Haberler

Avrupa Parlamenterleri Başörtüsünü Tartıştı...

Brüksel'de Bugün Avrupa Parlamenterleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İkv) Temsilcileri Bir Araya Geldi.

Brüksel'de bugün Avrupa parlamenterleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) temsilcileri bir araya geldi.

Avrupa parlamenterleri ile TOBB ve İKV temsilcileri ortak düzenlenen "Avrupa Parlamenterleri ve Türk Sivil Toplum - Birbirimizi Daha İyi Tanıyalım" isimli toplantıda görüş alışverişinde bulundu.

Avrupa'daki Türkiye imajı, Türk halkının Avrupa Birliği üyeliğine desteği kadın ve eğitim sorunları gibi güncel konuların ele alındığı toplantıda başörtüsü meselesi ana gündem maddelerinden biri oldu.

Avrupa Parlamenterleri Emine Bozkurt ve Andrew Duff, türban konusunda açıklamalarda bulundu.

Türban konusunu Avrupa'da yakından takip ettiklerini ifade eden Bozkurt, konuyla ilgili artık kararsızlık kalmadığını öne sürdü. Bozkurt'a göre Türk halkının çoğunluğu başörtüsü veya türbanın üniversitelerde eğitim önüne engel olarak çıkarılmasının karşısında.

Son AKP-MHP önerilerini de değerlendiren Bozkurt, "Yüksek okullar için bir çözüm bulunmuş olması bence iyi çünkü bu konu uzun zamandır gündemi işgal ediyor. Türban konusunda Avrupa'da da tartışmalıdır. Geçtiğimiz hafta Strazburg'da başörtüsü ile ilgili verilen öneri reddedildi. Biz parlamento olarak türbanın, ülkelerin kendilerinin karar vermesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz" dedi.

AP Liberal Grubu Lideri Andrew Duff ise başörtü meselesinin Türkiye'nin sadece iç dinamiklerini değil dış dinamiklerini ve konumunu da etkilediğini belirterek, "Bu konunun bir sonuca ulaşılması hepimizin dileği. AKP ve MHP en azından gerekli adımları atıyor fakat CHP'nin yaklaşımlarının biraz daha yapıcı olması gerektiğini düşünüyorum. Bu sorunun çok basit bir çözümü olması mümkün değil çünkü bu komplike bir kültür sorunu. CHP'nin bu konu üzerinden siyaset yapması ise bana çok yanlış geliyor" şeklinde

konuştu.

Atatürk'ten bir konuşmasında, "Yabancılar soruyor niye 'bu adam'ın resimleri her yerde?" diyerek söz eden Liberal Prof.Dr.Atilla Yayla'nın 'bu adam' sözü nedeniyle 15 ay hapis cezası almasıyla ilgili olarak ceza ertelenmiş dahi olsa üzüntü duyduğunu, bu kararın Türkiye için iyi bir profilini oluşturmadığını ve Avrupalı yaklaşımı olmadığını söyleyen Duff, "Cezanın ertelenmesi ve denetim cezasına dönüştürülmesi yerinde bir karar ama bu konuda cezai bir yaptırım olması başından beri yanlıştı" ifadelerini

kullandı.

(SA-İÖZ-İÖZBA-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title