Haberler

Babacan: ''Ab'de, Bütün Kurumlarıyla Mutabık Kaldığımız Tek Bir Duruş Sergiliyoruz''

Devlet Bakanı Ali Babacan, AB'nin, 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en önemli barış projesi olduğunu belirterek, ''AB'de, bütün kurumlarıyla mutabakat kaldığımız tek bir duruş sergiliyoruz'' dedi.

Devlet Bakanı Ali Babacan, AB'nin, 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en önemli barış projesi olduğunu belirterek, ''AB'de, bütün kurumlarıyla mutabakat kaldığımız tek bir duruş sergiliyoruz'' dedi.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulunda, 3 milletvekili gündemdışı söz aldı.

AK Parti Konya Milletvekili Remzi Çetin'in, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki gündemdışı konuşmasına yanıt veren Babacan, Türkiye'nin, 3 Ekim'de başlayan AB yolculuğunda artık katılım sürecine giren bir ülke konumuna geldiğini söyledi.

AB sürecinde pek çok anayasal ve yasal değişikler yapıldığını dile getiren Babacan, bu değişikliklerin uygulamasının önemine işaret etti.

Bakan Babacan, tarama sürecindeki 35 faslın taramasının 13 Ekim'de tamamlanacağını belirterek, yarın enerji konusundaki 19. faslın taramasının tamamlanacağını bildirdi. Taraması biten konularda fiili müzakerelerin başlayacağını ifade eden Babacan, enerjiden sonra eğitim konusundaki taramanın başlayacağını kaydetti.

AB süreci konusunda teknik bilgiler veren Ali Babacan, ''AB süreci, gerçekten çok yoğun emek ve mesai harcayacağımız bir süreç olacak'' dedi. Babacan, AB konusunda tarama sürecinde Avrupa'da 1200 kişinin çalıştığını, Türkiye'de ise binlerce kişinin görev yaptığını belirterek, AB konusundaki tarama süreçlerinde, ilgili tüm kuruluşların desteğini ve görüşünü aldıklarını söyledi.

''AB'de, bütün kurumlarıyla mutabakat kaldığımız tek bir duruş sergiliyoruz'' diyen Babacan, ülkede herkesin bu sürece sahip çıktığını belirti.

Devlet Bakanı Babacan, çalışmalar sırasında merkezi bir yapılanmaya gitmediklerini, süreci geniş katılımlı götürdüklerini söyledi. ''Kimin eli taşın altındaysa, o kişi ya da kurumlar görüşmelere gitti'' diyen Babacan, son dönemde kabul edilen bir yasada, AB'ye uyum içeren maddeler bulunduğunu kaydetti.

Bu yıl ve gelecek yıl da AB'ye uyum içeren yasal değişiklikler yapmaya devam edeceklerini ifade eden Ali Babacan, AB ile halkın yaşam kalitesini yükseltmek istediklerini söyledi. Babacan, AB'nin de Türkiye'nin entegre olmasıyla, Doğu ile Batı arasında köprü görevi görecek çok önemli bir adım atmış olacağını bildirdi.

Babacan, AB sürecinin hep devam edeceğini, bazı partilerin bunu iç siyasi malzeme olarak kullanmak isteyeceklerini dile getirerek, bütün ülkelerin, Türkiye'nin geçtiği süreçten geçtiğini kaydetti. Babacan, İspanya'nın her şeyini tamamladığı halde 2 yıl beklemek zorunda kaldığını, aynı şekilde İngiltere'nin de tam üyelik için bir süre beklediğini belirtti.

12 Haziran'ı, AB ile ilişkiler açısından tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendiren Babacan, ''Bir fasıl açılıp kapanmış. Artık geri dönülemez bir yola girdik'' dedi. Bakan Babacan, AB sürecinin, doğrudan yabancı sermayenin gelmesi açısından büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, özel sektörün 2003 yılına göre 3 misli artarak, 74 milyar dolar yatırım yaptığını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title