Haberler

Avukatlık Sınavı Kalkıyor

TBMM Adalet Komisyonu, staj sonrasında yapılacak avukatlık sınavının kaldırılmasına ilişkin kanun teklifini benimsedi.

Adalet Komisyonu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın başkanlığında yaptığı toplantıda, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın, sınavın staj başlangıcına alınması için Avukatlık Yasasında değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi üzerinde alt komisyon tarafından hazırlanan rapor ile yine Işık'ın avukatlık sınavının kaldırılmasına ilişkin teklifini birleştirerek görüştü.

Alt komisyon da Işık'ın teklifinde değişiklik yaparak, avukatlık sınavının kaldırılması yönünde rapor sundu.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, avukatlık sınavının kaldırılmasının tarihi bir hata olacağını söyledi. Avukatlık mesleğinin itibar kaybettiğini, disiplin suçlarında artış olduğunu anlatan Özok, sınavın çözüm olmadığını ancak bir yerden başlanması gerektiğini kaydetti. Düzenlemeye karşı olduklarını belirten Özok, 23 Aralık'ta yapılacak sınavla ilgili yeni düzenleme yapmanın, halk tabiriyle ''pişmiş aşa su katma'' anlamına geleceğini belirtti.

CHP'li üyeler, avukatlık sınavının kaldırılmasına karşı çıktı. AK Parti'li milletvekilleri ise sınavın, avukatlık mesleğinin itibarını artırmayacağını, iyi hukukçu yetiştirilmesine katkı sağlamayacağını savundu.ü.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Yılmazcan da avukatlık sınavının kaldırılmaması gerektiğini söyledi.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, avukatlık mesleğinin saygınlığının artırılması için Türkiye Barolar Birliği'nin bir paket hazırlamasını ve buna destek verilmesini önerdi; sınavın gereksiz olduğunu savundu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, ''Bu sınavla hukukçulara itibar mı vereceksiniz?'' diyerek, stajla ilgili Avrupa standartlarında düzenleme yapılmasının yerinde olacağını, sınavın avukatlık mesleğine katkı sağlamayacağını söyledi.

''Bir sınavla hiç kimse tam hukukçu olmaz'' diyerek düzenlemeye destek veren AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, hukuk eğitimin tartışılmasını önerdi.

AK Parti Erzurum Milletvekili Nuri Akbulut, avukatlık sınavının 1969 yılından bugüne kadar uygulanamadığına işaret etti, bundan sonra yapılmamasının da bir eksiklik olmayacağını kaydetti.

Görüşmelerden sonra, avukatlık mesleğine kabul edilebilmek için staj sonrası yapılacak avukatlık sınavında başarılı olma şartının kaldırılmasını öngören kanun teklifi benimsendi.

2001 yılında yapılan ve halen yürürlükte olan yasal düzenlemeye göre avukatlık sınavı, Türkiye Barolar Birliğince, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine 23 Aralık 2006 tarihinde yaptırılacak. İlk kez yapılacak sınava, staj bitim belgesi almış olanlar katılabilecek.

Adalet Komisyonunun benimsediği kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi ve yasanın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanması durumunda, sınav yapılmayacak.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özok, teklifin benimsenmesinden sonra yaptığı açıklamada, avukatlık mesleği açısından olumsuz bir karar alındığını ifade ederek, ''Teklifin yasalaşması, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı açısından çok büyük bir eksiklik yaratacaktır'' dedi.

Bu arada, CHP İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya, sınav tarihine ilişkin düzenleme içeren kanun teklifini geri çekti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title