Haberler

Ayrılıkçı Katalanların Avukatları Davanın Düşürülmesini İstedi

İspanya'da, yasa dışı ilan edilmesine rağmen Katalonya'da 1 Ekim 2017'de bağımsızlık yanlısı referandumu gerçekleştirmekten dolayı yargılanan 12 Katalan liderin davasının ilk gününde, savunma avukatları mahkemeyi ve İspanyol demokrasisini suçlayarak, davanın düşürülmesini talep etti.

Sanıkların avukatları, "devlete karşı ayaklanma", "isyana teşvik", "devlete itaatsizlik" ve "kamu malını kötüye kullanmak" ile suçlanan 12 Katalan liderin beraatını değil davanın düşmesini istedi. Madrid'deki Yüksek Mahkeme'de görülen davanın ilk duruşmasında söz alan avukatlar, mahkemenin tarafsızlığını sorgulayan açıklamalar yaptı.

Davayı "İspanyol demokrasisinin bir sınavı" olarak göstermeye çalışan savunma avukatlarının mahkeme heyetine hitaben sarf ettiği şu sözleri öne çıktı:

"Yargılama yapın, vatan kurtarıcılığı değil. Bu dava baştan beri siyasidir. Mahkeme, davanın adil bir şekilde görülmesi için gerekli tüm garantileri sağlayamamaktadır. Temel haklara karşı olan bu dava ile Anayasanın tüm hakları çiğnenmiştir. Özel hayat, dokunulmazlık, toplanma ve gösteri hakkı, hatta serbest ibadet hakkı bile ihlal edilmiştir. Çünkü Junqueras'ın (eski Katalonya Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras) cezaevinde ayine gitmesine izin verilmemiştir."

Davanın ilk duruşması yerel saatle 10.10'da başlayıp, öğle yemeği arası verildikten sonra saat 19.00'da sonlandırıldı. Sanıklardan tutuklu olarak yargılanan 9 Katalan siyasetçi Madrid'deki 2 cezaevine götürülürken, tutuksuz yargılanan diğer 3'ü ise mahkemeyi yürüyerek terk etti.

Savcılık, 12 sanıktan tutuklu olanlar için 16 ila 25 yıl, tutuksuz yargılananlar için ise 7 yıl hapis cezası talep ediyor.

Aralarında eski İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, eski İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, eski Maliye Bakanı Cristobal Montoro, Katalonya Meclis Başkanı Roger Torrent, eski Katalonya Başkanı Artur Mas, Barselona Belediye Başkanı Ada Colau ve Bask Özerk Yönetimi Başkanı İnigo Urkullu gibi önemli isimlerin de olduğu 600'den fazla kişinin şahit olarak dinleneceği davanın 3 ay sürmesi öngörülüyor.

Katalonya Hükümet Başkanı'ndan İspanyol devletine ve Yüksek Mahkeme'ye gözdağı

Diğer yandan, ilk günkü duruşmayı baştan sona izleyen Katalonya Hükümet Başkanı Quim Torra, basına yaptığı açıklamada, "Bugün hiç başlamaması gereken bir davanın ilk duruşmasına katıldım. Sanık koltuğunda sadece Katalonya Parlamento Başkanı ve bakanların olması, demokrasiye, insan haklarına bir saldırıdır ve bir utançtır." dedi.

Torra, "Bu dava uluslararası mahkemelerde ve Avrupa mahkemelerinde bitecek ve bunu kazanacağız. İspanya'nın birliği adına adaleti yerine getirmeyip, vatan kurtarıcılığı yapanlar bunu böyle bilsin." ifadelerini kullandı.

"Demokrasiye karşı açılan davanın düşmesinde ısrar ediyorum." diyen Quim Torra, "Devlet bir günde çıplak kaldı. Bu büyük dava siyasi bir zulümdür. Katalanların demokrasisini yargılayacak hiçbir mahkeme yoktur. Yüksek Mahkeme tarafsızlık imajını bir az olsun korumak istiyorsa, bugün avukatların söylediklerini dikkate almalıdır." şeklinde konuştu.

Torra ayrıca, Başbakan Pedro Sanchez'in "cesaretli davranıp Katalan siyasi partilerle diyalog masasına dönmemesi" halinde sosyalist hükümetin 2019 devlet bütçesine destek vermeyeceklerini de yineledi.

Bu arada, İspanyol Meclisinde bugün başlayan bütçe görüşmelerinde yapılan konuşmalarda ise Katalonya sorunu ve 12 Katalan liderin yargılanması öne çıktı.

Sosyalist azınlık hükümeti, İspanya'nın bir parçası olan Katalonya sorununun diyalog olmadan çözülemeyeceğini ancak kendi geleceğine karar verme hakkına da asla izin vermeyeceklerini vurguladı. Muhalefet partileri ise hükümeti "ayrılıkçı Katalanlara teslim olmakla" suçladı.

Erken seçim beklentilerinin giderek arttığı İspanya'da, 2019 devlet bütçesinin kabul edilmesi için sosyalist hükümetin Mecliste yeterli çoğunluğu bulunmuyor.

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kim? 28 Mart Perşembe Survivor potada kimler var? Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title