Haberler

Aydın Jeotermalle "Aydınlanacak"

Güncelleme:

Yerin yaklaşık 300 metre altında bulunan zengin sıcak su kaynaklarına sahip Aydın'da hizmete giren Avrupa'nın en büyük ikinci jeotermal enerji santrali, 2015 yılında kentin tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak düzeye ulaşacak.

Jeotermal enerjide Türkiye'nin en yüksek rezervlerine sahip olduğu tahmin edilen Aydın'da jeotermal enerji santrali yatırımları hızla devam ediyor.

Türkiye'nin ilk özel jeotermal santralinin 2006 yılında kurulduğu kentte, bu alandaki yatırım miktarı 2015 yılında devreye girecek santralle 1 milyar 500 milyon dolara ulaşırken, yaklaşık üretimin ise yıllık 2 milyar 700 milyon kilovata çıkartılması hedefleniyor.

Aydın'a bu alanda yapılan yatırımlardan en büyüğü "Efeler Jeotermal Enerji Santrali" ise kentin enerji yapılanmasını değiştirecek boyutta önem taşıyor.

Yatırımla ilgili AA muhabirine açıklama yapan İşletme Müdürü Ergün İşler, Aydın'ın Buharkent'ten Didim'e kadar zengin yer üstü ve yeraltı kaynaklarına sahip olduğunu belirtti.

Kentin jeotermal ile aydınlanması, ısınması için önemli adımlar attıklarını, bu alanda Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise 2. büyük santralini devreye alarak toplam üretim kapasitelerini şu etapta 70 megavat/saate çıkardıklarını anlatan İşler, diğer etapların da devreye girmesiyle saatte 232 megavatlık bir üretime ulaşacaklarını belirtti.

YILLIK 1 MİLYAR 920 MİLYON KİLOVAT ELEKTRİK ÜRETİMİ

Efeler santralinin 2015'de devreye girecek etaplarıyla yıllık 1 milyar 920 milyon kilovat elektrik üretimi gerçekleştireceğini bildiren İşler, şöyle konuştu:

"Efeler jeotermal santral yatırımının üçüncü aşaması Ocak 2015'de, takip eden diğer aşamaları ise her dört ayda bir devreye girerek üretime geçecek. Santral 2015 yılında, bölgedeki 825 bin konut ve iş yerinin bir yıllık elektrik ve ısınma ihtiyacını jeotermal enerji kaynağından karşılayacak kapasiteye ulaşacak. Türkiye'nin toplam jeotermal enerji üretiminin yüzde 25'ini gerçekleştirme hedefindeyiz. Bu Aydın için çok büyük bir ekonomik kazanç. Yerli enerji aynı zamanda cari açığın küçültülmesine, enerjideki dışa bağımlılığın azaltılmasına etkisiyle Türk ekonomisine de büyük katkı sağlayacak."

Efeler'e yapılan yatırımın 1 milyar dolar olduğunu ifade eden İşler, doğal enerjide jeotermalın yanında yıllık toplam 770 milyon kilovat enerji üretecek rüzgar ve hidroelektrik santrali yatırımlarının da devam ettiğini bildirdi. - Aydın

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title