Haberler

Avrupa'da Bir İlk!

Güncelleme:

Bülent Arınç, Avrupa'nın ilk başörtülü yerel yöneticisi olan Visoko Belediye Başkanı Amra Babiç'le görüştü.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çeşitli temas ve ziyaretlerde bulunmak üzere Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'ya geldi.

Arınç, iki günlük Bosna-Hersek ziyaretinin ilk durağı olan Visoko kentinde, 7 Ekim 2012'de yapılan yerel seçimleri kazanarak Avrupa'nın ilk başörtülü belediye başkanı ünvanını da elde eden Amra Babiç'i ziyaret etti.

Visoko Belediyesi binasında gerçekleşen görüşmeye, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, AK Parti eski milletvekillerinden Hüseyin Kansu ile Bosna Hersek'te faaliyet gösteren Türk kurumlarının yöneticileri katıldı.

Türkiye'de çok popülersiniz

Babiç'in Türkiye'de de çok popüler olduğunu ifade eden Arınç, ' ' Türkiye'de bir yerden adaylığını koysanız, kazanacak kadar popülersiniz'' dedi.

Görüşme esnasında konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Arınç, Türk halkının Bosna Hersek'e karşı geçmişten bu yana çok büyük sevgisi ve ilgisi olduğunu hatırlatarak, ''Özellikle hükümetimiz döneminde bu ilişkileri güçlendirmek istiyoruz'' dedi.

Arınç, ''Bizim Türkiye olarak tabi temel düşüncemiz, Bosna Hersek'in toprak bütünlüğü esastır, Bosna Hersek'in egemenliği esastır. Kurucu halkların birlikte, özgürce ve mutluluk içinde yaşaması esastır'' diye konuştu.

Bölgeyi turizme hazırlamamız lazım

TİKA'nın Bosna Hersek'te çok önemli ve anlamlı desteklerde bulunduğunu anlatan Arınç, TİKA'nın Visoko'da inşa edeceği sağlık merkezinin bu belediye açısından önemini vurguladı.

Bosna Hersek'in tarım, sanayi ve hizmet sektörü olmak üzere gelişme potansiyeli yüksek olan 3 sektörü bulunduğuna işaret eden Arınç, Bosna Hersek ve Visoko açısından turizm sektörünün önemine dikkati çekti.

Arınç, ''Bu bölgeyi turizme hazırlamamız lazım. Yolunuz fena değil, konaklama tesislerine ihtiyaç var. Tarihi anıtların restorasyona ve turizm sektöründe iyi bir eğitime ihtiyaç var. Bunu hazırladığınız zaman bize haber verin, biz binlerce insanı gönderceğiz buraya. Türkiye'de herkes Bosna'ya gidelim diye kuyruğa girecek'' diye konuştu.

Türkiye'nin verdiği destek önemli

Visoko Belediye Başkanı Amra Babiç de Türkiye'nin Bosna Hesrek'in AB ve NATO'ya üye olması yolunda verdiği destekten dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, ''Kardeş ülkemiz olan Türkiye'nin bize hem yerel hem de devlet çapında verdiği destek çok önemlidir. Bu desteğin ileride de devam edeceğinden eminim'' dedi.

Türkiye'nin bütün Balkanlar bölgesini istikrarlı bir bölge olarak görmek isteyen çok önemli bir siyasi güç olduğunu ifade eden Babiç, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türkiye hükümeti ve halkının Bosna Hersek'in bütünlüğü ve egemenliğine verdiği destekten dolayı, Arınç'a teşekkür etti.

Zeniçko-Doboyski Kantonu yetkilileriyle görüşme

Visoko'dan Zenica kentine geçen Başbakan Yardımcısı Arınç, burada Zenica Üniversitesi tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katıldı. Yemeğe, Zeniçko-Doboyski Kantonu'nun Başbakanı Fikret Plyevlyak, Zenica Belediye Başkanı Hüiseyin Smayloviç, Bosna Hersek'te faaliyet gösteren Türk kurumların yöneticileri ve çok sayıda yetkili katıldı.

Başbakan Yardımcısı Arınç, ziyaretinin ikinci gününde, başkent Saraybosna'da, Bosna-Hersek'in merhum devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret edecek, ardından da Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç ve Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ile ayrı ayrı görüşecek.

İlk haberi Arınç yayınlayacak

AA Balkanlar Bölge Müdürlüğü'nü de ziyaret edecek olan Arınç, yeni hayata geçirilen Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden Boşnakça-Hırvatça-Sırpça (BHS) servisinin ilk haberini yayına verecek, BHS servisinin ücretli yayına geçişi kapsamında gazete, televizyon, radyo ve kurum temsilcileriyle abonelik sözleşmesi imza töreninde bulunacak.

Kaynak: AA / Politika

Bülent Arınç Türkiye Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Kabine Toplantısı ne zaman, saat kaçta? Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı tarihi belli oldu mu? Çorlu tren kazası duruşmasında karar belli oldu mu? Tren kazası davasında son durum nedir? 2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? #128204 Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title