Haberler

Avrupa Adalet Divanı: "Milletvekilleri Harcamalarını Açıklamak Zorunda Değil"

Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin aylık 4416 avroluk harcamalarını açıklamak zorunda olmadığına karar verdi.

Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin aylık 4416 avroluk harcamalarını açıklamak zorunda olmadığına karar verdi.

Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin harcamaları için açılan davada kararını verdi. Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin aylık 4416 avroluk gider ödeneklerinin harcamalarını açıklamak zorunda olmadığını kararlaştırdı. Avrupa Adalet Divanı, harcamalarının neler olduğunu kamuya açıklanması, parlamenterlerin özelini ihlal ettiği kanısına vardı. Karara karşı olan bazı organizasyonlar şeffaf olunmasını savundu.

Avrupa Parlamentosu'nun 751 üyesi, aylık 6 bin 611 avro net maaşının üzerine ayrıca aylık 4 bin 416 avroluk bir gider ödeneği alıyor. Milletvekilleri bu parayla, genel idare, posta ücretleri, telefon, internet ve bilgisayar gibi kendi ülkelerindeki ofislerinin giderlerini karşılayabiliyorlar. Ancak milletvekillerinin aylık masraflarını açıklamak veya kanıtlamak zorunda değiller. Örneğin aylık harcamalarından artırdıkları geri kalan miktarı geri iade etmek zorunda olmadıkları gibi bunun açıklamasını da yapmak zorunda değiller.

Talep sebeplerini kanıtlayamadılar

Dava, 2015 yılında parlamenterlerin ülke başına harcamalarının belgelerle kamuya açıklamalarını talep eden bir dizi gazeteci tarafından açılmıştı. Gazetecilerin talebi parlamento tarafından gizlilik yasaları gerekçesiyle tek tek reddedildi. Ret kararında ayrıca, "Talep edilen 4 milyon belgenin üzerindeki tüm hassas verilerin okunamaz hale getirilmesi çok zahmetli olur" açıklaması yapıldı. Ayrıca hakimlere göre, gazeteciler belgeleri neden talep ettiğini tam olarak kanıtlamadı. - BRÜKSEL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title