Haberler

Ayasofya Müzesi Çevresinin Kamulaştırılması

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur, Tarihi Ayasofya Müzesi Çevresinde Kamulaştırma Çalışmalarının Devam Ettiğini Belirterek, Şu Ana Kadar 6 Bin 993 Metrekare Alanın Kamulaştırıldığını Söyledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur, tarihi Ayasofya Müzesi çevresinde kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, şu ana kadar 6 bin 993 metrekare alanın kamulaştırıldığını söyledi.

Trabzon'un en önemli tarihi eserlerinden olan Ayasofya Müzesi çevresinin 2003 yılında 2. derece SİT alanı ilan edildiğini hatırlatan Cumur, bu alandaki kamulaştırma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Ayasofya Müzesi çevresinin, Kültür ve Maliye bakanlıkları tarafından 'Kesin İnşaat Yasağı Getirilen Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlıklarının Bulunduğu SİT Alanlarındaki Taşınmaz Malların Hazineye Ait Taşınmaz Mallarla Değiştirilmesi' hakkındaki yönetmelik kapsamında takas programına alınan 23 yerden biri olduğunu dile getiren Milletvekili Cumur, müze çevresindeki hak sahiplerinden şu ana kadar 6 bin 993 metrekare alanın takas usulüyle alındığını ifade etti.

Kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini tekrarlayan AK Parti Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur, 1964 yılından beri müze olarak faaliyet gösteren Ayasofya Müzesi'nin etrafındaki alanın kamulaştırılması yönünde en fazla çalışmanın da AK Parti döneminde olduğunu söyledi. Diğer hükümetler döneminde konuyla ilgilenilmediğini ve vatandaşların taleplerinin dikkate alınmadığını öne süren Cumur, "Bu bağlamda hükümetimizin bu çabalarının desteklenmesi gerekirken, bazı çevreler yaklaşık 43 yıllık bu olayın faturasını bize kesmeye çalışmaktadırlar" diye konuştu.

Öte yandan Ayasofya Müzesi'nin çevresinde ikamet eden vatandaşlar, evlerinin SİT alanı içinde bulunması dolayısıyla hiçbir imar faaliyetinde bulunamadıkları gerekçesiyle önceki gün bir eylem gerçekleştirmişti. Vatandaşlar, SİT alanı içinde kalan yapıların tamamen yıkılarak yeşil alan haline getirileceğini öne sürerek mağdur edildiklerini ve bu mağduriyetlerinin en kısa zamanda giderilmesini istemişti.

(MU-RO-RO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title