Haberler

Aydın'da Yaşlılara Yönelik Örnek Çalışma

Aydın'da Valilik, Belediye, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Adnan Menderes Üniversitesi (Adü) İşbirliği ile Gerçekleştirilen 'Sürdürülebilir Sağlıklı Yaşlanma ve Yaşlılar İçin Sosyal Destek" Projesi Çalışmaları Devam Ediyor.

Aydın'da Valilik, Belediye, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) işbirliği ile gerçekleştirilen 'Sürdürülebilir sağlıklı yaşlanma ve yaşlılar için sosyal destek" projesi çalışmaları devam ediyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Proje koordinatörü Yard. Doç. Dr. Didem Evci, günümüzde genç kalmanın ve gençlik iksiri kullanmanın bir moda olduğunu belirterek, vücudun yaşlanmasının tam olarak durdurmanın imkansız olduğunu söyledi. Ruhun hep genç kalacağının ise bir gerçek olduğunu kaydeden Evci, "Yaşlanan insanlar için eskiler bir miras, yeniler ise bazen bir tehdit. Yaşama bağlanmada en büyük destek yakınlarımız. Ya onları erken bir zamanda kaybedersek? Nüfusunun yüzde 7.8'i 65 yaşın üstünde olan insanlardan oluşuyor. Aydın il merkezinde, ADÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı olarak yaptığımız incelemelere göre dört duvar arasında, 60-75 yaş grubunda, yalnız başına yaşayan yaklaşık 2 bin 700 kişi bulunmaktadır. Aydın'da yaşlılara yönelik hizmet sunan İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nün çalışmalarını büyük bir zevkle izliyoruz. Aydın Valiliğimiz ve Belediye Başkanlığımız bu çalışmalarda önderlik yapıyor. İşte bu noktadan hareketle, adı geçen kurumların desteği ile, karar vericilere Aydın'a özel bir model sunmak üzere, bir proje başlattık. Adnan Menderes Üniversitesi Vakfı (ADVAK) tarafından yürütülen ve Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından koordinasyonu yapılan "Sağlıklı Yaşlanma ve Yaşlılarda Üreme Sağlığı İçin Sosyal Destek Modeli" oluşturma projesinde, 60-75 yaş grubu, yalnız yaşayan yaşlılara yönelik dört ayrı destek modeli üzerinde çalışılmaktadır. Sağlıklı şehir olma taahhüdünü gerçekleştirmeye çalışan Aydın için yaşlılara destek modeli çalışması büyük katkı sağlayacaktır. Çalışma kapsamında 50 yaşlı, akranları tarafından evlerinde ziyaret edilmektedir. 50 yaşlı, hemşireler tarafından yine evlerinde ziyaret edilmektedir. Diğer 100 yaşlı ise özel bir mekanda Uzman grubu ve oluşturmacı drama grubu tarafından misafir edilmektedirler. Merkezde bulunan sağlık ocaklarımızın ebeleri 2 bin 700 yaşlının tespitinde ve tüm alan çalışmalarında bizlere yardımcı olmuşlardır" dedi.

Projenin 1 Eylül 2007 itibariyle sonuçlanacağını açıklayan Didem Evci, "Bu çalışma Türkiye'de bir ilktir. Sonuçları tüm Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer ülkelerle paylaşılacaktır. Çalışmada katkısı olan tüm kurum ve kuruluşlara "Yaşlı Dostu Kurum/Kuruluş Sertifikası" verilecektir. Ancak, en önemli nokta bu projenin sonuçlarının uygulamaya yansıması ve ilk olarak Aydın'da başlamasıdır. Proje kapsamında eğitim alan 200 yaşlı Aydın'ın tüm mahallelerini temsil etmektedir. Bu insanlar eğitici olarak eğitilmektedirler. Elde ettikleri bilgileri çevreleri ile paylaşmaktadırlar. Temel hedefimiz; proje bitiminde eğiticilerin diğer yaşlılara destek olabileceği bir mekanın oluşturulmasıdır" ifadelerine yer verdi.

(DAK-YK)

09.04.2007 17:08 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title