Haberler

Ayvalık'ta İftar Topu Geleneği Ses Bombasıyla Sürüyor

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Ramazan ayının olmazsa olmazı olan iftar topu patlatılması geleneği ses bombasıyla sürüyor.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Ramazan ayının olmazsa olmazı olan iftar topu patlatılması geleneği ses bombasıyla sürüyor.

Ayvalık'ta; Osmanlı'dan bu yana sahur ve iftar vakitlerini duyurmak için Ramazan aylarında kullanılan geleneksel Ramazan topunun yerine daha çağdaş olması nedeniyle ses bombasının aldığı gözlenirken, ilçeye coğrafi olarak en hakim yükselti olan İlkkurşun Tepesinde bulunan Aliçetinkaya İlkkurşun Gaziler Rehabilitasyon Merkezi bahçesinde her Ramazan günü patlatılan iftar topunun, eski bir geleneği günümüze taşıması nedeniyle vatandaşlar tarafından vazgeçilmez olarak karşılandığı bildiriliyor.

Yıllardır Ramazan topu uygulamasının yerini, gelişen teknoloji ile birlikte ses bombasına bırakmasının nedeninin ise; geçtiğimiz yıllarda geleneksel olan iftar toplarının içerisine doldurulan parça bezlerin doldurularak patlatılmasıyla topun içindeki bezlerin etrafa saçılarak çevre kirliliğine sebebiyet vermesi olduğu öğrenildi.

AYVALIK BELEDİYESİ BÜNYESİNDEKİ ZABITA EKİPLERİ TARAFINDAN PATLATILIYOR

Yaklaşık 10 yıldan bu yana İftar vakitlerinde patlatılan ses bombasının her yıl olduğu gibi Ayvalık Belediyesi bünyesindeki Zabıta Müdürlüğü görevlileri tarafından patlatıldığı gözlenirken, bu yıl zabıta görevlileri Doğan Alpagut ve Ali Bayar tarafından gerçekleştirilen uygulamadan rehabilitasyon merkezinde tedavi gören gaziler ve şehit yakınlarının da memnun olduğu belirtiliyor. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Balıkesir Ayvalık Yerel Haberler

title