Haberler

Aydın: Ayteskon Temmuz Ayı Olağan Toplantısı

Aydın Teknik, Ekonomik ve Sosyal Konseyi (AYTESKON) Temmuz ayı olağan toplantısı yapıldı. Aydın Doğumevi binasının yeni yer tespiti ve Tralles antik kentinde başlayacak olan kazıların ele alındığı toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü.

Aydın Teknik, Ekonomik ve Sosyal Konseyi (AYTESKON) Temmuz ayı olağan toplantısı yapıldı. Aydın Doğumevi binasının yeni yer tespiti ve Tralles antik kentinde başlayacak olan kazıların ele alındığı toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü.

Aydın Barosu Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıya İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Eser, AYTESKON ve Aydın Baro Başkanı Avukat Sümer Germen, İl Genel Meclisi Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Hulusi Akşit ile AYTESKON'u oluşturan sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticileri katıldı. Aydın İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Eser, iktidar ve muhalefet partilerinin ortaklaşa aldıkları karar gereği, yeni yapılacak Doğumevi Hastanesi'nin Toprak Su Başmühendisliği'ne tahsis edilen 14 dönümlük alana kurulmasına karar verildiğini söyledi. Eser, Aydın-İzmir Karayolu üzerinde bulunan bu arazinin yerinde görülmesi için Sağlık Bakanlığı'na müracaatta bulunduklarını ve önümüzdeki günlerde bakanlıktan bir heyetin Aydın'a gelerek, alan üzerinde incelemelerde bulunacaklarını belirtti. Eser, "Bu arazi üzerinde bulunan idari binalar yıkılarak yerine 250 yataklı modern araç ve gereçlerle donatılmış bir doğumevi yapılacak. Ayrıca bu hastane Aydın'ın yanısıra Denizli ve Muğla illerinde yaşayan vatandaşların gereksinimlerini de karşılayabilecek. Ümit ediyorum ki bakanlıktan gelecek olan heyet, yeri beğenir. Biran önce gerekli çalışmaları tamamlayarak inşaata başlamak istiyoruz" diye konuştu.

Toplantıda Tralles Antik Kenti kazılarının devam etmesi için ise mali destek sağlanması gündeme geldi. Tralles Antik Kenti Kazı Başkanı ve Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdullah Yaylalı, 2 yıldır yapılamayan Tralles kazılarına bu yıl yeniden başlanacağını kaydetti. Yaylalı, ören yerleri gelirlerinin bakanlıkta toplanması nedeniyle bu gelirlerden kazı işlemeleri sırasında yararlanamamaktan şikayetçi oldu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, çalışmaların başlatılması, son kazı döneminde ortaya çıkarılan yerlerin temizliği ve bakımını için 100 bin YTL'ye ihtiyaçları olduğunu belirterek, bu maliyeti karşılayacak maddi güçlerinin bulunmaması nedeniyle AYTESKON üyelerinden ekonomik destek istedi. İl Kültür ve Turizm Nuri Aktakka'dan gelen talep üzerine söz isteyen Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Hulusi Akşit, bu isteğe tepki göstererek, "Koskoca bakanlığa 100 bin YTL için ağızlarını yoruyorlar. Bu Aydın için büyük bir ayıptır. Bu para ile ancak kenar mahallelerde bir daire satın alınır. Tralles kazıları, uzun bir süreci kapsadığı için bu para da yetersiz gelecektir. Konuyu makro düzeye taşıyarak kalıcı çözümler üretmeliyiz" dedi.

Toplantıda yaşanan tartışmalar ve somut bir önerinin getirilememesi nedeniyle, Tralles Antik Kenti'nin geleceği için umutlar 20 Temmuz'da Aydın'a gelecek olan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'a bağlandı. Bakan Koç'un gerçekleştireceği Tralles gezisi sonrası konuyla ilgili bir karar vermesi bekleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title