Haberler

Avrupa'da Artan Irkçılıktan Etkilenen Siyasetçiler Akıllarını Başlarına Alsın"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avrupa'da bakanların programlarının iptal edilmesine değinerek, "Güçlü, büyük bir Türkiye, oyunu bozacak olan bir Türkiye'nin Avrupa'daki Türklerle, Müslümanlarla büyük toplum kesimlerinin barışık halde yaşamasının garantisi olacağını biliyorlar.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Avrupa'da bakanların programlarının iptal edilmesine değinerek, "Güçlü, büyük bir Türkiye, oyunu bozacak olan bir Türkiye'nin Avrupa'daki Türklerle, Müslümanlarla büyük toplum kesimlerinin barışık halde yaşamasının garantisi olacağını biliyorlar. Avrupa'da artan ırkçılıktan etkilenen siyasetçiler de akıllarını başlarına alsınlar. Türkiye'nin seçmenini aldatamazsınız. Türkiye'nin seçmenin önünü kapatamazsınız." dedi.

Kurtulmuş, AK Parti Erzurum İl Başkanlığınca Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezinde düzenlenen programda, kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, muhtarlara ve davetlilere Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlattı.

Türkiye'nin bir yol ayrımında olduğunu ve milletin sağlam iradesiyle 16 Nisan'dan sonra Türkiye'nin bambaşka olacağını belirten Kurtulmuş, bu halk oylamasında sözün de kararın da milletin olduğunu ve bundan sonra da hep milletin söz ve karar sahibi olacağını söyledi.

"Mevcut sistemin neden tıkandığını", "mevcut sistemin hatalarının neler olduğunu" sunum ve örneklerle anlatan Kurtulmuş, dört temel nedenden dolayı anayasa değişikliğine gidildiğini ifade etti.

Mevcut sistemin temel sorunlarından bir tanesinin "vesayetçi ve çatışmacı" olmasından kaynaklandığını aktaran Kurtulmuş, sanıldığı gibi sistemin, güçler ayrılığı prensibi değil, güçler çatışması prensibi üzerine oturduğunu savundu.

Kurtulmuş, siyasi aktörler, kurum ve kuruluşlar ve toplumsal kesimler arasındaki çatışmaların zaman zaman kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

28 Şubat sürecinde atılan manşetlere de dikkati çeken Kurtulmuş, şimdi de "Karargah rahatsız" şeklinde yeni manşetler atılmaya çalışıldığını söyleyerek, bunların eski Türkiye'nin alışkanlıkları olduğunu belirtti.

"Artık atılan bu manşetlere kanacak millet yok"

Kurtulmuş, "Artık atılan bu manşetlere kanacak millet yoktur. Artık atılan bu manşetlerle hizaya sokulacak bir hükümet yoktur. Artık bu atılan manşetlerle ayar verilecek bir Türk Silahlı Kuvvetleri de yoktur. Herkes kendi işini yapıyor, kendi işini de yapmaya devam ediyor." diye konuştu.

Sistemin çift başlılık doğurduğunu ve bu nedenle anayasa değişikliğine gidilmesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, Türkiye'nin yakın tarihindeki cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasında yaşanan tartışmalardan örnekler verip bu süreçte ülkenin neler kaybettiğini anlattı.

Kurtulmuş, siyasi istikrarsızlığın önlenmesi için mevcut sistemin değişmesi gerektiğini vurgulayarak, sistemin değiştirilmesinin dördüncü temel nedeninin de ekonomik krizler olduğunu ifade etti.

