Haberler

Babacan: Dostlarımızdan Destek Bekliyoruz

Babacan, Uluslararası Dayanışma, Birlik ve Beraberliğin Terörle Mücadelenin Tek Yolu Olduğunu Belirterek, 'Bütün Dostlarımızdan Beklentimiz, Bu Mücadelede Bize Destek Vermeleridir' Dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, uluslararası dayanışma, birlik ve beraberliğin terörle mücadelenin tek yolu olduğunu belirterek, "Bütün dostlarımızdan beklentimiz, bu mücadelede bize destek vermeleridir" dedi.

Babacan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, Mutteki ile ikili ve bölgesel ilişkileri görüştüklerini, mevcut işbirliğinin geliştirilmesinde hemfikir olduklarını vurguladı.

Bölgedeki güncel ciddi krizleri de değerlendirdiklerini ifade eden Babacan, şunları söyledi:

"Türkiye, Irak'ın siyasi birliğini, toprak bütünlüğünü ilke meselesi olarak görüyor. Irak'taki bir parçalanmanın felaketler getireceğini düşünüyoruz. Terörle mücadele bizim için bir ilke meselesidir. Şu anda Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bir PKK terör örgütü var. Bu örgüt bizi son derece rahatsız etmekte, büyük zararlar vermektedir. Bu Türk halkının, Türk parlamentosunun ve Türk hükümetinin öfkesini gerçekten son noktaya getirmiştir.

Bu konuda bugüne kadar pek çok metot denendi. Irak'la, ABD ile defalarca farklı çözümler üretilmesine çalışıldı. Ancak bugüne kadar somut bir sonuç alınamadı. Sorun azalmadı, çoğaldı.''

Babacan, Mutteki ile görüşmesinde, İran tarafının PKK ile mücadele konusunda kendilerine destek sözü verdiği belirterek, bundan memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Ali Babacan, ABD'nin PKK terör örgütüne yardım edip etmediği yönündeki bir soru üzerine de, "ABD'nin dünyadaki herhangi bir terör örgütüne destek verebileceğini düşünmek bile istemiyorum, böyle bir şeye ihtimal vermiyorum" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Mutteki de, PKK terör örgütünün Türkiye'ye karşı eylemlerini kınadıklarını belirterek, "Irak'ın kuzeyindeki terör faaliyetleri, işgalcilerin Irak'ta bulunmasıyla yeni bir hal almış ve artmıştır. Bizim açımızdan bu tür eylemler, dış destek olmadan gerçekleşemez" dedi.

İsrail ve ABD'nin bölgedeki terör faaliyetlerine ilişkin çabaları olduğunu da iddia eden Mutteki, ABD'nin bu konuda ciddi bir tutum almasını istedi.

Terör eylemlerinin durdurulması için bölgesel işbirliğinin gerekli olduğuna işaret eden Mutteki, "Biz ortak işbirliği ve değerlendirmelerle terör mantıklı bu küçük grupları yenebileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title