Haberler

Aydın Kent Konseyi'nden Jeotermal Açıklaması

Geçtiğimiz Yıl İçerisinde Kuruluş Sürecini Tamamlayan Aydın Kent Konseyi, Düzenlediği İlk Toplantıda Aydın'ın En Önemli Sorunların Başında Gelen Jeotermal Enerji Konusunda Yaşanan Gelişmelere Değindi.

Geçtiğimiz yıl içerisinde kuruluş sürecini tamamlayan Aydın Kent Konseyi, düzenlediği ilk toplantıda Aydın'ın en önemli sorunların başında gelen jeotermal enerji konusunda yaşanan gelişmelere değindi. Aydın'ın öz kaynağı olan jeotermal kaynakların doğru kullanılması gerektiğini açıklayan konsey üyeleri, yeterli jeotermal rezervine sahip olan ilde bu kaynağın ısıtma amaçlı kullanılmasını istedi. Aydın Belediyesi Encümen Salonu'nda düzenlenen toplantıya Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü ve Aydın Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Boylu, Aydın İl Planlama Müdürü Sabahattin Azazi, İl Genel Meclisi Üyesi Semra Konaklı ve konsey yürütme kurulu üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, Türkiye'nin jeotermel zenginlik açısından dünyanın yedinci ülkesi olduğunu söyledi. Türkiye'de yüzey sıcaklığı 40 derecenin üzerinde olan 140 adet jeotermal sahanın bulunduğunu açıklayan Boylu, bunlardan 136 tanesinin elektrik üretimi, ısıtma, seracılık, endüstri ve termal turizmde kullanılmaya müsait olduğunu ifade etti. Ülkedeki jeotermal potansiyelin bütünüyle değerlendirilmesinin petrol eşdeğerinin 9 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Boylu, "Jeotermal ısıtmada 40-45 derecenin üzerindeki kaynaklar kullanılıyor. 1996 yılında yapılan maliyet hesaplamalarına göre ısının jeotermalden eldesi 12.4 ile 59.4 YTL arasında iken, kömürden eldesi 408.4 YTL ve fueloilden eldesi 591 YTL olarak belirlenmiş. İlimizin yeterli sıcaklıkta ve 550 bin konut ısıtma kapasiteli önemli bir jeotermal rezerve sahip olduğu biniliyor. Merkez ve ilçeler dahil Aydın'daki konut sayısı 250 bin civarındadır. Germencik ilçesindeki 200-230 derece ve Salavatlı'daki 171 derece sıcaklıktaki kaynaklardan kademeli olarak elektrik elde edildikten sonra gerekli sistemler kurularak, konut ısıtmasında kullanıp reenjeksiyonla tekrar kuyulara verilebilir. Böylece jeotermal kaynakların kullanımında verim artırılabilir, çevre kirliliği önlenir ve parametreler bozulmadan rezervler korunabilir. Mevcut durumda sıcak sular Büyük Menderes Nehri'ne atılarak enerji boşa harcanmakta ve çevre kirliliği oluşturulmakta. Türkiye genelinde 1987 yılından beri yedi ayrı merkezde yaklaşık 20 bin konut jeotermal ile ısıtılıyor. Tüm merkezlerde reenjeksiyon sistemi mevcut. Bu sistemlerin çoğunda yatırımın yüzde 35'i kullanıcı tarafından katılım payı ve depozito adı altında karşılanarak oluşturulmuş" dedi.

Aydın'ın yenilebilir, sürdürülebilir ve tükenmez bir enerji kaynağı olan jeotermal bakımından en şanslı illerin başında geldiğine değinen Boylu, jeotermal kullanımının sayılamayacak kadar çok faydaları olduğundan söz etti. ildeki yeterli seviyedeki jeotermal kaynakların Aydınlılar tarafından doğru kullanılması gerektiğinin altını çizen Boylu, "Bilindiği gibi doğalgaz, jeotermal enerjiden yararlanması mümkün olmayan yerlerde ve sanayide kullanılmak üzere uygulanıyor. Zengin jeotermal rezervine sahip olan ilimizde öncelikle, jeotermal enerji kullanımını sağlamalıyız. İşte bu amaçla öz kaynaklarımızı doğru kullanmak adına Aydın Kent Konseyi ve üniversitemizin işbirliği ile çalışmalar yapıyoruz. İlimizde kaynakların ısıtma amacıyla kullanımının diğer kaynaklara göre ilimiz açısından son derece avantajlı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

(MB-İK) 04.03.2008 17:29 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne? Nihal Candan tutuklandı mı? Nihal Candan neden tutuklandı, suçu ne? Brighton Manchester City maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Manchester City maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Ali Erbaş Arapça biliyor mu, Fransızca biliyor mu? Azem ne demek? Azem anlamı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title