"Darbe dönemlerinde Türk ekonomisi yüzde 26 küçüldü"

Türkiye'deki ekonomik krizlerin tamamının koalisyon hükümetleri zamanında ortaya çıktığını aktaran Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Darbe dönemlerinde ya da darbe teşebbüsü olduğu dönemlerde Türkiye ekonomisi yaklaşık yüzde 26 küçülmüştür. Bütün bu krizler Türkiye'nin duraksamalarını, Türkiye'nin dışa bağımlılığını arttırmıştır. 22 banka 2001 krizinde ortadan kalkmış ve maalesef 580 milyar lira bu fukara milletin cebinden bankaların kurtarılması için ödenmiştir. Türkiye'de tek partilerin iktidar olduğu dönemlerde büyüme oranı yüzde 5,6'dır. Koalisyon hükümetleri döneminde yüzde 4, Türkiye'de darbeler ve darbe teşebbüslerinin olduğu dönemlerde yüzde 3,4. Halep oradaysa, arşın burada. Türkiye tek parti hükümetlerinde hızla büyüyor koalisyon hükümetlerinde büyüme hızı süratle düşüyor."

Kurtulmuş, vesayet ile yönetimde çift başlılığın ortadan kalkması için anayasa değişikliğinin zorunlu hale geldiğini söyledi.

Anayasada yapılacak değişiklikle sadece yürütme gücünün tek erkte toplanacağını anlatan Kurtulmuş, milletvekillerinin hükümete dahil olduğu durumda milletvekilliklerinin düşeceğini ifade etti.

Kurtulmuş, hükümetin cumhurbaşkanı tarafından belirlenen kişilerden oluşacağını dile getirerek, bu maddenin çok eleştirildiğini, İsmet İnönü'nün, Celal Bayar'ın, Süleyman Demirel'in, Turgut Özal'ın partisiz olmadığını, bir insanın partisi ile olan ilişkisinin gönül birliği, zihin birliği olduğunu kaydetti. Kurtulmuş, "Recep Tayip Erdoğan, şu an AK Parti ile ilişkisi olmayan bir adamdır. Ama bütün AK Parti'lilerle fikir birliği, gönül birliği dava arkadaşlığı vardır." dedi.

Kurtulmuş, halk oylamasına değinerek, "Daha güvenli ve daha huzurlu bir Türkiye. Krizleri ve kaosları önleyici bir sistem ve inşallah Türkiye'de siyaseti daha güçlü hale getirecek bir model olduğu için Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine "Evet" diyoruz. İnşallah 16 Nisan'da milletimiz bu kararı verecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin cumhuriyet tarihi boyunca karşılaştığı en büyük meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Birinci Cihan Harbi sonrasında oluşan dönemde genç Türkiye Cumhuriyetimizin kurulduğu günden itibaren bu kadar büyük krizler, kaoslar yumağı ile karşı karşıya kalmamıştık. Gazeteleri görüyorsunuz. Dün Amerikalı askerin kolunda YPG bayrağı vardı, bugün Rus askerinin kolunda YPG bayrağı var. Sınırlarımızdaki şehirleri görüyorsunuz. Benzetmek gibi olmasın, Palandöken ilçesinde başka bir silahlı güç, Allah muhafaza Yakutiye ilçemizde başka bir silahlı güç, üniversitede başka bir güç, diyelim ki havaalanında başka bir güç.... Suriye şehir şehir, kasaba kasaba böylesine bölündü. Irak aynı şekilde bölündü. DEAŞ denilen bir terör örgütü ortaya çıkarıldı. DEAŞ denilen bu terör örgütü dünyanın en önemli silahlarına, ölüm silahlarına sahip oldu. Aynı şekilde diğer terör örgütleri dünyanın, özellikle Türkiye'nin başına bela edildi."

