Haberler

Aydın'da "Zeytin Atıklarının Yönetimi" Çalıştayı

Aydın'ın İncirliova ilçesinde "Zeytin atıklarının yönetimi" çalıştayı gerçekleştirildi.

Aydın'ın İncirliova ilçesinde "Zeytin atıklarının yönetimi" çalıştayı gerçekleştirildi.

Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Toplantı Salonu'nda yapılan çalıştayda konuşan Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Aydın'ın tarım, turizm ve doğal kaynakları bakımından önemli bir il olduğunu söyledi.

Toplantının çok önemli olduğuna dikkati çeken Koçak, çalıştayda zeytin karasuyuna yön vermeye çalışacaklarını, bu konuda özellikle sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düştüğünü ifade etti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al ise Türkiye'de en fazla zeytin ağacının Aydın'da olduğuna dikkati çekerek, "Zeytin sıkımında teknolojinin değişmesi beraberinde bir takım atıkları çıkarmaktadır. Bunun en büyüyü ise karasudur. Bunun yapılmasıyla ilgili ekolojik bir teknoloji üzerinde çalışma yapılmaktadır. Fakat henüz bir netice elde edilemedi." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş da kentte 153 zeytin sıkma tesisinin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu işletmelerden 24 tanesi iki fazlı dekontasyon sistemine sahiptir. Zeytinyağı üretiminde meydana gelen karasu kontrolsüz olarak çevreye bırakıldığı zaman çevresel sorunlarla neden olmaktadır. Karasuyun çevreye verdiği zararın engellenmesi için çevre ve şehircilik bakanlığının çıkarmış olduğu genelge ile işletmelerin iki fazlı dekontasyon sistemine geçmesi gerekmektedir."

Toplantıya, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı da katılım gösterdi.

Kaynak: AA / Güncel

İncirliova Aydın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title