Haberler

Aydın: Dünyanın En Büyük İncir İşletme Tesisi Aydın'da Açıldı

Aydın'ın Germencik İlçesi'nde 8 Şubat tarihinde temeli atılan ve 42 bin 800 metrekare kapalı alan üzerine kurulan dünyanın en büyük incir işletme ve depolama tesisleri, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılış sırasında Aydın'ın ekonomik kurtuluşunun simgesi olarak 41 pare top atıldı.

Germencik Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nde düzenlenen açılış törenine Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Aydın Valisi Mustafa Malay, AK Parti Aydın Milletvekilleri Ahmet Rıza Acar, Ahmet Ertürk, Semiha Öyüş, CHP Aydın Milletvekilleri Mehmet Semerci ve Özlem Çerçioğlu, Tariş Genel Müdürü Dr. Sabahattin Gazanfer, Tariş İncir Birliği Başkanı Günercin Azbazdar, Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, siyasi partilerin il başkanları, Aydın İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Eser, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış öncesi Türk tarımının gelişmesinde emeği geçenler ve 1915 yılında Tariş'i kuran Aydınlı Nazmi Topçuoğlu, Kazım Nuri Çörüş ve Ahmet Sarı için saygı duruşunda bulunuldu. Törende konuşan Bakan Koç, Türkiye'de birçok başarılara imza atan kişilerin unutulduğunu ve Kültür ve Turizm Bakanı olarak bu yanlışı düzeltmek için çalıştığını belirtti. Cumhuriyetin ilk yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı yapmış olan şair Hasan Ali Yücel'in Giresunlu olduğunu Giresunlular'ın bile bilmediğini kaydeden Bakan Koç, tüm Tariş binalarında fotoğrafları yer almasına rağmen Tariş'in kurucuları olan Nazmi Topçuoğlu, Kazım Nuri Çörüş ve Ahmet Sarı'nın da Aydınlılar ve çiftçiler tarafından tanınmadığını söyledi. Koç, Kültür ve Turizm Bakanı olarak bu 3 kişinin 1915 yılında birlikte çektirdikleri fotoğrafın heykelini yaptırarak diktireceğini söyledi.

Konuşmasında yazar Orhan Pamuk'un Nobel Ödülü almasına da değinen Bakan Koç, "Aydınlı olarak bir huyumuz var biliyorsunuz. Ben bu huyumdan sevinçliyim. Böyle uzun uzun konuşmasını sevmiyoruz. Gerçi politikacı olduktan sonra ben biraz lafı uzatır oldum, ama burada uzatmayacağım. Biz bayramın sürurunu bilmiyoruz. Tamam ölü evinden yas sesleri gelir. Ülen bayram gününde yas sesleri olmaz. Bayram gününde yas yapmak istiyoruz. Ya bir adam öyleydi böyleydi. Bizim insanımız, Türkçe yazan bir insan 'Nobel Ödülü' kazanıyor. Adamın burnundan getiriyoruz. 'Niye kazandın' diyoruz. Bu yanlış bir psikoloji. Niye? İnsanımızın kıymetini bilmeme psikolojisi. Övüyoruz, övüyoruz, sonra asıyoruz. Daha sonra meydanlara ismini veriyoruz. Bu yanlış meselelerden kurtulmak için ne yaparım diye Kültür Bakanı olduğumdan beri düşünüyorum" dedi.

"KADİR KIYMET BİLMEK MECBURİYETİNDEYİZ"

Bakan Koç, Bakü ve Tebriz'de tasavvuf anlayışını yayan ve kabri Tebriz'de bulunan Aydınlı Ruşen'i Mehmet Efendi'nin de heykelini Aydın Belediyesi'nin önüne dikeceğini ifade ederek "Biz kadir kıymet bilmek mecburiyetindeyiz ve bu konuda hepimiz cömert olmalıyız" diye konuştu.

Açılış öncesi sıra dışı bir konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise, Türkiye'de şu anda 680 bin üretici ortak tarafından kurulan 335 adet tarım satış kooperatifi bulunduğunu ve bu kooperatiflerin oluşturduğu 17 adet tarım satış kooperatifleri birliğinin Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer aldığını söyledi. Bakan Coşkun, "Aydın'a geldik, gari demeyeceğiz gari ama biraz uzun konuşacağız Koç'um. İyi mi?" sözleriyle başladığı konuşmasında, "Tarım satış kooperatifleri, kuruluşlarından bu yana tarım-sanayi entegrasyonunu sağlamaya çalışan örnek kuruluşlardır. Nitekim şu an burada, açılışını yaptığımız Tariş İncir Birliği'nin işleme ve depolama tesisleri de bu amaç çerçevesinde inşa edilmiştir" dedi.

Tariş Genel Müdürü Sebahattin Gazanfer de, kısa sürede dünyanın en büyük incir işleme ve depolama tesislerinin tamamlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Tariş İncir Birliği Başkanı Günercin Azbazdar ise, önümüzdeki günlerde Tariş İncir Birliği'nin Germencik'teki tesislerinde kuru incirin yanı sıra kuru kayısı, kuru erik ve kuru domatesin de işleneceği müjdesini vererek, bu konuda Tarım Bakanlığı'ndan gerekli iznin alındığını söyledi.

Aydın Valisi Mustafa Malay, tüm üreticilerin birlik içerisinde olup kendileri için kurulan kurum ve kuruluşlara sahip çıkmalarını istedi.

Açılış töreni öncesi Bakan Ali Coşkun'a katkılarından dolayı Tariş İncir Birliği Başkanı Günercin Azbazdar tarafından plaket sunuldu. Konuşmaların ardından Tariş İncir Birliği'ne ait Germencik tesisleri törenle hizmete açıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title