Haberler

Avrupa Konseyi Stk'ler Konferansı'na Türkiye'den İlk Üye

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB), Avrupa Konseyi Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı (INGO) üyeliğine kabul edilen ilk Türkiye merkezli kuruluş oldu.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB), Avrupa Konseyi Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı (INGO) üyeliğine kabul edilen ilk Türkiye merkezli kuruluş oldu.

DATÜB Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar, Fransa'nın Strazburg kentinde devam eden konferansın kış oturumunda, DATÜB'ün üyeliğe kabul edildiğini ve bir tören düzenlendiğini belirtti.

Özkoşar, 118 üyesi bulunan IONG'ye Türkiye'den ve Türk adıyla üye olan ilk dernek olduklarını vurgulayarak, "1944'teki sürgünden sonra dünyanın çok sayıda ülkesine dağılan Ahıska Türklerinin, vatana dönüşü ve Avrupa Konseyine üye ülkelerdeki haklarını korumaları için mücadele veriyoruz. Bu üyelikle de mücadelemizi bir ileri aşamaya taşımış olduk. Avrupa Konseyinde oy hakkı kazanan ilk yerli STK olduğumuz için de gayet memnunuz." dedi.

Özkoşar, Türkiye'de 2010 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan ve 10 ayrı ülkede faaliyetlerini sürdüren DATÜB'ün, 2016'da Avrupa Konseyi IONG'ye üye olmaya hak kazandığını kaydetti. 31 Mart 2017 tarihinde resmi üyelik başvurusunda bulunduklarını aktaran Özkoşar, başvurunun 22 Kasım 2017 tarihinde onaylandığını ve 2 aylık bekleme sürecinden sonra, üyeliğin INGO Kış Oturumunda düzenlenen törenle ilan edildiğini bildirdi.

Birliğin IONG üyeliğinin, Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği tarafından kabulünden sonra Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesince onaylandığını kaydeden Özkoşar, DATÜB'ün resmi üyelik tarihinin bu şekilde 22 Ocak 2018 olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

14 Kasım 1944'te Sovyet Lider Joseph Stalin tarafından yurtlarından sürülen Ahıska Türkleri, 74 yıldır vatanları olarak kabul ettikleri Ahıska'ya dönüş mücadelesi veriyor. 1989 yılında meydana gelen Fergana olaylarından sonra dünyanın 10 ayrı ülkesine dağılarak ikinci büyük sürgünü yaşayan Ahıska Türkleri, uluslararası arenada sürdürdükleri mücadelelerini güçlendirmek istiyor.

Kaynak: AA / Güncel

Strazburg Türkiye Fransa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title