Haberler

Avrupa Parlamentosu Türkiye'deki Kadın Haklarıyla İlgili Raporu Kabul Etti

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Türk Asıllı Hollandalı Parlamenter Emine Bozkurt Tarafından Hazırlanan ve Türkiye'deki Kadın Hakları ile Fırsat Eşitliğini Konu Alan Raporu Bugün Oylayarak Kabul Etti.

Avrupa Parlamentosu genel kurulu, Türk asıllı Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt tarafından hazırlanan ve Türkiye'deki kadın hakları ile fırsat eşitliğini konu alan raporu bugün oylayarak kabul etti. Raporda, Türkiye'de kadın hakları konusundaki yasal düzenlemelerin tatmin edici olduğu vurgulanırken, yasaların uygulamasındaki eksikliklerin giderilmesi çağrısında bulunuldu. Oylamadan 522 'evet', 15 'hayır' oyu çıktı.

ZORLA EVLİLİK VE TÖRE CİNAYETİ KONULARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Raporda, kadın hakları da içinde olmak üzere insan haklarına saygının, Türkiye'nin AB üyeliği için ön koşul olduğu belirtilirken, reform sürecinin yavaşlamasından üzüntü duyulduğu" ifadesine yer verildi. Raporda, özellikle Güneydoğu Anadolu'da kız çocuklarının nüfus kayıtlarına geçirilmemesi eğilimi eleştirilirken, zorla evlilik ve töre cinayetlerinin önlenmesi konusunda daha fazla önlem alınması istendi. Türkiye'deki kadın sığınma merkezlerin sayılarının ve kapasitelerinin azlığına işaret edilen raporda, bu konuda da gerekli önlemlenin alınması istendi.

SİYASET ALANINDA ‘POZİTİF AYRIMCILIK’ İSTENDİ

Raporun sonunda, Türkiye'de çok az sayıda kadının siyasette yer aldığı hatırlatılarak, kadının siyasetteki rolünün artırılması ve gerekirse kadınlara yönelik 'pozitif ayrımcılık' ve seçim listelerinde 'kota sistemi' uygulanması tavsiye edildi. Raporda, hükümetin, "Haydi kızlar okula" kampanyasının memnunlukla karşılandığı da belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title