Haberler

Avrupa Uzay Ajansı, Dünyada Bir İlki Deneyecek

Güncelleme:

Avrupa Uzay Ajansı, bugün bir ilki deneyerek 67P/Churyumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine uzay aracı indirmeye çalışacak.

Avrupa ülkelerinin oluşturduğu Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bugün bir ilki deneyerek 67P/Çuryumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine "Philae" isimli modülü indirmeyi deneyecek.

YÖRÜNGESİNE 10 YILDA ULAŞABİLDİ

Dünya'da hayatın oluşumuna dair ipuçları arayacak olan "Philae"yi taşıyan uzay aracı Rosetta, söz konusu kuyruklu yıldızın yörüngesine 10 yılda ulaşabilmişti.

"Rosetta" adlı uzay sondasının, "Philae"yi Türkiye saati ile 10.35'te kuyruklu yıldıza 22,5 kilometre uzaklıktan bırakması planlanıyordu. Ardından bu saat 11.03'e çekildi. Ancak Philae halen bırakılmadı.

İKİ AÇIDAN BİR İLK

Proje başarıyla sonuçlanırsa ilk kez Dünya'dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş olacak. Ayrıca bilim insanları, ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek.

YEDİ SAATTE İNECEK

Philae'nin yüzeye inişi yaklaşık yedi saat sürecek. Bu sırada Rosetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla olduğu için, Rosetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaşacak. Bu nedenle Türkiye saati ile 17.35 dolayında gerçekleşecek inişten sonra saat 18.00'de Rosetta'dan ilk haber alınabilecek.


(Philae, Rosetta'dan böyle ayrılacak)

1.3 MİLYAR EURO'LUK PROJE 1993 YILINDA ONAYLANMIŞTI

Rosetta, Güneş sistemi içindeki milyonlarca kilometre süren 10 yıllık yolculuğu sonrası 6 Ağustos'ta kuyrukluyıldıza ulaştı ve etrafında bir yörüngeye oturmuştu.

1.3 milyar euro'luk proje, 1993 yılında onaylanmıştı.


(Philae'nin iniş yapacağı bölge)

DÜNYA'DA HAYATIN OLUŞUMUNA DAİR İPUÇLARI ARAYACAK

Philae'nin inişten sonra zeminden örnekler alması ve beraberinde getirdiği üç laboratuvar cihazıyla deneyler yapması bekleniyor. Spektrometre yardımıyla incelenen maddelerin türleri belirlenecek, kuyruklu yıldızda bulunan moleküllerin yapısı aydınlığa kavuşacak. Aminoasit gibi organik maddelerin bulunması halinde, veriler Dünya'da hayatın oluşumuna dair önemli ipuçları sunacak.

Güneş Sistemi'nin buzdolapları olarak görülen kuyruklu yıldızların 4 milyar 600 milyon yıl önce oluşmuş maddeyi hâlâ sakladıkları biliniyor. Öte yandan bilim insanları Dünya'ya suyun kuyruklu yıldızlardan gelip gelmediğini de anlamaya çalışacak. Rosetta ve Philae üzerindeki kameralarla kuyruklu yıldızın yüzey haritası da çıkarılacak. Böylece 67P/Çuryumov-Gerasimenko haritalandırılmış ilk kuyruklu yıldız olacak.

Rosetta operasyonu, Avrupa Uzay Ajansı'nın Darmstadt'taki kontrol merkezinden yürütülüyor.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Türkiye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500

Yorumlar (9)

OSMAN:

Allah devletimizi böyle boş işlerden uzak tutsun inşallah. Allahım, varlığını ve birliğini bildiğimizden emin eylesin inşallah. Yaradılışın bir tek Dünya olduğunu ve iman edecek kitabımız Kur-anı Kerim olduğunu bize hiçbir zaman unutturma yarabbi. . .

4
8
yanıtYanıtla
xboy:

adamlar neleri başarıyor siz birde buluşum icadım var diye TÜBİTAK tan destek için bir başvuru yapmaya çalışın bakalım sizi anında red ediyorlar zira danışmanına 10bin dolar para vermeden TÜBİTAK senin hiçbir projene onay monay vermez destekte vermez. .

11
1
yanıtYanıtla
OSMAN:

:))) Allahım yarabbim şu Geri Zekalılara bak yaa. üzerinde canlı belirtisi mi olsa. . hıı olur olur. bir 10 yıl daha araştırsın bakalım o araç. . mal mal izleyin bakalım. . .

0
10
yanıtYanıtla
OSMAN:

Dışarıdan öyle gözüküyor Oğuz kardeşim. amerikalıyı amerikalıdan, ingilizi ingilizden sormak lazım, ne kadar ferahlar diye. TC kadar refah bir devlet tanımıyorum ben. .

2
7
yanıtYanıtla
Oğuz Mobil-ANDROID:

Osmancım böyle boş işleri yapıyor dediğin adamlar ülkelerinde refah ve huzur içinde yaşıyorlar bi hatırla bence bunları

8
1
yanıtYanıtla
İlkermobilWeb@haberler.com:

Ortadoğu ne yapıyor

4
0
yanıtYanıtla
kenanm@m.m:

Kafa kesiyor,insan bogazliyor,kadini sadece gozu acik kalacak sekilde siyah burkaya kapatiyor,cariye aliyor,vucuduna bomba sarip patlatiyor,cennette 72 huri hayali kuruyor, yolsuzluk yapiyor,hirsizlik yapiyor,para sifirliyor...KÖTU OLANDA BUNLARIN HEPSINI DIN ADINA YAPIYOR....

yanıt0
yanıt0
İlkermobilWeb@haberler.com:

Bizi ilgilendiren bir şey yok aslında ortadoğu ülkesi olarak daha temel problemleri çözemedik cennet cehennem kavramı her daim kötülüğümüz için uğraşan şeytan üç harfliler vb sonra kuyrukluyıldız işinede bakarız

2
1
yanıtYanıtla
pink:

bakalım sonunda ne olacak. . .

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title