Haberler

Aydın: Dilek Yarımadası Milli Parkı, 804 Bitki Türüne Ev Sahipliği Yapıyor

Aydın'ın Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırları içerisinde yer alan Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda 804 adet bitki türünün bulunduğu tespit edildi. Bu çeşitlilik nedeniyle Avrupa Konseyi tarafından "Flora Biogenetik Rezerv Alanı" kabul edilen Dilek Yarımadası'nda, 225'i kuş türü olmak üzere toplam 348 tür hayvanın yaşadığı bildirildi.

Dilek Yarımadası Milli Parkı'yla ilgili bilgi veren Aydın Çevre ve Orman Müdürü Veli Yorgalı, Aydın ili sınırları içinde 16 bin 690 hektar alana yayılan parkın ortalama 650 metre yüksekliğe sahip olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalar sonucunda Milli Park florasında 95 familyaya ait; tür, alt tür ve varyete düzeyinde 804 adet bitki belirlendiğini kaydeden Veli Yorgalı, "Milli Parkta belirlenen bu bitkilerden 6 adedi, dünyada sadece burada görülen endemik türlerdendir. Diğer yandan Türkiye için endemik olan 31 adet bitki türü de burada bulunuyor. Başka deyişle, Milli Park, Akdeniz'den Karadeniz'e kadar tüm Anadolu'da var olan bitki türlerinin doğal görüldüğü bir doğa müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Bu çeşitlilik nedeniyle Dilek Yarımadası, Avrupa Konseyi tarafından Avrupa Biogenetik Rezervleri Şeması'nda "Flora Biogenetik Rezerv Alanı" kabul edilmiştir" dedi.

Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda birçok hayvanın da yaşadığını kaydeden Yorgalı, burada yaşayan bazı hayvanların neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Bu hayvanları korumak için büyük çaba gösterdiklerini belirten Veli Yorgalı, "Dilek Yarımadası; 36 tür memeli, 42 tür sürüngen ve 45 tür deniz canlısına ev sahipliği yapmaktadır. Bunların yanı sıra Milli Parkta 225 adet kuş türünün yaşadığı ve bunlardan 70 adedinin ürediği belirlenmiştir. Yunusların ve deniz kaplumbağalarının özgürce dolaştığı bu ortam içinde, türlü algler, ahtapot ailesinden kafadanbacaklılar, deniz kestaneleri ve deniz yıldızları, süngerler ve pek çok balık türü yaşar. Sarpa, İskaroz, Papazbalığı, Karagöz, Melanur, Lapin, Mırmır, Sargoz, Hanoz, İskorpit, Kefal, Çipura bu balıklardan bazılarıdır. 1998 yılında Kavaklıburun Koyu sahilinde karaya vuran, Akdeniz'de yaşayan bir tür olan Uzun Balina'nın 14 metre boyundaki karkası Milli Park sahillerinin ender de olsa balinalara ev sahipliği yaptığını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca yarımada, nesli tükenmiş ya da tükenmek üzere olan Anadolu Parsı'nın batıda yaşadığı son noktadır. Dünyanın en nadir 10 adet deniz memelisinden biri olan Akdeniz Foku da Milli Park sahillerinde yaşamaktadır. Yabandomuzu, Karakulak, Vaşak, Çakal, Sırtlan, doğaya terkedilmiş, yabanileşmiş sığırlar ve atlar ile birçok hayvan türü, yarımada faunasında bulunmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title