Haberler

'Aydın Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi' İlk Toplantısını Yaptı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarafından Hazırlanan "Tarımsal Kuraklık Yönetiminin Görevleri, Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin" Yürürlüğe Girmesinin Ardından Oluşturulan Aydın Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi İlk Toplantısını Yaptı. 2 Mart 2008 Tarihinde Resmi Gazete'de Yayınlanarak Yürürlüğe Giren Yönetmelik Kapsamında Aydın'ın Oluşumu Hızlı Bir Şekilde Tamamlayan ve İlk Toplantısı...

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tarımsal Kuraklık Yönetiminin Görevleri, Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin" yürürlüğe girmesinin ardından oluşturulan Aydın Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi ilk toplantısını yaptı. 2 Mart 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında Aydın'ın oluşumu hızlı bir şekilde tamamlayan ve ilk toplantısını yapan ilk üç il arasında yer aldığı belirtildi. Aydın Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda Aydın Valisi Mustafa Malay başkanlığında gerçekleşen toplantıya DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Meteoroloji İl Müdürü Mustafa Yılmaz, ziraat odaları ve sulama birlikleri temsilcileriyle ilgili kurum personelleri katıldı.

Açılışta konuşan Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklıktan en fazla etkilen iller arasında Aydın'ın ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Bu yıl da beklenen yağışların olmaması ve kuraklık riskine karşı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ilgili yönetmeliğin hazırlandığını açıklayan Öztürk, teşkilatın 15 gün gibi kısa bir sürede çalışmaları tamamlayarak "Aydın Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi'ni" oluşturduklarını ifade etti.

Bundan sonra yürütülecek çalışmalar kapsamında tarımsal kuraklık değerlerinin sıkı bir şekilde takibe alınacağını belirten Öztürk, "Bugün burada yapacağımız toplantının ardından bir eylem planı hazırlayacak ve plan doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Üreticilerimize sulama teknikleri, ekimi yapılacak tohum ve ürünler, mera otlatma yöntemleri gibi konularda eğitimler vereceğiz. Kriz merkezimiz; eylem planı, il arazi yapısı, kuraklığın mali boyutu, belirlenen bütçenin mahalli kaynaklara aktarımı gibi çalışmaları yürütecek. Yağış miktarını artırmayı başaramayız anacak kuraklığın etkilerini azaltmak için önlemler alabiliriz. Kuraklık sonucu üretimin azalması ve nüfus artışına paralel olarak ortaya çıkacak gıda ihtiyacını karşılamak için planlar hazırlamalıyız. Su kaynaklarının akıllı kullanımını, yer altı ve yer üstü sularının beslenmesini ve sularımızın direk olarak denizlere akmasını engelleyebilirsek, kuraklıkla etkili mücadele edebiliriz" dedi.

Toplantıda Türkiye ve Aydın'ın son yılların meteorolojik verilerini değerlendiren Meteoroloji İl Müdürü Mustafa Yılmaz, 1970'li yıllardan 1990'lı yıllara kadar elde edilen sıcaklık verilerin normal seviyede olduğunu belirtti. 90'lı yıllardan sonra sıcaklık değerlerinde hızlı bir yükselişin kaydedildiğine dikkat çeken Yılmaz, "Sıcaklık verilerinde olduğu gibi yağış miktarı oranları da 1990'lı yıllara kadar normal bir seyir izlemişti. Bu tarihten sonra sıcaklık artışlarına paralel olarak yağış miktarlarında da belli oranlarda azalma görüldü. Son yıllarda etkili olan kuraklıkla birlikte su tutma oranımız da ciddi bir şekilde azaldı. İlimiz 2007 Ekim ve Kasım aylarında 630 kilogram olan uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir yağış aldı. Ama geriye baktığımızda bu yağış bile önceden oluşan eksik miktarları tamamlamanın çok ötesinde. Aydın kuraklık riski bakımından Ege Bölgesi'nin avantajlı illeri arasında yer alıyor. Ama her şeye rağmen kuraklıktan daha az etkilenmek için su kaynaklarımızı akılcı kullanmalıyız" diye konuştu.

