Haberler

ATO'nun Anketinde "Siyasi İstikrar Endişesi" Çıktı

Ankara Ticaret Odası'na (ATO) Kayıtlı 2 Bin 360 İşyerinde Yapılan Ankete Göre, Piyasalarda Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinin Ekonomik ve Siyasi İstikrarı, Toplumsal Huzuru Bozacağı Endişesi Hakim...

Ankara Ticaret Odası'na (ATO) kayıtlı 2 bin 360 işyerinde yapılan ankete göre, piyasalarda Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ekonomik ve siyasi istikrarı, toplumsal huzuru bozacağı endişesi hakim...

ATO'nun Akademetre Araştırma Şirketi'ne yaptırdığı ''Ticaret Sektörü Ekonomik ve Siyasi Durum Analizi'' anketinin, seçimler ve hükümetin ekonomi politikalarına ilişkin ikinci bölümü açıklandı.

ATO'ya kayıtlı 2 bin 360 işyerinde yapılan anket, piyasalarda Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ekonomik ve siyasi istikrarı, toplumsal huzuru bozacağı endişesinin yaşandığı sonucunu çıkardı.

Ankete katılanların yüzde 43,6'sı Cumhurbaşkanlığı seçiminin ekonomik istikrarı olumsuz etkileyeceğini belirtti. Yüzde 4,2'si ''çok olumsuz'' etkiler derken, olumlu etkileyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 10,3.

''Cumhurbaşkanlığı seçiminin siyasi istikrarı nasıl etkileyeceği'' sorusuna da ankete katılanların yüzde 43,4'ü siyasi istikrarın olumsuz etkileneceği yanıtını verirken, ''çok olumsuz etkiler'' diyenlerin sayısı da yüzde 4,8 oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin toplumsal huzuru olumsuz etkileyeceğini düşünenlerin oranı 42,5 olurken, ''ne olumsuz ne olumlu etkiler'' diyenlerin oranı da yüzde 33,5 oldu.

Ankete katılanlara, hükümetin ekonomi politikaları da soruldu. Anket sonuçlarına göre, hükümetin en başarılı bulunduğu konu özelleştirme ve para politikaları.

Özelleştirme politikalarını başarılı bulanların oranı yüzde 22. Para politikasına hakim olunması konusunda ise katılımcıların yüzde 21,6'sı hükümeti başarılı buluyor.

''Kredi faizlerinin düşürülmesi konusunda hükümet başarılı'' diyenler ankete katılanların yüzde 21,5'ini oluştururken, bütçe açığının kontrol altına alınması konusunda başarı sağlandığını düşünenlerin oranı yüzde 21,4. Ankete katılanların yüzde 20,5'i ise mali disiplinin sağlandığı kanaatinde.

Ankete göre, hükümet en düşük notları vergi konusunda aldı. Ankete katılanların yüzde 53,5'i vergi adaletinin sağlanması, yüzde 53,3'ü de vergi maliyetlerinin azaltılması konusunda hükümeti başarısız buldu.

Hükümeti yolsuzlukların ve rüşvetin önlenmesi konusunda başarısız bulan işletmelerin oranı da bir hayli yüksek. Deneklerin yüzde 51,3'ü yolsuzlukların önlenmesi, yüzde 49,6'sı da rüşvetin önlenmesi konusunda hükümetin başarı sağlayamadığını düşünüyor. ''Hükümet, haksız rekabeti önleyemedi'' diyenlerin oranı yüzde 50,4.

Ankete göre, esnaf ve tüccar, sandıktan koalisyon hükümetinin çıkmasını bekliyor. Ankete katılanların yüzde 60,6'sı milletvekili genel seçimleri sonucu ortaya çıkacak siyasi tablonun koalisyon hükümeti olacağını düşünüyor.

Genel seçimlerden tek parti iktidarı çıkacağını düşünenlerin oranı yüzde 38,9.

Esnaf ve tüccar AK Parti, CHP, DYP ve MHP'nin barajı aşacağına inanıyor. AK Partinin ve CHP'nin barajı aşacağını söyleyenlerin oranı sırasıyla yüzde 90,9 ve yüzde 82,8. DYP'nin seçim barajını aşacağını düşünenlerin oranı yüzde 58,8 iken, MHP için bu oran yüzde 55,8.

Ankete katılanların yüzde 12,8'i ANAP'ın, yüzde 7,5'i DSP'nin, yüzde 3,2'si de Genç Parti'nin milletvekili genel seçimlerinde barajı aşacak kadar oy alacağını düşünüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title