Haberler

B20'den Dtö'ye Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'na Onay Çağrısı

G20 ülkelerinin iş dünyası ayağını temsil eden Business-20 (B20), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Bakanlar Toplantısı öncesinde Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın onaylanması çağrısında bulundular.

G20 ülkelerinin iş dünyası ayağını temsil eden Business-20 (B20), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Bakanlar Toplantısı öncesinde Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın onaylanması çağrısında bulundular.

B20 Ticaret Görev Gücü Eş Başkanları Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ICC ve McgrawHill Financial Yönetim Kurulu Başkanı Harold McGraw ile Görev Gücü'nün diğer üyeleri Washington'da toplandı.

B20 Ticaret Görev Gücü, G20 ülkelerinin liderlerine Aralık ayında Nairobi'de yapılacak 10. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Bakanlar Toplantısı öncesinde Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın onaylanması çağrısında bulundu.

Yoğun katılımla gerçekleşen B20 Ticaret Görev Gücü toplantısında, G20 ülkelerine  yapılacak diğer taslak öneriler  de tartışıldı. Ticaret Görev Gücü Toplantısı'na 20 farklı ülkeden 70 civarında üst düzey yönetici katıldı.

Toplantıda öne çıkan konular ise, DTÖ Ticareti Kolaylaştırması Anlaşması'nın devletler tarafından onaylanmasının ardından uygulanması oldu. Toplantıda ayrıca 2008 mali krizinden bu yana alınan ticarete zarar verici korumacı önlemlerin durdurulması ve geri çekilmesi konuları tartışıldı.

Ticaretin Kolaylaştırması Anlaşması'nın yürürlüğe girebilmesi için DTÖ üyelerinin 2/3'ü tarafından onaylanması gerekiyor. Şu ana kadar anlaşmayı sadece dört ülke onayladı ve bu ülkeler arasında G20 üyesi olan tek ülke ABD.  Toplantıda görüşülen taslak öneriler Görev Gücü üyelerinin girdileri üzerine The Boston Consulting Group, Peterson Institute for International Economics'in ortak çalışması ile oluşturuldu. ICC, B20  Ticaret Görev gücü önerilerin G20 devletlerine iletişiminin koordine etme görevini üstlendi.

Tüm görev güçlerinin ortak olarak yer aldığı konferansta IMF Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, CocaCola CEO'su Muhtar Kent gibi üst düzey isimler katıldı.

Toplantılar sırasında biraraya gelen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı IMF Başkanı Christine Lagarde bir süre sohbet ettiler. Gazetecilerin ne konuştuklarının sorulması üzerine, yapılan sohbetin  Türkiye'de yapılacak Girls 20 toplantısının ön görüşmesi olduğu belirtildi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dünya Ticaret Örgütü Sabancı Holding Güler Sabancı Washington Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title