Haberler

Aydın ve İlçelerinde 13 Ayda Bin 719 Mülteci Yakalandı

Umut Yolculuğuna Çıkan ve Zaman Zaman Yaşanan Facialarla Kamuoyunun Önünde Sürekli Tartışılan Mülteci Dramları Bitmek Bilmiyor. Aydın'ın Kuşadası ve Didim İlçelerinde Son 13 Ayda Yasa Dışı Yollardan Yurt Dışına Kaçmaya Çalışan Çeşitli Ülke Uyruklu Bin 719 Mültecinin Ele Geçirildiği Açıklandı.

Umut yolculuğuna çıkan ve zaman zaman yaşanan facialarla kamuoyunun önünde sürekli tartışılan mülteci dramları bitmek bilmiyor. Aydın’ın Kuşadası ve Didim ilçelerinde son 13 ayda yasa dışı yollardan yurt dışına kaçmaya çalışan çeşitli ülke uyruklu bin 719 mültecinin ele geçirildiği açıklandı.

Edinilen bilgiye göre, özellikle Yunanistan’ın Sisam adasının Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı’na yakınlığı nedeniyle insan tacirlerinin oyuncağı haline gelen umut yolcusu mülteciler yasa dışı yollardan Avrupa’ya geçebilmek için genelde Aydın’ın turistik ilçeleri Kuşadası ve Didim’i tercih ediyor. Özellikle Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı beldesi sınırları içerindeki Dilek yarımadası Milli Parkı ile Kuşadası Körfezi’ndeki Davutlar sahili, Arslanburnu Koyu ve Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli insan tacirlerinin gözde kaçış noktaları. Ancak, son bir yıl içerisinde alınan sıkı önlemler mültecilerin umuda yolculuğunu daha başlamadan bitiriyor.

Yapılan araştırmaya göre, 2007 yılı ile 2008 yılının ilk ayında Kuşadası Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı, Kuşadası Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Grup Amirliği ve Kuşadası Jandarma Komutanlığı’nın ayrı ayrı yaptığı operasyonlar sonucu toplam bin 719 mülteci ele geçirildi. Yasa dışı yollardan yurt dışına kaçmaya çalışırken Sahil Güvenlik, Polis ve Jandarma ekipleri tarafından ele geçirilen mülteciler arasında 545 kişiyle Filistin uyruklular ilk sırayı alırken, bunları 417 kişiyle Afganistan uyruklular, 303 kişiyle Somali uyruklular takip etti. Mültecilerin bin 260’ı Kuşadası’nda, 397’si Didim’de, 57’si Söke’de, 3’ü Aydın il merkezinde ve 2’si de Germencik’de yakalandı. Mülteciler, pasaport kanununa muhalefet suçundan çıkarıldıkları mahkemelerden tarafından sınır dışı edildi.

Bu arada, umut yolculuğundaki mültecileri kişi başı bin 500 ile 3 bin dolar arasında değişen fiyatlarla para ödediği öğrenildi. Yasa dışı yollardan yurt dışına kaçırmaya çalışan insan tacirlerine yönelik 2007 yılındaki değişik operasyonlarda ise 68 Türk vatandaşı yakalandı. İnsan taciri suçlamasıyla mahkemelere çıkarılan 68 zanlıdan 58’i tutuklanarak cezaevine konulurken, 10’u ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 2008 yılının ilk ayında da insan tacirlerine yönelik operasyonlar sürdü. Son olarak Kuşadası Polisi’nin gerçekleştirdiği dolunay operasyonunda 9, Jandarmanın gerçekleştirdiği operasyonda ise bir insan taciri yakalanarak cezaevine konuldu.

Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek, son yıllarda artan mülteci kaçakçılığıyla ilgili geniş çaplı önlemler aldıklarını söyledi. Bir yandan yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmaya çalışan mültecilere yönelik operasyonlar düzenlediklerini kaydeden Emniyet Müdürü Zeybek, bir yandan da mültecileri para karşılığı kaçıran insan taciri şebekelerle mücadele ettiklerini anlattı. Yaptıkları operasyonlarda önemli başarılar sağlandığını kaydeden Zeybek, “Yasa dışı yollardan yurt dışına kaçmaya çalışan mülteciler ve onlara yardımcı olan insan tacirleriyle mücadelemiz sonuna kadar sürecek" dedi.

(ZH-İK)

10.02.2008 23:17 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title