Haberler

Atso Başkanı Çetin'den Enflasyonu Değerlendirmesi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Eylül ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) enflasyon sepetindeki 414 maddeden 281'inde fiyat artış yaşandığını söyledi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, TUİK tarafından açıklanan Eylül Ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Çetin, "Eylül ayında tüketici enflasyonu aylık yüzde 0,65, yıllık yüzde 11.20 artış oranıyla çift haneli enflasyona demir artarken, yurtiçi üretici enflasyonu aylık yüzde 0,24, yıllık yüzde 16,28 artışla yüksek seyrini korumuştur" dedi.

Eylül ayı zam şampiyonu yeşil soğan

Eylül ayında TUİK enflasyon sepetindeki 414 maddeden 281'inin fiyatının artış gösterdiğini kaydeden Davut Çetin, "Eğitim hizmetleri, süt ürünleri, tüp gaz, akaryakıt, ulaştırma hizmetleri, sinema, ev eşyası gibi birçok tüketim grubunda fiyat artışları dikkat çekicidir. Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüzde 14,75 ile yeşil soğan, yüzde 11,12 ile ana okul ücreti ve yüzde 9,60 ile okul servis ücretidir. Eylül ayında gıda grubu bazı meyve, et ve hububat fiyatlarındaki düşüş nedeniyle enflasyonu azaltıcı etki yapmıştır. Aylık enflasyona artış yönünde en yüksek katkı ulaştırma ve ev bakım ürünleri kaynaklı konut grubundan gelmiştir. Yıllık enflasyona ulaştırma grubu katkısı gıdaya yakın düzeydedir. Dolayısıyla artık enflasyonun kendisini besleyen bir sürece girdiği, 2011 yılından sonra yeniden çift haneli enflasyonda kalıcılığa doğru gittiğimiz görülmektedir. Üretici enflasyonunda gıda grubu yine enflasyonu ciddi ölçüde aşağı çekerken, demir-çelik ve petrol fiyatları en yüksek artırıcı katkıyı yapmıştır. Üretici enflasyonunda da 2011 yılı sonrasında çift hanenin aşıldığı bir yıl yaşıyoruz."

Bütçe açığını ve cari açığı azaltacak önlemler gerekiyor

Çetin şöyle devam etti:

"Ekonomide büyüme yüzde 5'i aşarken, istihdam, enflasyon, cari açık, bütçe açığı sorunlarının devam etmesi karşısında ekonomi politikasında daha güçlü bir duruşa ihtiyaç olduğunu belirtmek istiyorum. Önümüzdeki aylarda uluslararası parasal koşulların zorlaşması ihtimaline karşı bütçe açığını ve cari açığı azaltacak ciddi önlemler gereklidir. Orta Vadeli Plan ve arkasından gelen vergi tartışmaları beklentileri iyileştirecek nitelikte olmamıştır. Bu nedenle makro ekonomik politika hedeflerini netleştirmek üzere Ekonomik ve Sosyal Konsey'in göreve çağrılması veya yeni bir Türkiye iktisat Kongresi düzenlenmesinde yarar olduğu inancındayım."

Batı Akdeniz'de enflasyon Türkiye ortalamasının üzerinde

Batı Akdeniz enflasyon rakamlarını da değerlendiren ATSO Başkanı Çetin, "Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 0,71, dokuz aylık yüzde 7,64 ve yıllık bazda yüzde 11,20 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda ve dokuz aylık enflasyonda 7., yıllık enflasyonda ise 11., sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin, aylık, dokuz aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür. Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,82 ile "ulaştırma", yüzde 1,80 ile "giyim ve ayakkabı" gruplarında, yıllık enflasyonda en yüksek artış yüzde 17,44 ile "ulaştırma", yüzde 14,28 ile "sağlık" ve yüzde 12,73 ile "eğlence ve kültür" gruplarında gerçekleşmiştir. Bölgemiz enflasyonu yıllık bazda Türkiye ortalamasından giyim ve sağlık gruplarında farklılaşma eğilimindedir" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Isparta Antalya Eylül Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title