Haberler

Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Bandera'dan Mtso'ya Ziyaret

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (Mtso) Başkan Yardımcısı Şerafettin Aşut, Türkiye'nin Avusturya'ya İhraç Ettiği Ürünlerin Başında Yaş Sebze-meyve, Bakliyat, İş Makineleri ve Konfeksiyon Ürünlerinin Geldiğini Belirterek, 2007'nin İlk 4 Ayında Türkiye'nin Avusturya'ya 4 Milyon 300 Bin Dolarlık İhracat Yaptığını ve Bunun 236 Bin Dolarının Mersin'den Yapıldığını Söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan Yardımcısı Şerafettin Aşut, Türkiye'nin Avusturya'ya ihraç ettiği ürünlerin başında yaş sebze-meyve, bakliyat, iş makineleri ve konfeksiyon ürünlerinin geldiğini belirterek, 2007'nin ilk 4 ayında Türkiye'nin Avusturya'ya 4 milyon 300 bin dolarlık ihracat yaptığını ve bunun 236 bin dolarının Mersin'den yapıldığını söyledi.

Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Richard Bandera, Dış İlişkiler Sorumlusu Ramiz İlter ile Avusturya Fahri Konsolosu Fazıl Tütüner, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nı (MTSO) ziyaret ederek, Başkan Yardımcısı Şerafettin Aşut ile görüştü.

Ziyarette konuşan Aşut, Mersin ve Avusturya arasındaki ticaretin gelişmesinin Mersin için çok önemli olduğunu belirterek, Mersin'in Avusturya'dan yaptığı ithalatta birinci sırayı makine ve tesisat, ikinci sırayı tarım, gıda ve içecek, üçüncü sırayı ise metal ve metal ürünlerinin aldığını söyledi.

İhracat ürünlerini ise, yaş sebze-meyve, bakliyat, iş makineleri ve konfeksiyonun oluşturduğunu ifade eden Aşut, "2007'nin ilk 4 ayında Türkiye'nin Avusturya'ya yaptığı ihracat 4 milyon 300 bin dolardır. Bunun 236 bin doları Mersin'den yapılmıştır" dedi.

Aşut, Mersin'in çok değişik bir hinterlandı olduğuna dikkat çekerek, "Akdeniz'in en büyük limanı buradadır. İçinde serbest bölgenin bulunduğu limanın Uzak Doğu'ya direkt hattı var. Dubai'den sonra ikinci dağıtım merkezi olarak görülebilir. Geçtiğimiz günlerde özelleştirilen limanın çalışmalarına bağlantılı olarak Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde gıda ve ambalaj sanayi konusunda yatırımlar başladı" diye konuştu.

Gaziantep Uluslararası Irak Fuarı'na katıldıklarını belirterek izlenimleri hakkında bilgi veren Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Richard Bandera ise, "Fuarda Çinliler de yer almıştı. Bildiğiniz üzere Çin hepimizin ortak sorunu. Bizi birçok konuda geçmeye başladılar. Daha fazla ihracat yapmamızı engelliyorlar. Avusturya'nın Türkiye'den ithalatını zorlaştırıyorlar. Tespit ettiğimiz konulardan biri de Türkiye'den ithal ettiğimiz mallardaki değişim. Daha önceki yıllarda tarım, konfeksiyon, gıda

ürünleri ithal edilirken, şimdi hızlı bir şekilde sanayi ürünlerine dönüşüyor" dedi.

Bölgedeki endüstri ve üretici sektörden çok etkilendiklerini ifade eden Bandera, "Bizler Avusturya Ticaret ve Sanayi Odası olarak firmalarımızı uluslararası bir firma olmaları için teşvik ediyoruz. Türkiye'de bulunduğum süre içinde bir program gerçekleştirdik, gelişmekte olan pazarları tespit ettik. Bu tespit edilen pazarlar arasında Türkiye bizim için yatırım yapılacak ülkeler arasında yer alıyor" ifadesini kullandı.

Avusturya'nın Türkiye'ye yaptığı yatırımların son yıllarda 6 kat arttığını söyleyen Bandera, "Avusturya alan ve nüfus olarak Türkiye'nin 10'da biri büyüklüğünde. Firmalar bir ülkeye ne kadar çok girip çıkarsa, o kadar çok yatırım yapar. Yatırım yapan şirketler Avusturya'da daha iyi bir Türkiye imajı katarlar. Bu reformlarla devam ederse Türkiye AB yolunda daha büyük basamaklara ulaşacaktır. Türk işadamlarına vizelerinin fahri konsolosluklar tarafından verilmesi için mücadele ediyoruz" diye konuştu.

(ÖT-MT-MEF-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title