Haberler

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Abdullayev Açıklaması

"Azerbaycan, İran'ın içişlerine karışmıyor."

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Elman Abdullayev, son günlerde gerginleşen İran- Azerbaycan ilişkilerine ilişkin,

" Azerbaycan, İran'ın içişlerine karışmıyor. İran'dan da aynı davranışı bekliyoruz" dedi.

İki komşu ülke arasında yaşanan olaylara ilişkin basına açıklama yapan Abdullayev, İran'ın, Bakü büyükelçisini istişare amacıyla geri çektiğini ve bu konuda Azerbaycan'ın Tahran büyükelçiliğini bilgilendirdiğini kaydetti.

Azerbaycan'ın komşularıyla ilgili net bir politika sergilediğini bildiren Abdullayev, "Azerbaycan komşularına, özellikle de İran'a saygı duymaktadır. Azerbaycan, İran'ın içişlerine karışmıyor. İran'dan da aynı davranışı bekliyoruz. Azerbaycan'ın dış politikası halkın iradesi ve ulusal çıkarlar doğrultusunda belirlenmektedir. Azerbaycan dışa açık, kalkınmış ve çağdaş bir ülke olmak istiyor" diye konuştu.

İran'da, Azerbaycan Büyükelçiliği önünde, Azerbaycan'da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nı protesto etmek amacıyla yapılan gösterilere değinen Abdullayev, " İran'da düzenlenen yapay gösterilerde Müslüman bir ülkede böyle bir yarışmanın düzenlenemeyeceği belirtildi ve bizim bu yarışmadan vazgeçmemiz istendi. Ayrıca Bakü'de eşcinsellerin yürüyüşü olacağı konusunda asılsız bir iddia ortaya atıldı. Azerbaycan hükümeti bu bilgiyi tekzip etti. İslam aleminin parçası olan bir ülke neden çağdaş dünyanın da bir parçası olmasın" dedi.

Abdullayev, İran istihbaratının alıkoyduğu 2 Azeri genç şairin durumuna ilişkin de bu konunun bakanlığın gündeminde olduğunu, İran'ın yetkili kurumlarıyla devamlı görüşüldüğünü söyledi.

"Maalesef, İran tarafından konuyla ilgili net bir bilgi alamadık. İki vatandaşımızın kim tarafından alıkonulduğu, nereye götürüldükleri ve nasıl oldukları konusunda bilgi sahibi değiliz. İki gencimizin kısa sürede vatana döneceklerini umuyorum" ifadelerini kullanan Abdullayev, kamuoyunun rahatsız olduğu bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Bir şiir yarışması için İran'a giden 2 genç şair Şehriyar del Gerani

(Hacızade) ve Ferit Hüseyin, 2 Mayıs'ta Tebriz'de sivil giyimli şahıslar tarafından alıkonulmuştu.

- BAKÜ

Kaynak: AA / Dünya

Dışişleri Bakanlığı Azerbaycan Bakü İran Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title