Haberler

Avrupa Birliği Büyükelçilik Müsteşarları Mardin'e Geldi

Avrupa Birliği (AB) Ülkelerinin Türkiye Büyükelçilikleri'nde Görevli Müsteşarları ve Büyükelçilik Görevlilerinden Oluşan 23 Kişilik Heyet, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Peter Prigel Başkanlığında Mardin'e Geldi.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye Büyükelçilikleri'nde görevli müsteşarları ve büyükelçilik görevlilerinden oluşan 23 kişilik heyet, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Peter Prigel başkanlığında Mardin'e geldi.

AB Büyükelçilik Müsteşarlar Heyeti, Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar'ı makamında ziyaret etti. Heyetin başkanı Peter Prigel, görev yaptıkları Ankara'nın dışına çıkarak Türkiye'nin gerçeklerini görmek amacıyla bir gezi turu düzenlediklerini söyledi. Heyette bulunan müsteşarlar, Vali Mehmet Kılıçlar'a, 'Süryaniler'in göçünün Ermeniler'le bağlantısının olup olmadığı, Suriye ile ticari ilişkilerin boyutu, seçimlerde genel durumun ne olacağı, il genelinde etnik gurupların nüfus sayıları, PKK'nın bölgede yarattığı

sıkıntıların boyutları ve Ilısu Barajı'nın yapımıyla Hasankeyf'in durumunun ne olacağı' konularında sorular yöneltti.

Vali Kılıçlar, Mardin'in ekonomik, tarihi ve kültürel yapısı hakkında geniş bilgi verdikten sonra yöneltilen soruları cevaplandırdı. Kılıçlar, Süryani vatandaşların Avrupa ülkelerine göç etmelerinin Ermeniler'le bir ilgisi olmadığını belirterek, "Bölgemizden ve ilimizden göçler tamamen ekonomik koşullara dayalıdır. Göçenlerin büyük bölümü köyde yaşayan vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Göç edenler sadece Süryaniler değildir, Müslüman vatandaşlarımızdan da göç edenler vardır. Sorun tamamen daha iyi

şartlarda yaşamak istemekten kaynaklanmıştır. Suriye ile aramızdaki ticari ilişkiler büyük boyutlara ulaşmamıştır. Habur Sınır Kapısı'na alternatif olarak düşündüğümüz Nusaybin Sınır Kapısı'nın yakında hizmete açılmasıyla ticari ilişkilerin artacağına inanıyorum" dedi.

Genel seçimler konusunda ancak siyasi parti temsilcilerinin değerlendirme yapabileceğini ifade eden Kılıçlar, yöneticiler olarak, seçimlerin güven ve huzur ortamında yapılmasını, vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlayarak sandık başına gitmesini sağlamakla görevli olduklarını ifade ederek, "Görevimizi en iyi şekilde yerine getireceğiz. Belli kriterlere sahip her vatandaş, seçme ve seçilme hakkına sahiptir" dedi.

Kılıçlar, il genelinde yaşayan Arap, Kürt ve Süryani vatandaşların nüfus sayılarının ne olduğu şeklindeki soruya da, "Nüfus sayımı yapılırken kim Arap, kim Kürt, kim Süryani diye ayrım yapmıyoruz. Herkesi eşit şart ve haklarda Türk vatandaşı olarak görüyor ve sayımı öyle yapıyoruz" karşılığını verdi.

Kılıçlar, PKK'nın bölgede yol açtığı sıkıntılar ile ilgili soruya ise şöyle karşılık verdi: "PKK, bölgede ve ilimizde gücünü ve tabandaki desteğini büyük ölçüde kaybetti. Vatandaş, gerçekleri görmeye başlamıştır. Kişilerin yakınlarına kimse baskı kurmuyor. Bugün kardeşi ya da oğlu dağda PKK saflarında bulunan belediye başkanlarımız var ve kimse onlara karşı olumsuz tavır almıyor. Biz hizmette etnik köken ayrımı yapmıyoruz. KÖYDES Projesi kapsamında Kürt vatandaşlarımızın yaşadığı köyler için İl Özel

İdare bütçesinin yüzde 10'luk bölümünü harcadık. Bunun aksini kimse söyleyemez".

Vali Mehmet Kılıçlar, Hasankeyf ile ilgili soru üzerine, Ilısu Barajı projesinin uzun bir planlamanın sonucunda hayata geçirildiğini belirterek, "Biz tarihimize sahip çıkmaya kararlıyız. Hasankeyf'in şu andaki durumu çok iyi değil. Tarihi değerler yıkılmaya yüz tutmuş. Ilısu Baraj Projesi ile birlikte Hasankeyf'in kurtarılması için 100 milyon dolarlık bir bütçe ayrıldı. Bu tarihi değerlerin yıkılmasına, yok olmasına bizim de gönlümüz razı olmaz. Hasankeyf'in tarihi değerleri restore edilecek, su altında

kalacak olan tarihi eserler teknolojik imkanlar kullanılarak uygun yerlere taşınacaktır" diye konuştu.

(MNG-EST-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title