Haberler

ATO: "Vatandaşın Kredi Borcu 82.6 Milyar YTL'ye Yükseldi"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Bu Yılın İlk Yedi Ayında Vatandaşların Kredi Kartı ve Tüketici Kredisi Borcunun Yüzde 15.5 Oranında Artarak 82.6 Milyar YTL'ye Yükseldiğini Belirterek, Tüketim Harcamalarındaki Yavaşlamaya Rağmen, Vatandaşın Bankalara Olan Tüketici Kredisi ve Kredi Kartı Borçlarının Son Hızla Artmaya Devam Ettiğini Söyledi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, bu yılın ilk yedi ayında vatandaşların kredi kartı ve tüketici kredisi borcunun yüzde 15.5 oranında artarak 82.6 milyar YTL'ye yükseldiğini belirterek, tüketim harcamalarındaki yavaşlamaya rağmen, vatandaşın bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarının son hızla artmaya devam ettiğini söyledi.

ATO Başkanı Aygün yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın ilk yedi aylık döneminde vatandaşların bankalara, tüketici finansman şirketlerine ve katılım bankalarına olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarının yüzde 15.5 oranında artarak 82.6 milyar YTL'ye kadar yükseldiğine dikkat çekti.

Vatandaşların borçlarında son bir yıllık dönemde yüzde 25.6 oranında bir büyüme kaydedildiğini vurgulayan Aygün, TÜİK'in milli gelir rakamlarına göre vatandaşların tüketim harcamalarının bu yılın ilk çeyreğinde sadece yüzde 1.6 oranında arttığını hatırlattı. Aygün, "Vatandaşın geçen yıla göre tüketim harcaması artmıyor. Buna karşılık borcu artıyor. Ekmeğe, süte, beyaz eşyaya, giyime geçen yılki kadar para harcayan vatandaşın borcunda yaşanan bu yüksek artışın faiz yükünden kaynaklandığını tahmin ediyorum" diye konuştu.

Aygün, vatandaşların bankalara, tüketici finansman şirketleri ve katılım bankalarına olan 82.6 milyar YTL'lik borcunun 27.8 milyar YTL'sinin konut, 8.1 milyar YTL'sinin taşıt, 23.2 milyar YTL'sinin diğer tüketici kredilerinden, 23.6 milyar YTL'sinin de birikmiş kredi kartı borçlarından oluştuğuna dikkat çekti.

-7 AYDA 11 MİLYAR YTL BÜYÜDÜ-

Aygün, konuşmasına şöyle devam etti:

"Baktığımızda, bu yılın ilk yedi ayında vatandaşın toplam borcu 11 milyar YTL büyümüş. Bu kapsamdaki konut kredisi borçları 4.4 milyar YTL, kredi kartı borçları 2 milyar YTL artarken, taşıt kredileri ise 663 milyon YTL azalmış. Asıl büyük artış da diğer tüketici kredisi olarak tabir edilen kredilerde yaşanmış. Diğer tüketici kredileri yedi ayda 5.4 milyar YTL artmış. Bu gelişmeler tüketicinin bankalara olan borçlarındaki büyümenin, borcun borçla kapatılmasından kaynaklandığını gösteriyor."

Yıllık enflasyonun yüzde 6.9'a kadar gerilediği bir dönemde, bankaların vatandaşların kredi kartı borçlarına yüzde 5.55'e kadar ulaşan oranlarda aylık faiz uyguladığına işaret eden Aygün, biriktirdiği borç nedeniyle bu faiz oranlarıyla baş edemeyen vatandaşların, bankalardan yine aylık yüzde 1.6-2 oranlarında faizle tüketici kredisi almak zorunda kaldığını belirtti.

-152 BİN VATANDAŞ KREDİ BORCU YÜZÜNDEN TAKİBE ALINDI-

Türkiye'nin kredi kartını diğer ülkelere göre geç tanıdığını ifade eden Aygün, tüketicilerin bankalar tarafından içerisine düşürüldükleri bu durumun "doğal afet" sayılması gerektiğini kaydetti. Aygün, borcun borçla kapatılmasına rağmen borcunu ödeyemediği için bankaların icra takibiyle karşı karşıya kalan vatandaş sayısının her geçen gün arttığını dile getirdi. Aygün, bu yılın ilk yedi ayında 152 binden fazla vatandaşın tüketici kredisi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için takibe alındığını, kara listedeki kayıt sayısının 1 milyon 211 bini, isim sayısının ise 589 bini geçtiğini dile getirdi.

-TÜKETİCİLERİN KREDİ BORÇLARI 2002'YE GÖRE 26 KAT ARTTI

Aygün, icra takibinden ve yüksek temerrüt faizinden korkarak borcunu bir an önce ödemek isteyen vatandaşların da temel gereksinimlerini bile kısmaya başladığını söyleyen Aygün, nüfus artışına rağmen vatandaşların gıda ve giyim gibi temel ihtiyaçlarıyla ilgili harcamalarının yerinde saymasının bu gelişmeden kaynaklandığını bildirdi. Aygün, 2002 yılından sonra vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi borçlarının 26 kat, kredi kartı borçlarının 12 kat arttığını belirterek, "2001 krizini izleyen dönemde bankalar tarafından borç tuzağına düşürülen vatandaş şimdi sadece faize çalışıyor" dedi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title