Haberler

Avrupa Komiseri Avramopulos Bulgaristan'da - Sofya

Avrupa Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopulos, "Avrupa'ya doğru göç akımlarının ön cephe çizgisinde olan ve son yıllarda güçlü bir göç baskısına maruz kalan Bulgaristan sınır muhafaza alanında gerekli tecrübeye sahip." dedi.

Avrupa Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopulos, "Avrupa'ya doğru göç akımlarının ön cephe çizgisinde olan ve son yıllarda güçlü bir göç baskısına maruz kalan Bulgaristan sınır muhafaza alanında gerekli tecrübeye sahip." dedi.

Bulgaristan'a iki günlük resmi ziyaret kapsamında gelen Avramopulos, Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile görüştü.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Avramopulos ile Radev görüşmesinde Avrupa Birliğinin (AB) dış sınırlarına yönelik ani bir göç dalgasının çıkması durumunda uygulanacak önlemlerin ele alındığı bildirildi.

Açıklamada, AB vatandaşlarının güvenliğini sağlanmak üzere hak ihlali yapılmadan alınacak güvenlik önlemlerinin değerlenrdirildiği belirtilerek, Avramopulos'un, "Avrupa'ya doğru göç akımların ön cephe çizgisinde olan ve son yıllarda güçlü bir göç baskısına maruz kalan Bulgaristan sınır muhafaza alanında gerekli tecrübeye sahip." ifadeleri de aktarıldı.

Göç sorununun ani ve kalıcı bir çözüme kavuşamayacağına işaret eden Avramopulos, yeni krizlerin önlenmesi için AB üyesi her ülkenin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Komiser Avramopulos ayrıca Bulgaristan'ın Şengen'e katılmak için gerekli tüm kriterleri yerine getirdiğini, kısa sürede bu konuda görüş birliği sağlanmasını beklediğinin altını çizdi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev de "Göç krizlerine yeterli tepki gösterilmeli ve Avrupa vatandaşlarının güvenliği, Avrupa Birliği'nin öncelikli çalışmaları arasında yer almalı." değerlendirmesinde bulundu.

Radev, 2018'de Bulgaristan'ın devralacağı Avrupa Birliği Konseyi dönem başkanlığı sırasında AB'nin sığınma hakkı tanıma politikalarında dayanışma prensibinin ön plana çıkacağını vurguladı.

Sadece bir güvenlik meselesi olmayan Şengen sahasına katılımın, Bulgaristan'daki yatırım iklimine katkı sağlayacağını belirten Radev, "Şengen'e katılım konusunda yazılı olmayan birtakım kriterlerin uygulanması Avrupa vatandaşlarına haksızlık sayılır." ifadesine yer verdi.

AB-Batı Balkanlar konferansı

Avramopulos ile Sofya'da düzenlenen "AB-Batı Balkanlar" konferansına katılan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova da Avrupa Komisyonunun görev döneminin sonuna dek göç konusunda ortak hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Avramopulos da konuşmasında, Avrupa'nın göç konusundaki istikrarına yeniden kavuşmasının kolay olmayacağına işaret ederek, AB'nin Türkiye ile yasa dışı göç konusundaki diyaloğu sürdürmesi gerektiğini kaydetti.

Avramopulos, ziyaret kapsamında başkent Sofya'nın Şehir Sanat Galerisi'nde düzenlenen "Avrupa Kalesi? AB'de Göç ve Güvenlik Sorunları" konulu bir diyalog toplantısına da katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Bulgaristan Sofya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title