Haberler

Atso Başkanı Özgen'den Turizm Değerlendirmesi:

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(atso) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Son İki Yılda Turizm Sektörünün Altın Çağı Yaşamasına Rağmen Almanya ve Kuzey Avrupa Pazarındaki Duraklamanın Devam Ettiği Bunun da Ülke Turizmi Açısından İç Açıcı Bir Durum Olmadığını Açıkladı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal son iki yılda turizm sektörünün altın çağı yaşamasına rağmen Almanya ve Kuzey Avrupa pazarındaki duraklamanın devam ettiği bunun da ülke turizmi açısından iç açıcı bir durum olmadığını açıkladı.

ATSO Başkanı Özgen, yaptığı yazılı açıklamada, 2007 yılı içerisinde Antalya'nın sekiz milyona yakın yabancı turiste ev sahipliği yapması ile birlikte sektörde sürekli gündemde bulunan sorunların ikinci plana atılmasına yol açtığını söyledi.

Almanya ve Kuzey Avrupa pazarında yaşanan duraklamalara rağmen tedbir alınmadığını belirten Özgen, "Turizm sektörümüzün geleceği açısından pazar araştırmalarının ciddi bir şekilde yapılması, uzun dönemli pazar stratejilerinin belirlenmesi zorunludur" dedi. Özgen, Bakanlık tarafından pazar araştırmalarını yürütecek oluşuma dönük yeniden yapılanma beklediklerini ifade etti.

Dünya turizm istatistik verilerinden örnekler veren Özgen, "Dünya turizminde en yüksek harcamayı yapan ülke 74,8 milyar dolar ile Almanya'dır Almanya'yı ABD (72 milyar dolar), İngiltere ( 62,6 milyar dolar), Fransa (31,2 milyar dolar), Japonya ( 26,9 milyar dolar), Çin (24,3 milyar dolar), İtalya (23,1 milyar dolar), Kanada ( 20,8 milyar dolar), Rusya (18,8 milyar dolar) izlemektedir" diye konuştu.

AB istatistiklerine göre, 2005 yılında AB ülkelerinin yurtdışı seyahatleri toplamının yaklaşık 235 milyon olduğunu hatırlatan Özgen daha sonra şunları söyledi: "Bunun 78 milyonu Alman, 48 milyonu İngiliz turistlere aittir. Almanya ve İngiltere, AB vatandaşlarının toplam yurtdışı seyahatlerinin yarısından fazlasını oluşturmaktadır. 4 geceyi aşan yurtdışı turistik seyahatlerinin toplamı ise 179 milyon olmuştur. Bu rakamın 61 milyonu Almanya'ya, 38 milyonu İngiltere'ye, 14 milyonu Fransa'ya, 11 milyonu

Hollanda'ya aittir. Alman pazarında İspanya yüzde 15, İtalya ve Avusturya yüzde 14, Fransa yüzde 10 ile en büyük payı alan ülkelerdir. Türkiye 2005 yılında yüzde 6 pay ile beşinci ülke olurken, son yıllarda pazardaki duraklamadan en fazla etkilenen ülke olmuş ve pazar payı yüzde 4'e düşmüştür. Rusya'nın outbound turizmi son yıllarda çarpıcı bir yükselme kaydetmektedir. WTO verileri ve Rusya Federasyonu verilerine göre 30 milyona yaklaşan bir outbound turizm hareketi söz konusudur. Ancak turist başına

harcama düşük olduğundan pazar büyüklüğü Hollanda'yı ancak geçmektedir".

2007 yılının ilk yarısında Rusya'dan yapılan çıkışlarda Türkiye'nin birinci ülke durumunda olduğunu kaydeden ATSO Başkanı Gözgen, "İstatistiklere göre Rusya pazarında talep artışında Hırvatistan yüzde 54 ile ilk sıradadır. Hırvatistan'ı, Mısır yüzde 49, Avusturya ve İtalya yüzde 37, Yunanistan yüzde 34, Bulgaristan, Türkiye yüzde 30'a yakın, diğer Doğu Avrupa ülkeleri de yüzde 20'ler oranında artışlarla izlemektedirler. Turizm sektörümüzün geleceği açısından pazar araştırmalarının ciddi bir şekilde

yapılması, uzun dönemli pazar stratejilerinin belirlenmesi zorunludur. Bakanlığın bu çalışmaları yürütecek bir oluşuma dönük yeniden yapılanma çabası içinde olacağını umuyoruz" şeklinde konuştu.

(TY-AT-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title