Haberler

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporunu Kabul Etti

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda Bugün Yapılan Oylamada, Hollandalı Parlamenter Camiel Eurlings Tarafından Kaleme Alınan Türkiye Raporu Kabul Edildi. Genel Kurul, Sözde Ermeni Soykırımının Tanınmasının Üyelik Öncesi Ön Koşul Olarak Getirilmesi Yolunda Yaptığı Çağrıyı İse Geri Çekti.

Avrupa Parlamentosu genel kurulunda bugün yapılan oylamada, Hollandalı parlamenter Camiel Eurlings tarafından kaleme alınan Türkiye raporu kabul edildi. Genel kurul, sözde Ermeni soykırımının tanınmasının üyelik öncesi ön koşul olarak getirilmesi yolunda yaptığı çağrıyı ise geri çekti.

Oylamada 429 lehte ve 71 aleyhte oy kullanıldı. 125 parlamenter de çekimser kaldı. Türkiye`ye AB üyeliği yolunda yapılan reformları hızlandırılması çağrısında bulunululan raporda, ifade özgürlüğü, dini haklar ve azınlık hakları, sivil-asker ilişkileri, kadın hakları, sendikalar, kültürel haklar ve yargının bağımsızlığı alanlarında reformların ve uygulamanın hızlandırılması istendi. Hükümetin 9`uncu reform paketi hazırlamasının memnuniyetle karşılandığı ifade edilen raporda, yeni terörle mücadele yasasının temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı unsurlar içermemesi tavsiye edildi. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu`nda yer alan 301`inci maddenin de aralarında bulunduğu, yoruma ve keyfi uygulamaya açık bazı maddelerin değiştirilmesi çağrısında bulunuldu.

Kürt sorununa demokratik çözüm bulunması ve Ermenistan ile diplomatik ilişki kurulması gerektiğine de değinilen raporda, Türkiye`nin limanlarını Rum gemilerine açması da talep edildi. Raporda, ¨Rum kesimi dahil, tüm AB üyelerinin tanınması, müzakere sürecinin zorunlu parçasıdır¨ denildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title