Haberler

Babacan: "Bizim Bir Aidiyet Meselemiz Yok

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AK Parti Olarak, AB Üyelik Süreci Çerçevesindeki Reformlarla Birlikte Halkın Kendilerine Desteğinin Arttığını, Dolayısıyla Bu Süreçten Parti Olarak Şikayetçi Olmadıklarını, Aksine Reformları Yaparak Daha Çok Desteklenen Bir Parti Haline Geldiklerini Bildirdi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AK Parti olarak, AB üyelik süreci çerçevesindeki reformlarla birlikte halkın kendilerine desteğinin arttığını, dolayısıyla bu süreçten parti olarak şikayetçi olmadıklarını, aksine reformları yaparak daha çok desteklenen bir parti haline geldiklerini bildirdi.

NATO Dışişleri bakanları toplantısı için bulunduğu Brüksel'de STV Haber'in Avrupa Masası programına konuk olan Babacan, Türkiye'nin AB üyelik süreci, reformlar, ABD'ni yeni yönetimi ile ilişkiler gibi konulara ilişkin soruları yanıtladı.

AB kanadından gelen, AK Parti'nin AB konusundaki "iştahını kaybettiği" ve reformların yavaşladığı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Babacan, bunun tam üye olana kadar hatta tam üye olduktan sonra bile devam edecek bir süreç olduğunu, reformların iç siyasi koşullar ve AB'nin Türkiye'ye bakışı ile çok ilgili bulunduğunu belirtti.

Babacan, bu süreci mevsimlere benzettiğini söyleyerek, bu bağlamda gerek Türkiye'nin kendi içinde, gerekse AB içinde yaz, sonbahar, kış ve ilkbahar mevsimlerinin bulunabildiğini kaydetti. Reformlarla birlikte halkın AK Parti'ye desteğinin arttığını ifade ederek, dolayısıyla bu süreçten parti olarak şikayetçi olmadıklarını aksine reformları yaparak daha çok desteklenen bir parti haline geldiklerini bildirdi.

Türk yetkililerin Brüksel'e artık daha az geldiğinin belirtilmesi üzerine, 2004 öncesinde müzakerelere başlama kararı arefesindeki gelişmeler nedeniyle ziyaretlerin sıklaştığını hatırlatan Babacan, o dönemde aday ülkelerin de zirvelere davet edildiğini, ancak sonrasında alınan kararla artık bu davetlerin söz konusu olmadığını anımsattı.

Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çok yakın bir zamanda Brüksel'e resmi ziyaret yapmasının söz konusu olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yine yakın bir zamanda Brüksel'e gideceğini bildirdi.

AB sürecinde zaman zaman yavaşlama, zaman zaman da hızlanma olmasının normal ve işin tabiatı gereği bulunduğunu kaydeden Ali Babacan, reformları yaparak Türk halkının standartlarını yükseltmenin peşinde olduklarını söyledi ve "Yoksa bizim bir aidiyet meselemiz yok. Ancak herhangi bir gruba katılarak ya da üye olarak varlığını sürdürebilecek bir ülke değiliz. Türkiye zaten kendi başına tarihiyle, kültürüyle çok önemli bir ülke" diye konuştu.

Bakan Babacan, AB Komisyonu'nun bir raporunda Cumhurbaşkanı Gül övülürken, Başbakan Erdoğan hükümetinin eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine de bunun Komisyon'un bir değerlendirmesi olduğunu ve kendilerinin bu tür ayrıma katılmasının mümkün olmadığını kaydetti. Gerek Gül, gerekse Erdoğan'ın AB sürecine büyük çaba ve destekleri olduğunu vurgulayan Babacan, hükümetin, AB sürecini yavaşlatmaktan hiçbir menfaati olamayacağını söyledi.

Anayasa değişikliği ile ilgili soruya karşılık da Babacan, bunun için üç seçenek sıraladı ve bu çerçevede yeni bir anayasa hazırlanabileceğini, mevcut anayasada kapsamlı bir değişiklik yapılabileceğini ya da reform başlıkları çerçevesinde değişikliklere gidilebileceğini belirtti. Babacan, bu seçeneklerden hangisinin gerçekleşeceğine ilişkin kararın iç siyasete bağlı olduğunu ancak, Anayasa için er ya da geç mutlaka ciddi bazı düzenlemeler yapılması gerektiğini bildirdi.

Babacan, "AK Parti hükümetinin, süreci yavaşlatmasının Türkiye'yi imtiyazlı ortaklığa götürme amacı taşıdığı" yönünde AB'den gelen yorumların anımsatılması üzerine de imtiyazlı ortaklık gibi bir durumu baştan beri asla kabul etmediklerini belirtti. AB hakkındaki azim, kararlılık ve amaçlarının değişmediğini kaydeden Babacan, reform sürecinde yerel seçimlerin sonrasında hızlanma beklediğine de değindi.

Bakan Babacan, Fransa'nın, dönem başkanlığını üzerindeki baskılara rağmen sağlıklı şekilde yürüttüğünü ancak satır aralarında bazen olumsuz bakış açısının görülebildiğini de ifade etti. Enerji faslının, Rumların vetosu nedeniyle açılamadığının hatırlatılması üzerine Babacan, sadece enerji değil eğitim ve kültür ile ekonomi ve parasal politikalar fasallarında da aynı sıkıntının yaşandığını bildirdi. Babacan, bu fasılların teknik olarak tamamen açılmaya hazır olduğunu, Fransa dönem başkanlığının da uğraşlarına rağmen başarılı olamadığını belirtti. Babacan, enerji fasılının açılmasının aslında enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi açısından AB'nin çıkarına olduğuna işaret etti.

ABD'nin yeni başkanı Barack Obama ile ilişkilerin nasıl olacağının sorulması üzerine de Babacan, Obama ekibiyle çeşitli görüşmeler yaptıklarını ve detaylı şekilde görüşlerini aktardıklarını söyledi. Babacan, halen Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı'nın ABD'de bulunduğunu, yakın zamanda da Müsteşar Ertuğrul Apakan'ın Washington'a gideceğini belirtti. Bakan Babacan, "Bizim beklentimiz, eğer yeni yönetim dinlemeye, istişare ve diyaloğa açık bir yönetim olursa, çok iyi çalışabiliriz diye düşünüyoruz" dedi.

1915 olaylarına ilişkin görüşleri nedeniyle yeni yönetimin ilk birkaç ayının iyi takip edilmesi gerektiğini belirten Babacan, Obama'nın seçim bildirgesinde Türkiye ile ilgili iyi bir bakış açısı bulunduğunu, ancak Ermeni diasporasının ABD'de güçlü olduğunu anımsattı. Babacan, Hillary Clinton'ın, dışişleri bakanlığını da değerlendirerek, Clinton'ların ailece Türkiye'yi yakından tanıdığını ve iyi bir diyalog süreci başlatabileceklerini düşündüklerini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title