi bir şekilde Kıbrıs konusuyla yakından ilgileneceğinin önemli bir sinyali olarak görüyoruz. Kıbrıs'ın çözülmesi için BM'nin devrede olması gerekiyor'' dedi. Babacan, Downer'ın atanması için, ''Biz olumlu bir adım olarak görüyoruz'' dedi.

Dışişleri Bakanı Babacan, Kıbrıs'ta liderlerin yarın tekrar bir araya geleceklerini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Artık kapsamlı görüşmelerin başlamasını arzu ediyoruz. Kapsamlı çözüm görüşmeleri başladığında kuşkusuz BM'nin devrede olması gerekir. Hem BM Genel Sekreteri'nin hem de özel temsilcinin bilgilendirilmesi önem taşıyacak. Liderlerin anlaşamadığı durumlarda farkları kapatıcı rol oynamak için BM iyi bir kurumdur.''

Kapatma davası kararının, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine etkisi olup olmayacağına ilişkin bir soruya Babacan, ''Biz, uluslararası istikrara, barışa, güvenliğe katkıda bulunan bir ülkeyiz. Bunu yapabilecek ülkenin kendi iç istikrarı, kendi iç güvenliği son derece önemli. Türkiye, kendi içinde ne kadar güçlü, istikrarlı olursa, Türkiye'nin uluslararası etkinliği de o kadar artacaktır'' diye yanıt verdi.

Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine adaylığı konusunda, "Olumlu bir sonuç için elimizde yeterince unsur var. Ancak son dakikaya kadar yoğun çaba içinde olmak büyük önem taşıyor" dedi.

Türkiye'nin, siyasi ve ekonomik reformlarla pek çok ülkenin dikkatini çeken, başka ülkelerin esin kaynağı olan bir ülke olduğunu ifade eden Babacan, pek çok gelişmekte olan ülkeye, hem resmi hem de sivil toplum kuruluşları aracılığıyla, kalkınma yardımları ve insani yardımlar yapıldığını anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title