Haberler

Avustralyalı Kadınlarda Para Var Sağlık Yok

Dünya Kadınlar Günü Kutlamaları Nedeni ile Yapılan Araştırma, Avustralyalı Kadınların Son 10 Yılda Hangi Alanlarda Gelişme Gösterdikleri ve Geriye Gittiklerini Ortaya Koydu. "The Women İn Australia 2007" İsimli Raporda Özellikle Kadınların Yaşadığı Sağlık Sorunlarının Her Geçen Yıl Arttığına Dikkat Çekildi. Rapora Göre Maddi Açıdan Kadınlar, 10 Yıl Öncesine Göre Çok Daha İyi Durumda. 10 Yıl Önc...

Dünya Kadınlar Günü kutlamaları nedeni ile yapılan araştırma, Avustralyalı kadınların son 10 yılda hangi alanlarda gelişme gösterdikleri ve geriye gittiklerini ortaya koydu. "The Women in Australia 2007" isimli raporda özellikle kadınların yaşadığı sağlık sorunlarının her geçen yıl arttığına dikkat çekildi. Rapora göre maddi açıdan kadınlar, 10 yıl öncesine göre çok daha iyi durumda. 10 yıl önce ile karşılaştırmalı olarak sunulan verilere göre tam zamanlı çalışan kadınların maaşları şu an yüzde 20 daha fazla. Ancak sağlık söz konusu olduğunda 10 yıl öncesine göre ciddi bir gerileme göze çarpıyor.

Avustralyalı kadınların sosyo-ekonomik gelişimlerine ilişkin olarak hazırlanan rapor, 10 yıl öncesine göre gelişen durumu ortaya koydu. "The Women in Australia 2007" ismi altında sunulan rapora göre Avustralya'da yaşayan kadınlar ekonomik anlamda 10 yıl öncesine göre daha rahat, fakat sağlık sözkonusu olduğunda aynı ifadeyi kullanmak mümkün görünmüyor. Rapora göre her iki kadından biri ya kilolu, ya da obez. Ayrıca her üç kadından biri ya hiç spor yapmıyor, ya da çok az bedensel hareket yapıyor. Kadınların yüzde 80'i ise yeteri kadar sebze, yüzde 40'ı da meyve yemiyor. Ayrıca kadınların eskiye oranla daha fazla içki tükettiği bilgisi de raporda dikkat çeken bir diğer husus. Tüm bu verilerin yanında tam zamanlı çalışan kadınların eskiye oranla yüzde 20 daha fazla maaş aldığı bildiriliyor.

Kadın sağlığı hakkında araştırmalar yapan Jean Hailes Vakfı Direktörü Janet Michelmore, alt gelir grubu ailelerinin obez olma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu, çünkü fast food yiyeceklerin daha ucuz ve daha kolay erişilebilir olduğunu söyledi. Parlamento Binası'nda konuşan Michelmore, "Fast food restoranından alınan yemek çantası ile otobüsü yakalamak; süt, meyve ve sebzeden oluşan çanta ile yakalamaktan daha kolay. Üstelik süt, koladan daha pahalı" ifadelerini kullandı. Kalp hastalığı, Avustralya kadınlarının en büyük katili olma özelliğini sürdürüyor. Her üç kadından birisi bu hastalıktan hayatını kaybediyor.

Kadınların doktora gitme konusundaki çekingenliğine değinen Dr. Michelmore, "Bunda kadınların erkeklerden daha iyi olduğunu biliyoruz, ancak çocuklarımızı dişçiye, köpeklerimizi veterinere ve hatta arabamızı servise götürme konusunda, kendi sağlığımızı düşünmekten daha iyiyiz' dedi. Uzman doktora göre stres, seks ve acil sağlık problemleri için doktor tavsiyesine başvurulmasına karşın, uzun vadeli sağlık problemleri için aynı hassasiyet gösterilmiyor. Kadınlardan Sorumlu Federal Bakan Julie Bishop, raporun kadınların erkeklere oranla daha fazla eğitimli olmaya başladığını gösterdiğini söyledi. Son 10 yılda 1 milyon kadına iş sahası açıldığını kaydeden Bishop, Howard Hükümeti'nin kadın sağlığının iyileştirilmesi için çaba göstereceğini sözlerine ekledi.

(LA-KK-KK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title