Haberler

Avrupa'nın En Genç Ülkesi Kosova'da Ramazan Geleneği

Kosova'da farklı etnik gruplardan müslümanlar, ramazan ayında birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunu daha da pekiştiriyor.

Kosova'da farklı etnik gruplardan müslümanlar, ramazan ayında birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunu daha da pekiştiriyor. Avrupa'nın en genç ülkesi olan 2 milyon nüfuslu ülkede, bir zamanlar nüfusun neredeyse yarısını oluşturan, bugün ise sayısı ancak 20 bini bulan Türkler, diğer etnik kimliklerden müslümanlarla birlikte eski kültür ve gelenekleriyle ramazan ayını dini şenliğe çeviriyor.

Osmanlı döneminden kalma camileri, hanları, hamamları, köprüleri ile çeşmeleriyle meşhur olan Prizren'de ramazan coşkusu farklı yaşanıyor. Kosovalı Türklerin çoğunlukta yaşadığı Prizren'de fırınlardan yayılan pide kokusu ile ev hanımları evlerinde hazırlıklarına hız verirken, çay bahçeleri de iftar sonrası buluşmalara ev sahipliği yapıyor. Ramazan ayı vesilesiyle Türk derneklerinin faaliyetleri, kutsal ayda gerçekleştirilen etkinliklere ayrı renk katıyor.

Akşam ezanı Prizren'in dar sokaklarında yan yana dizilmiş iki veya üçer katlı, buram buram Osmanlı kokan tarihi taş ve tahta binaların duvarlarında yankılanırken, iftar sofralarının kurulu olduğu evlerde de tatlı bir telaş başlıyor. Ramazan ibadetlerinin buluşma yerleri camiiler. Prizren'de başta Osmanlı mirası olan Sinan Paşa Camii olmak üzere tüm camiilerde Ramazan ayının önemi anlatılıyor. Yalnızca on bir ayın sultanında değil, bir ömür boyu Allah'a iyi kulluk edebilmenin yolları paylaşılıyor. TİKA tarafından onarılan tarihi Sinan Paşa Camiinde Ramazan ayında teravih namazı kılmaya gelenlerle dolup taşıyor.

Ramazan coşkusu, sadece Şar Dağı eteklerine kurulu, Rumeli diyarının merkez kenti Prizren'de değil, Priştine, Mitroviça, Mamuşa ve İpek şehirlerinde Türk soydaşlar ile Arnavut, Torbeş, Boşnak ve Pomak Müslümanlarının yaşadığı tüm kent ve kasabalarda yaşanıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı, Kosova'daki Türk soydaşların hizmetine gönderdiği din görevlisine destek olarak ramazan boyunca Prizren'in Sinan Paşa Camisinde müslümanlara hizmet veriyor. Kosova Türk Birliği askerleri, Kosova'daki sivil toplum kuruluşlarıyla koordine içerisinde yardıma muhtaç ailelere, etnik kimlik ayrımı yapmaksızın, herkese yardım paketi dağıtıyor. Türk Askeri Birliğinin kurduğu iftar çadırında orucunu açanlar, kamuya açık bu güzel yardım hizmetinin ayrıcalığını, güzelliğini ve memnuniyetini yaşıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title