Haberler

Azerbaycan'daki '20 Ocak Katliamı'

Azerbaycan'da 20 Ocak 1990 Tarihinde Meydana Gelen Olaylarda Şehit Edilen Azeriler'i Anma Töreninde Konuşan Iğdır Belediye Başkanı Nurettin Aras, '20 Ocak Olaylarının Üzerinden 17 Yıl Geçmesine Rağmen Hala Katliam Emrini Veren Rus Generalleri Yargılanmamıştır' Dedi.

Azerbaycan'da 20 Ocak 1990 tarihinde meydana gelen olaylarda şehit edilen Azeriler'i anma töreninde konuşan Iğdır Belediye Başkanı Nurettin Aras, ''20 Ocak olaylarının üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen hala katliam emrini veren Rus generalleri yargılanmamıştır'' dedi.

Sovyet Kızılordusu'nun Bakü'de 20 Ocak 1990 yılında yaptığı katliamda ölenler, Iğdır Haydar Aliyev Parkı'nda düzenlenen törenle anıldı. Iğdır Belediye Başkanı Aras, Haydar Aliyev anıtına çelenk koyduktan sonra törende yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın haklılığının tescili açısından katliam emrini veren Rus generallerin yargılanması gerektiğini söyledi. Azeriler'in, asırlarca Ermeni ve Rus katliamına, soykırımına maruz kaldığını kaydeden Aras, şunları söyledi:

"Toprak suyla yıkandığı zaman çamur, kanla yıkandığı zaman ise vatan olur. O vatan toprağının adı Türkiye'dir, Azerbaycan'dır. Asırlardır Ermeni ve Rus hücumları neticesinde Azerbaycan milleti, katliam ve soykırıma maruz kalmıştır. Bunun neticesinde Azeri halkını göçe zorlamak, Ruslaştırmak, adlarını değiştirmek gibi asimilasyon politikası uyguladılar. Barışsever milletin kanuni haklarına bakmayıp, 19 Yanvar (Ocak) gecesi ateş açtılar. Mazlum ve silahsız halkı tanklar altında ezip, insanları korkutmak, yıldırmak için dünyada görülmemiş örneklerle şehitlerin gözlerini çıkartmak gibi vahşilikler de sergilediler. Azerbaycan'ın bağımsızlığına kavuşması Sovyetler Birliği'nin yönetim birimleri olmak üzere, birçokları kabullenemiyorlardı. Azerbaycan'ın bu bağımsızlık harekatı, diğer cumhuriyetlerdeki bağımsızlık harekatından daha önemli olmasının tek nedeni zengin petrol kaynaklarıydı. Azerbaycan'ın bağımsızlığı, zengin petrol kaynaklarının Ruslar'ın elinden çıkması manasına geliyordu. Neye mal olursa olsun Azerbaycan bağımsız olacaktır. Her yerde 3 renkli bayrağımız dalgalanacaktır. Gün bağımsızlık günü, Ruslar'ın esaretinden kurtulma günüdür. 20 Ocak olaylarının üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen hala katliam emrini veren Rus generalleri yargılanmamıştır."

Başkan Aras, konuşmasında daha sonra şunları kaydetti:

"Tarih boyunca vatanını, namusunu, istiklalini korumak için gözlerini kırpmadan şehit olan vatan evlatlarının önünde bir kez daha rahmet, minnet şükran duygularımla saygıyla eğiliyorum. Azerbaycan halkının özgürlük isteklerini yok etmek için denenmiş Rus metotlarının, taşa çarpıldığı 20 Yanvar'da, yaşasın müstakil Türkiye ve Azerbaycan devletleri diyorum."

Kars Başkonsolosluğu'nun Iğdır Şube Sorumlusu Konsolos Yardımcısı Nuri Guliyev de, "17 sene önce Rus ordusu Bakü'ye girdi. Hiçbir haberi olmayan günahsız insanların üzerinden tanklar geçmiştir. Azerbaycan'ın Rusya'daki daimi mübayendeliğinden bu işleri tenkit eden Haydar Aliyev olmuştur. Bundan sonraki faaliyetlerinde de Azerbaycan'ın bütün dünyada tanımasını sağlamıştır. Sizlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum, çünkü siz her zaman bir millet iki devlet manasını inanmış insanlarsınız ve sizler her zaman Azerbaycan'ın yanında olmuşsunuz" dedi.

(İA-İRT-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title