Haberler
BBC

Avrupa Süper Ligi, Türk futbolunu nasıl etkileyebilir?

Güncelleme:

Avrupa'nın önde gelen 12 kulübünün Avrupa Süper Ligi'ni (ESL) kuracaklarını duyurması kıta futbolunda büyük bir tartışma yarattı. Peki bu girişim Türk futbolunu ve Avrupa Kupaları'nda yarışan Türk takımlarını nasıl etkileyebilir?

S Sport kanalı ve Socrates dergisinden spor yorumcusu Emre Özcan, ESL'nin kurulması durumunda Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nin finansal olarak büyük güç kaybedeceğini düşünüyor.

Özcan, ESL'nin maddi olarak Şampiyonlar Ligi'ni de geride bırakarak kıtanın en çok izlenen turnuvası olabileceğini, bu yüzden Şampiyonlar Ligi'ne katılan takımların daha az para kazanabileceğini belirtiyor:

"Açık konuşmak gerekirse Şampiyonlar Ligi'ndeki en güçlü 20 takım olmadan turnuvanın çekiciliği kalmayacaktır.

"Böyle bir durumda şu anki Avrupa Ligi'nden daha küçük bir hale gelebilir Şampiyonlar Ligi."

Özcan, Avrupa'da pek çok taraftar grubunun bu fikre karşı çıktığını, kendisinin de onlara katıldığını söylüyor ve ekliyor:

"Fakat taraftarlar bu fikre karşı çıksa da Avrupa Süper Ligi maçlarını izleyecektir."

Bu durum Şampiyonlar Ligi'ne katılan takımlar için olumsuz bir gelişme.

Katılımcılarına yayın hakları, sponsorluklar ve bilet satışı gibi pek çok ekstra gelir sağlayan Şampiyonlar Ligi, maddi olarak zor durumda olan Türk takımları için önemli bir kaynaktı.

ESL Türk takımları için 'avantaj olabilir'

Türk basınında yer alan haberlere göre bu yıl turnuvaya katılan tek Türk takımı olan Medipol Başakşehir, gruptan çıkamamasına rağmen UEFA'dan yaklaşık 30 milyon euro almıştı.

Karşılaştırmak gerekirse, Başakşehir geçen sezon şampiyon olduğu Süper Lig'de katılım, performans ve şampiyonluk primlerinin toplamı olarak yaklaşık 140 milyon TL kazanmıştı. Bu, güncel kurlarla Şampiyonlar Ligi'ne katılımı ve oynadığı altı maçın karşılığında UEFA'dan aldığı 30 milyon euronun yarısından bile az.

Fakat Emre Özcan, Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasının Türk takımlarına başka bir açıdan avantaj olabileceğini söylüyor.

Son yıllarda Türkiye'nin takımlar sıralamasında gerilediğini ve Türk takımlarının Avrupa'daki kötü performansı nedeniyle önümüzdeki birkaç yıl boyunca Şampiyonlar Ligi'ne katılamama riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Özcan, "Turnuvanın en güçlü 15-20 takımının başka bir turnuvaya katılması ile birlikte bir veya iki Türk takımının Şampiyonlar Ligi'ne katılımı tekrar mümkün olabilir" diyor.

Özcan böylelikle ESL yüzünden Şampiyonlar Ligi gelirleri düşse de Türk kulüplerinin en azından bir Avrupa kupası gelirine sahip olabileceğini vurguluyor.

Türk takımları ESL'ye katılır mı?

Türkiye'de Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarlarının ESL'ye katılma konusunda heyecanlandığını belirten Emre Özcan, bunun gerçekleşeceğini düşünmediğini, bir Türk takımının katılması durumunda ESL'yi -75 averajla bitirebileceğini söylüyor.

Henüz açıklanmamış üç kurucu veya ilk sezon turnuvada yer alacak beş katılımcı arasında bir Türk takımının olup olmayacağını Avrupa Süper Ligi'nin İngiltere'de bulunan basın ofisine sorduk. ESL, bu takımların henüz kesinleşmediğini, şimdilik daha fazla bilgi veremeyeceklerini söyledi.

Konuyla ilgili Türkiye'de de iki kurumdan peş peşe açıklamalar geldi.

İlk olarak Pazar akşamı Twitter hesabından bir açıklama yayımlayan Kulüpler Birliği, "Avrupa Süper Ligi futbolun ruhunu yok eder" dedi.

Bu projeye girişen Avrupa kulüplerinin kendi çıkarlarını kıta futbolunun çıkarlarının önüne koyduğunu belirten Kulüpler Birliği, ESL planını kınadı ve bu konuda UEFA'nın yanında olduklarını açıkladı.

Pazartesi günü ise Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) "Avrupa Süper Ligi kabul edilemez" başlıklı bir açıklama yayınladı.

TFF bu adımın "dünya futbolunun geleceğini tehlikeye atacağını" söyledi ve 12 kulübü bu planlardan vazgeçmeye çağırdı ve Kulüpler Birliği'ne de açıklaması için teşekkür etti.

ESL girişimi dünyanın en büyük futbol birlikleri, federasyonları ve liglerinin de tepkisini çekti.

İngiltere, İtalya ve İspanya'nın futbol federasyonları ve lig yönetimleri, UEFA ve FIFA ile birlikte yaptıkları açıklamada bu turnuvaya katılacak takımların ulusal veya uluslararası tüm müsabakalardan yasaklanacağını, futbolcuların da milli takımlarının formasını giymelerinin yasaklanabileceğini duyurdu.

TFF'ye, bu turnuvaya katılacak bir Türk takımı olursa Süper Lig'den men edilip edilmeyeceğini, turnuvada yer alan diğer Avrupa kulüplerinde oynayan Türk futbolcuların da Milli Takım kadrosundan çıkarılıp çıkarılmayacağını sorduk fakat haberin yayımlandığı saate kadar bir yanıt alamadık.

Emre Özcan, UEFA ve Avrupa Süper Ligi'ni kurmak isteyen takımların karşılıklı olarak blöf yapıyor olabileceğini, önümüzdeki haftalarda kurumlar ve kulüpler arasındaki görüşmelerin devam etmesinin beklendiğini söylüyor.

BBC

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title