Haberler

Aydın'ın En Büyük Sorunu Göçler

Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, 1970'li Yıllardan Bu Yana Aydın'a Artarak Devam Eden Eğitimsiz, İşsiz, Kalifiye Olmayan ve Sermayesiz Göç Nedeniyle İstihdam Sorununun Arttığını Belirtti. Yaşanan İstihdam Sorununa Karşın 2004 Yılından İtibaren Mutat Belediyecilik Hizmetleri Yanında Sosyal Sorumluluk Üstlenen Projeler de Üretmeye Başladıklarını Kaydeden Belediye Başkanı İlhami Ortekin "...

Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, 1970'li yıllardan bu yana Aydın'a artarak devam eden eğitimsiz, işsiz, kalifiye olmayan ve sermayesiz göç nedeniyle istihdam sorununun arttığını belirtti. Yaşanan istihdam sorununa karşın 2004 yılından itibaren mutat belediyecilik hizmetleri yanında sosyal sorumluluk üstlenen projeler de üretmeye başladıklarını kaydeden Belediye Başkanı İlhami Ortekin "Güç Birliği" projeleri kapsamında Aydın'daki istihdam sorununu çözmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ege Bölgesi Türkiye'nin hemen hemen en kalkınmış bölgesi olmasına karşın bu bölgede yer alan Aydın'ın aynı oranda ekonomik güç kazanamadığını kaydeden Başkan Ortekin "Türkiye'nin toprak olarak yüzde 1'ini oluşturan Aydın'da kilometrekareye düşen kişi sayısı 1927 yılında 28 iken bu rakam 2000 yılında 121 kişiye yükselmiştir. Nüfus artışının Türkiye ortalaması ile bire bir aynı olduğu İlimizde kent merkezinde yaşayan nüfus oranı giderek artmakta olup neredeyse yüzde 60'lar seviyesine ulaşmıştır. Zira hane halkı büyüklüğü 3-3,5 kişi gibi seyir etmekte idiyse de özellikle Doğu ve Güney Doğu illerinden göç alan merkez ilçe mahallelerinde bu rakam 5,7 kişiye yükselmiş görünmektedir. Aydın 1970'li yıllardan bu yana eğitimsiz, işsiz, kalifiye olmayan ve sermayesiz göç almaktadır. Hemen hemen eksiksiz kentsel yapılaşma, tarımda kalifiye olmayan insana duyulan ihtiyaç, ulaşımın gelişmişliği, inşaat sektörünün özellikle turistik bölgelerdeki hareketliliği, sosyal yaşamın durgun seyri, hayırseverlik bilincinin yüksek olması, göç edenlere ayrıca bir bölge ya da mahalle tahsis edilmiş bulunması, ucuz bir kent olması Aydın'a göçü cazip hale getiren faktörlerdir. Bunun yanında sanayileşmeye geç başlaması, tarıma dayalı sanayinin gelişmemesi ve piyasa şartları yüksek öğrenim gören Aydınlıların da ilden Büyükşehirlere göç etmesine neden olmaktadır. Yaşanan her iki göç de Aydın'ın en önemli sorunlarındandır" dedi.

Yaşanan bu sorunu çözmek amacıyla sosyal sorumluluk bilinci içerisinde bir dizi tedbirlerin alındığını kaydeden Ortekin "Aydın Belediyesi öncülüğünde oluşturulan Aydın Ortak Girişimciler A.Ş olarak Aydın'ın ürünlerini Aydın'da işleyerek ilin istihdam sorununu çözmeyi amaçlıyoruz" diyerek tüm girişimcileri ve Aydınlı işadamlarını birlik ve beraberliğe çağırdı. Ortekin yaşanan istihdam sorunun ancak bu şekilde çözülebileceğini söyledi.

(İK-YK)

24.05.2007 16:53 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title