Haberler

Aziz Nesin Oyunu Kürtçe Sahnelenecek

Aziz Nesin'in 'Sen Gara Değilsin' Adlı Oyunu Kürtçe Sahnelenecek. Oyunun Yönetmenliğini Turgay Tanülkü Yapıyor.

Tiyatro Avesta, Aziz Nesin'in "Sen Gara Değilsin" adlı oyununu Kürtçe sahneleyecek. Oyunun yönetmenliğini Kürtçe bilmeyen, "Bütün kültürler bizim diye bas bas bağırıyorsak, buna da yol vermemiz gerekir" diyen Turgay Tanülkü yapacak. Tanülkü'ye göre kültür hizmeti götürülecek köylerde oyunların da köylünün anladığı dilde oynanması gerekiyor.

İkinci Kürtçe oyununu sahneleyecek Tiyatro Avesta'dan yapılan açıklamada, grubun Aziz Nesin'in yazdığı ve "Tu Ne Gara yi" adıyla Kürtçe'ye çevrilen "Sen Gara Değilsin" adlı oyuna hazırlandığı, yönetmenliği ise Devlet Tiyatroları sanatçısı Turgay Tanülkü'nün yapacağı belirtildi. Kürtçe bilmediğini söyleyen Tanülkü, "Eğer kültür hizmeti yapıyorsanız, siz köylere gidecekseniz, o köylünün anladığı dilde oyunları götürmelisiniz. Her şeyden önce her köy ve ya bölgenin Kürtçesini bilip ona göre ortak bir anlatım tarzını, yani dildeki beraberliği yakalamamız gerekiyor" dedi.

Seçilen oyunun evrensel olduğunu kaydeden Tanülkü, her dilde tiyatro yapılması gerektiğini ifade ederken, "Nasıl bir İngilizce oyun herkes tarafından kabul görüp izleniyorsa, Kürtçe veya Lazca da oynanıp izlenebilir" dedi. "Eğer bir yöre halkı sadece Kürtçe biliyorsa, kalkıpta ona Türkçe oyun dayatamazsınız" yorumunu yapan Tanülkü, şöyle örnek verdi: "Çünkü ben İngilizce'yi çok iyi bilen bir insan değilim, ama izlerim, oyunun mizansenine bakarım, oyuncuların duygularına bakarım, oradan oyunu çözümlerim, bu da aynı şey."

NESİN YAŞASAYDI KÜRTÇE'YE ÇEVİRELİM DERDİ

Tanülkü, oyuncularla arasındaki dil probleminin Kürtçe ve Türkçe'yi iyi bilen çalışanlarla aşıldığını kaydetti. Oyunun yurtiçinde ve yurtdışında sahneleneceğini söyleyen Tanülkü, "İnsanlar kendi öz kültürlerine ait olan dillerinde oyunu seyredecekler. Herhalde Aziz Nesin sağ olsaydı, haydi bu oyunu birlikte Kürtçe'ye çevirelim derdi" diye konuştu.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title