Haberler

Ayvaz Mozaikleri, Turizme Kazandırılacak

Recep Bilek - Tokat'ın Niksar ilçesinde 2007 yılında belediye temizlik görevlilerince bulunan "Ayvaz Mozaikleri"nin turizme kazandırılması amaçlanıyor.

Recep Bilek - Tokat'ın Niksar ilçesinde 2007 yılında belediye temizlik görevlilerince bulunan "Ayvaz Mozaikleri"nin turizme kazandırılması amaçlanıyor.

Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mozaiklerin Ayvaz Mahallesi'ndeki su fabrikası alanında bulunduğunu anımsattı.

Ayvaz suyunun çıktığı bölgede, belediye işçilerinin tonoz temizliği yaptığı sırada ortaya çıkan seramiklerin, Tokat Sempozyumu'nda da gündeme geldiği şekliyle, erken Bizans dönemine ait olduğunu belirten Yadigar, "Bu çinilerin, bu seramiğin, bu mozaiğin, özellikle Hristiyanların vaftiz suyu olarak kullandıkları ayazma suyunun çıktığı bölgede, erken Bizans döneminde bir kilisenin kalıntıları olduğuna dair elimizde veriler var" dedi.

Uzmanların, buranın, İtalya'daki vaftiz kiliselerinden birisine benzerliğinin olduğunu ifade ettiklerini dile getiren Yadigar, şunları anlattı:

"Ayazma suyu olarak kullanılan ve bu bölgede vaftiz işleminin yapıldığı bir kilisenin kalıntıları olan bu bölgenin, aynı zamanda Niksar için çok önemli olan Ayvaz suyunun çıktığı bir yerde bulunması dikkate değerdir. Şunu da düşünmekteyiz, Ayvaz suyunun o dönemde ayazma vaftiz suyu olarak da kullanıldığı konusunda bilimsel veriler var. Uzmanlar, her figürün o dönemde bir inanç işareti, bir inanç ifadesi olarak değerlendirildiğini söylediler."

Duran Yadigar, bölgede kazı çalışması başlatacaklarını, Niksar'da kazma vurulan her yerde tarihi eserlerin ortaya çıktığını ifade ederek, "Niksar esasında bir açık hava müzesi ölçeğinde" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle tarihi ortaya çıkarmak istediklerini, bunu gerçekleştirdiklerinde, Niksar'ın inanç turizminde önemli bir yere sahip olacağını düşündüklerini vurgulayan Yadigar, bölgeye ilgisini beklediklerini dile getirerek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı ilçeye davet etti.

"Ayvaz Mozaikleri" ile ilgili araştırmalar yapan Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hale Torun, bunların, erken Bizans mozaikleri olarak kabul edildiğini anımsatarak, şunları aktardı:

"Buranın kutsal bir ayazma olduğunu şu noktalardan algılıyoruz. Burada rastladığımız motiflerin benzerlerine dünyanın değişik yerlerindeki önemli kilise mozaiklerinde rastlayabiliyoruz. Örneğin, 'Roma Düğümü' adı verilen motifin, Bizans'tan daha da eski Roma dönemine ait kutsal olarak kabul edilen ve muhtemelen Ortadoğu'dan, Fenike, İbraniler'den bu yana kullanılan kadim motifler olduğunu görmekteyiz. Bu motiflere Afrika'da antik Sabharatha kalıntılarında, Filistin'de de rastlamak mümkün. Bu motiflerin öykülerini öğrendikçe Niksar'ın tarihsel değerinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır."

Mozaikler, belediye personeli tarafından, özel yaptırılan camekanlı bir alanda korunuyor.

Yayıncı: Cemal Coşkun - TOKAT

Kaynak: AA / Yerel

Muammer Duran İtalya Niksar Tokat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title