Haberler

Avrupa Mevduat Sigortacıları Konferansı TMSF'nin Evsahipliğinde İstanbul'da Başladı

Avrupa Mevduat Sigortacıları Forumu (Efdı)'nin Yıllık Toplantısı ve Mevduat Sigorta Sistemlerini Etkileyen Güncel Konular Adlı Konferans TMSF'nin Ev Sahipliğinde, İstanbul Dedeman Otel'de Başladı.

Avrupa Mevduat Sigortacıları Forumu (EFDI)'nin yıllık toplantısı ve Mevduat Sigorta Sistemlerini Etkileyen Güncel Konular adlı konferans TMSF'nin ev sahipliğinde, İstanbul Dedeman Otel'de başladı.

Konferansa, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, EFDI Başkan Yardımcısı Dirk Cupei ve Türkiye'yle diğer ülkelerin çok sayıdaki finans ve kamu sektörlerinin temsilcileri katıldı.

Konferansın açılışında bir konuşma yapan TSMF Başkanı Ahmet Ertürk, dünyada uluslararası finansal piyasalarının işleyişi ve finansal istikrara ilişkin ciddi değişiklikler olmaktadır diyerek şunları söyledi:

"Gelişmiş piyasalardaki sıkıntılı dönemlere rağmen, gelişmekte olan piyasalar normal işleyişine devam etmektedir. Geçmişte Türkiye uluslararası gelişmelerden en fazla etkilenen ülkelerden biri olmasına rağmen, bu kez Türk finansal sisteminde olumsuz etkiler görülmemiştir. Örneğin 2000-2001 yıllarında yaşanan ekonomik krizde Türkiye, bankacılık sektörünün yüzde 20'sini kaybetmiş ve parası yüzde 50 oranında değer kaybetmiştir. Bu krizin toplam maliyeti 30 milyar USD'ye ulaşmıştır ve TMSF halen bu krizin

yaralarını iyileştirmeye çalışmaktadır".

Finansal bütünleşmenin parçası olarak, uluslararası finansal kuruluşlar gelişmekte olan ekonomilerdeki diğer bazı finansal kuruluşları satın aldığını, bu bakımdan Türkiye'nin büyük meblağlarda yabancı doğrudan yatırımı ülkeye çektiğini belirten Ertürk, "Halen Türkiye bankacılık sektöründe yüzde 30 paya sahip olan kamu bankalarını dikkate almazsak, bankacılık sektöründe yabancıların payı büyüktür. Bu uluslararası kuruluşların uzun vadeli yatırım anlayışlarının ve gelişmiş risk yönetimi uygulamalarının

bulunması nedeniyle, bu uluslararası kuruluşların Türk bankacılık sektörüne olumlu etkileri olmuştur" dedi.

Konuşmasında Türkiye'deki mevduat sigortacılığına da değinen Ertürk, "Türkiye'nin uzun süreli ve maliyetli mevduat sigortacılığı deneyimlerini Uluslararası Mevduat Sigortacıları Birliği (IADI) ve EFDI çalışma gruplarına aktarması ve uluslararası gelişmeleri yakından takip etmesi zorunludur. Bu kapsamda, TMSF IADI'nın kurucu üyelerinden biri olmuş ve pek çok çalışma grubunda yer almıştır" şeklinde konuştu.

Ertürk son olarak, artan küreselleşmenin yaşandığı bankacılık sektöründeki uluslar arası gelişmelerin etkisiyle, benzer kuruluşlarla işbirliği içerisinde bulunulmasının ve bu alanda karşılaşılan sorunlar için çözüm önerileri ortaya koymanın önemli olduğunu belirtti.

Açılışta söz alan EFDI Başkan Yardımcısı Dirk Cupei ise konferansın içeriğine yönelik olarak yapmış olduğu konuşmada, dünyada mevduat sigortacılığının geliştirilmesi ve bu noktada EFDI ile IADA arasındaki ilişkilerin önemine işaret etti. Cupei, konferans boyunca mevduat sigorta sistemlerini etkileyen güncel konulara da değinileceğini belirtti.

TMSF Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan Çabukel de konuşmasında, Türk Mevduat Garanti Sistemini AB Direktifleri karşısındaki durumunu değerlendirerek, tüzel kişilerin de mevduat garanti sistemine dahil edilmesiyle AB mevzuatına uyumun önemli ölçüde sağlanmış olacağına işaret etti.

2 gün sürecek olan konferansın ilk gününde Avrupa Birliği Müktesebatı- Türkiye Tecrübesi - Avrupa Birliği'ne Giden Yoldaki Adımlar, Mevduat Sigortacılığı - Yapılanması ve Uygulanması - Bankacılığın İstikrarına Katkısı ve Yeni Tehditler başlıklı konular tartışıldı. Konferansın ikinci gününde ise Kredi Kurumlarının Yeniden Yapılandırması ve Tasfiyesi, Risk Bazlı Prim Sistemi ve Mevduat Sigorta Sistemlerini Etkileyen Güncel Hususlar başlıklı oturumlar yer alacak.

(CİN-BGO-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title