Geçen yıl sulama sezonuna yüzde 33'lük bir su kapasitesi ile girildiğini hatırlatan DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap da, 1 Ekim 2007'de başlayan 2007-2008 su yılının çok olumlu başladığının altını çizdi. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yağan yağışların 2008 yılı içinde devam etmemesine üzüldüklerini dile getiren İndap, bugüne kadar yağan yağışların geçtiğimiz yıldan beri aç olan toprakları anca doyurduğunu kaydetti. Yağan yağışın çok az bir miktarının barajlara doğru akışa geçtiğinin altını çizen İndap konuşmasında, "Mevcut durumda su kaynaklarımızdaki doluluk oranı yüzde 35'lerde. Ama bizim için önemli olan Kemer ve Adıgüzel Barajları. Kemer Barajı'nda doluluk yüzde 53 ama en önemli kaynağımız olan Adıgüzel Barajı'nda bu oran yüzde 20. Yağış olmamsı halinde sıkıntılı bir sulama sezonu bizi bekliyor. Geçen yıl aynı dönemde Adıgüzel Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 22, Kemer Barajında ise yüzde 35 idi. Bu yıl sulama sezonuna yüzde 32'lik bir su kapasitesi ile giriyoruz. Barajlarımızın üçte ikisi halen boş. Önümüzde halen iki buçuk aylık bir yağış mevsimi var. Ama bu durumda tüm vatandaşlarımıza, çiftçimize ve ilgili tüm kurumlara görevler düşüyor" ifadelerine yer verdi.

Kuraklık tehlikesine karşı, şimdiden tedbirlerin alınması gerektiğini savunan Vali Mustafa Malay ise, aksi takdirde çok geç kalınmış olunacağına işaret etti. Alınacak olan önlemlerle ilgili çalışmaların ilgili kurumlar tarafından yapılmakta olduğunu beyan eden Malay, eldeki su kaynaklarına göre tarımsal faaliyetlerin yapılması gerektiğini ileri sürdü. Her alanda olduğu gibi israfla mücadelenin su konusunda daha da fazla yapılacağını sözlerine ekleyen Malay, "İsrafla mücadele edemezsek, suyumuz bol olsa da ondan istifade edemeyiz. Sularımızın denize akıp gitmemesi için inşaat halindeki barajlarımızı biran önce bitireceğiz. Müsait yerlere göletler yapacağız. Yer altı sularını desteklemek için setler inşa edeceğiz. Türkiye hızla çölleşiyor. Yağışın olması için mümkün olan her yerde ağaçlandırma çalışmaları yapmalıyız.. Kuraklığı yaşayacağımız ortada. Veriler sıcaklığın her sene arttığını ortaya koyuyor. Bundan 60-70 sene önce Türkiye'de büyük bir kıtlık yaşandı. Bu acı günleri bir daha yaşamamak için akıllı hareket ederek, az su isteyen ürünlere ağırlık verelim. Tarım teşkilatlarının görüşlerine aykırı hareket edilirse, çiftçimizin zararı büyük olur. Akıllı ve bilimsel hareket edeceğiz. Tarım teşkilatları ve DSİ'nin görüşlerini dikkate alacağız ve meteorolojik verileri çok iyi takibe alacağız. Tasarruflu hareket edersek, akılı hareket edersek ümit ediyorum ki kuraklıktan en az zararla çıkabiliriz" sözleriyle üreticilere uyarılarda bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından katılımcıların soruları cevaplanırken, gelen talep ve istekler not edildi. Kriz merkezinin ilk toplantısında kabul edilen planlamanın ikinci toplantıya kadar karar metni olarak hazırlanacağı belirtildi.

(MB-İK) 17.03.2008 18:46 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title