Haberler

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Heyeti TBMM'de

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Benim doğduğum sene, 1963 yılında AB'ye başvurumuzu yaptık ben 52 yaşıma geldim hala bu üyelik gerçekleşmedi, bunun üzüntüsünü de taşıyoruz bu arada" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Benim doğduğum sene, 1963 yılında AB'ye başvurumuzu yaptık ben 52 yaşıma geldim hala bu üyelik gerçekleşmedi, bunun üzüntüsünü de taşıyoruz bu arada" dedi.

Avrupa Parlamentosu Dış ilişkiler Komitesi (AFET) Başkanı Elmar Brok başkanlığındaki heyet, TBMM'de siyasi parti gruplarına ziyarette bulundu. Heyet, MHP'nin ardından CHP ve HDP'yi de ziyaret etti.

Heyet, CHP'de Grup Başkanvekili Altay, Bursa Milletvekili Turhan Tayan ve Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan ile görüştü.

Engin Altay, kabulde yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bizim için çok özel ve anlamlı bir günde bu ziyaret gerçekleşti. Çanakkele Deniz Zaferi'nin 100. yılını kutluyoruz. Bu vesile ile bütün geçmiş savaşlarda ölen şehitlerimizi de anma günü bugün. Dolayısıyla önemli bir günde önemli bir ziyaret. Nisan ayında yayınlanacak rapor öncesi bu ziyaret, hem partimiz hem ülkemiz için anlamlı ve önemli oluyor" diye konuştu.

"Türkiye kendisini Avrupa ailesinin doğal üyesi hissetmektedir. Enteresan benim doğduğum sene, 1963 yılında AB'ye başvurumuzu yaptık ben 52 yaşıma geldim hala bu üyelik gerçekleşmedi, bunun üzüntüsünü de taşıyoruz bu arada" görüşünü dile getiren Altay, şunları kaydetti:

"Avrupa Parlamentosu'nun ve Avrupa'nın Türkiye'ye bakışı, Türkiye ile ilgili kimi endişeleri konusunda biz de bunu makul görüyoruz ancak Türkiye ile yürütülen müzakereleri diğer ülkelerle mukayese ettiğimizde Türkiye'ye bir parça haksızlık yapıldığını da görmekteyiz.

Üzülerek de söylememiz lazım ki son yıllarda Türkiye'de demokrasimizde bir daralma yaşanmakta, yargı siyasallaşmakta, devletin laik niteliği, laiklik ilkesi aşındırılmakta, dış politikada bir parça itibar kaybı yaşanmakta ve ekonomimiz bir risk altında. Türkiye'nin yeniden bölgede laik, saygın, arabulucu, yapıcı model ülke olması konusunda 7 Haziran seçimlerinde önemli bir dönemeçten geçeceğinin de altını çizmek lazım."

-"Pragmatik yaklaşım..."

Konuşmasında hükümetin 2005 yılından itibaren AB'ye bakış açısını değiştirdiğini savunan Altay, şöyle devam etti:

"İktidar partisinin kimi uygulamaları, Batıda, Avrupa'da Türkiye'nin batıya dönük yüzünün yön değiştirdiği algısını yarattığını biliyorum ancak altını çizmemiz lazım; Türkiye'deki bütün vatandaşlarımız yani 77 milyon yurttaşımız kendisini Avrupa ailesinin bir üyesi olarak hissetmekte ve bir an önce de bunun gerçekleşmesini arzu etmektedir.

Hükümetin müzakerelerin başladığı 2005 Ekim ayına kadar Avrupa'ya dönük pragmatik yaklaşımının fark edildiğini biliyor ve görüyoruz. 2005'e kadar olumlu yaklaşımın bu tarihten sonra pragmatik bir anlayışa evrildiğini görüyoruz. CHP tüm üyeler gibi Türkiye'nin Kopenhag ve Maastricht kriterlerine uymasını, AB hukukunu benimsemesini kabul eder. Buna mukabil diğer ülkelerden istenmeyen koşulların tek taraflı olarak Türkiye'den istenmesi de CHP tarafından kabul edilebilir bulunmamaktadır."

Brok'un, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü ve Van Milletvekili Nazmi Gür'den oluşan HDP heyetini ziyareti ise basına kapalı olarak gerçekleşti.

Kaynak: AA / Politika

Engin Altay Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
title