"Koyun parçaları büyük resmi görün"

Kurtulmuş, 15 Temmuz darbe girişimi, yılbaşı gecesi gece kulübünde yapılan saldırı, Suruç, Ankara, Sultanahmet saldırıları, Rusya'nın Ankara büyükelçisine yapılan suikastin büyük resmin birer parçası olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Hepsi büyük resmin ufak ufak parçaları. Koyun parçaları büyük resmi görün. Büyük resim şudur, bu coğrafyada bir asır sonra Birinci Dünya Savaşı'nın galipleri yeniden bu coğrafyayı dizayn etmek istiyorlar. O zaman sınırları suni bir şekilde böldüler, şimdi daha da derinleştirmek istiyorlar bu bölünmeyi. Bu bölünmeyi zihinlere ve gönüllere sirayet ettirmek istiyorlar. Bu bölgenin insanlarını birbirlerine düşman haline getirmek istiyorlar. Türkleri, Kürtleri, Arapları, Acemleri, Ezidileri, diğerlerini Sunnileri, Şiileri, Alevileri birbirlerine düşman etmek istiyorlar. İstiyorlar ki Orta Doğu'nun, Ön Asya'nın, Kuzey Afrika'nın, Afrika'nın bu bölgelerinde insanlar yoksulluk, yoksunluk içerisinde bir taraftan debelenirken, diğer taraftan cinayetlerle, suikastlerle günlerini, yıllarını geçirsinler ve böylece istiyorlar ki bu coğrafyada yeniden bölünmenin ihanet planları uygulansın."

Avrupa'da bakanların programlarının iptal edilmesi

Türkiye'nin bölgesinde güçlenmesini önlemek için 40 yıldır ayaklarına terör prangaları vurulduğunu anlatan Kurtulmuş, yeni ve güçlü Türkiye'nin bu oyunu bozacağını dile getirdi.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bunu biz biliyoruz da bu planın sahipleri bilmiyor mu. Onlar da biliyor. Görülmüş bir şey midir, demokratik bir ülke olacaksınız ve başka bir demokratik ülkenin demokratik seçim kampanyasında konuşacak olan bakanlarını ya da milletvekillerini konuşturmayacaksınız. Siz boşuna mı zannediyorsunuz şu ülkenin, bu ülkenin siyasetçileri, Türkiye'nin siyasetçileri gidip de orada konuşmasın istiyorlar. Onlar da biliyorlar ki güçlü, büyük Türkiye olduğu zaman vay geldi hallerine. Onun için güçlü bir Türkiye'nin önüne çıkmak için öyle anlaşılıyor ki onlar da 'hayır' kampanyasına destek veriyorlar. Mübarek olsun, biraz daha seslerini yükseltsinler."

Avrupa'daki söz konusu yasağın Türk seçmeninin önüne kapatamayacağını vurgulayan Kurtulmuş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Düzünden söyledik anlamadılar şimdi tersinden söylüyorum. Biraz daha bu yasaklarını kaldırsınlar. Onlar yasakladıkça bizim Almanya'daki, Avusturya'daki, Hollanda'daki vatandaşlarımız ne oy vereceğini daha iyi anlıyor, daha iyi görüyor. Bunlar yanlış şeyler. Bunlar güçlü, büyük bir Türkiye istemiyorlar. Güçlü, büyük bir Türkiye, oyunu bozacak olan bir Türkiye'nin Avrupa'daki Türklerle, Müslümanlarla büyük toplum kesimlerinin barışık halde yaşamasının garantisi olacağını biliyorlar. Avrupa'da artan ırkçılıktan etkilenen siyasetçiler de akıllarını başlarına alsınlar. Türkiye'nin seçmenini aldatamazsınız. Türkiye'nin seçmenin önünü kapatamazsınız. Bizim oralara gitmemize bile gerek yok. Bizim oradaki kardeşlerimiz ne dediğimizi iyi bilir, niçin dediğimizi iyi bilir. Niçin 'evet' diyeceklerini çok iyi bilir ve ona göre oy verir. Siz mahçup olursunuz."

Programa, AK Parti Erzurum milletvekilleri Mustafa Ilıcalı ve Orhan Deligöz, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz ve partililer katıldı.

Kurtulmuş daha sonra Kardelen Tv'de bir programa katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Numan kurtulmuş AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title