Haberler

Aynalar "Asit"Le Güzelleşiyor

Türkiye'de ilk kez ayna yüzeyine asitle resim çizme yöntemini kullanan resim öğretmeni Zeydin Eriş, Van'ın tarihi ve doğal güzelliklerini asit ile aynalara işliyor Resim öğretmeni Eriş: "Asit insanın herhangi bir yerine değdiği zaman ciddi tahribata yol açabilir ve hatta ölüme neden olabilir.

NECAT HASAR - Türkiye'de ilk kez ayna yüzeyine asitle resim çizme yöntemini kullanan resim öğretmeni Zeydin Eriş, Van'ın tarihi ve doğal güzelliklerini asit ile aynalara işliyor.

Van'ın en önemli tarihi ve turistik güzellikleri arasında yer alan Hüsrevpaşa Camisi, Akdamar Kilisesi, Van Kalesi, Van Gölü, Van Kedisi ve inci kefali gibi değerleri, tuval yerine ayna, boya yerine asit kullanan resim öğretmeni Ziydin Eriş tarafından eşsiz sanat eserlerine dönüştürülüyor.

Kentin güzelliklerini farklı bir bakış açısıyla sanatla buluşturan Eriş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aynaya resim yapmak amacıyla kullandığı asitin sağlık açısından riskli olduğunu belirterek, asitle resim yaptığı sırada bugüne kadar birçok kaza atlattığını söyledi.

Gravür yöntemiyle yaptığı resimlerin uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından ortaya çıktığını vurgulayan Eriş, Türkiye'de bu yöntemi kullanarak resim yapan kişi bulunmadığını ifade etti.

Eriş, insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek asitle ayna üzerine resim yapma çalışmasına 6 ay önce başladığını bildirerek, şöyle konuştu:

"Asit insanın herhangi bir yerine değdiği zaman ciddi tahribata yol açabilir ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle atölyeye girerken en üst düzeyde önlem alıyoruz. Aldığımız önlemlerle resim yaptığımız zaman tam bir astronotu andırıyoruz. Asite dayanıklı özel kıyafetler giyerek atölyeye giriyor ve başkalarının atölyeye girmesine engel oluyoruz. Çünkü özel kıyafet olmadığı zaman sıkıntılar ortaya çıkabiliyor."

Yaptıkları çalışma sonunda ortaya çıkan eserlerde kentin tarihi ve turistik yerlerinin resmedildiğini anlatan Eriş, Van'ın güzelliklerini aynalarla yansıtmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Atölye çalışmalarına katılan lise öğrencisi Aydın Askar ise yaptıkları işin tehlikesini farkında olduklarına değinerek, şöyle dedi:

"Asitle resim yapma çalışmasına karar verdikten sonra konu aradık ve Vanlı olduğumuz için Van'ın tarihi, turistik güzelliklerini aynalara yansıtmaya karar verdik. Sanat zaten kenti içinde bir risk taşıyor. Yapılan sanatın insanlar tarafından kabul edilmeyeceğini bilememek de bir risktir. Biz bunu göz önünde bulundurarak işe başladık. Bu iş, çok büyük dikkat gerektiriyor ve sakarlığı asla kabul etmiyor. Atölyede çalışma yaptığımızda bir kaç kazaya maruz kaldık bunlardın birinde ayak topuğuma asit döküldü ve yaralandım." - Van

Kaynak: AA / Güncel

Akdamar Kilisesi Van Kalesi Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title