Haberler

ATO'dan 51 Firmaya Ceza

ATO Disiplin Kurulu'na, Geçen Yıl Tüketicilerden Gelen 1765 Şikayetin 746'sı Uzlaşmayla Sonuçlanırken, 51 Firmaya Ceza Verildi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Disiplin Kurulu'na, geçen yıl tüketicilerden gelen 1765 şikayetin 746'sı uzlaşmayla sonuçlanırken, 51 firmaya ceza verildi.

    ATO'dan yapılan açıklamada, ATO Disiplin Kurulu'na geçen yıl 1765 tüketici şikayeti ulaştığı, yürütülen soruşturmaların ardından 2 firmaya uyarı, 34 firmaya kınama, 3 firmaya idari para cezası, 12 firmaya da kınama ve idari para cezası verildiği kaydedildi.

Açıklamada, posta yoluyla 19, "285 50 39" numaralı telefon hattı aracılığıyla 1418, disiplin@atonet.org.tr adresli elektronik posta aracılığıyla 75, www.atonet.org.tr adresindeki interaktif şikayet formu yoluyla 166, direkt başvuru yoluyla 87 olmak üzere toplam 1765 tüketici şikayeti ulaştığı belirtildi.

ATO ÜYELERİ İÇİN 797 TÜKETİCİ ŞİKAYETİ

Bu şikayetlerden ATO üyelerini içeren 797 şikayetin Disiplin Kurulu'nda ele alındığı belirtilen açıklamada, 6 üyeden oluşan Disiplin Kurulu'nda her şikayet için bir üyenin soruşturmayı yürüttüğü kaydedildi. Açıklamada, soruşturma sonucunda 51 firma hakkında cezai işlem kararı alındığı, Disiplin Kurulu'nun ceza kararlarına dair işlemlerinin ATO meclisinin oylama sonucu kabulünün ardından gerçekleştirildiği anlatıldı.

BİLGİ DESTEĞİ

    ATO'ya ulaşan şikayetlerden 968'inde şikayet edilen firmanın ATO üyesi olmaması nedeniyle tüketiciye bilgi desteği sağlandığı kaydedilen açıklamada, tüketiciye, firmanın ATO üyesi olmaması durumunda, ilgili yasa ve yönetmelik hakkında bilgi desteği sağlandıktan sonra, şikayetini iletebileceği, bulunduğu ilçenin kaymakamlığına bağlı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin telefon ve adres bilgileri iletebileceği ve tüketicilerin, internet aracılığıyla şikayete bulunmaları durumunda da söz konusu bilgilerin "Şikayetim Var" linkinden tüketiciye sunulduğu belirtildi.

"EN ÇOK ŞİKAYET GİYİM VE SAĞLIKTAN"

     Açıklamada, tüketicilerin, en fazla "giyim eşyası" konusunda şikayette bulunduğunu, 2006 yılında yapılan şikayetlerin 398'nin giyim eşyalarıyla ilgili olduğunu ifade edildi. Açıklamada, giyimi 197 şikayetle sağlık hizmetlerinin takip ettiği belirtildi. Tüketicilerin geçen yıl ATO'ya yaptıkları şikayetlerin sayısı ve kategorilere göre dağılımını şöyle:

     "Giyim: 398, Sağlık: 197, Banka ve Kredi Kartı: 145, Elektronik eşya: 145, Gıda ve yiyecek: 131, Ulaşım: 78, Kamera ve fotoğraf: 76, Cep telefonları: 62, Emlak ve inşaat: 57, Telekom: 53, Sigorta: 45, Kişisel bakım: 45, Turizm: 42, Mobilya- ev tekstili: 42, Otomotiv: 38, Beyaz eşya: 35, Mutafak gereçleri: 33, Eğitim: 32, Bilgisayar: 25, Küçük ev aletleri: 23, Mücevher saat ve gözlük: 19, Kargo: 15, Temizlik: 15, Eğlence: 14"

"TÜKETİCİ KABA DAVRANIŞTAN DERTLİ"

    Açıklamada, Disiplin Kurulu'na üye firmalar hakkında gelen şikayetlerin başında "müşteriye kaba davranış", "satıcının sözünde durmaması", "ayıplı mal ve hizmet satışı" ile "satış sonrası hizmet" geldiğini belirtti.

AYGÜN, 'ÜYELERİMİZE CEZA VERMEK BİZİ ÜZÜYOR'

     Konuyla ilgili olarak ATO Başkanı Sinan Aygün, Disiplin Kurulu'nun, TOBB Yasası'na dayanarak Mart 2005'te oluşturulduğunu ve o tarihten bu yana faaliyet gösterdiğini hatırlattı. Aygün, Disiplin Kurulu'nun oda üyesi bir firma hakkında yapılan şikayette öncelikli olarak tüketiciyle firma arasında yaşanan sorunu giderme yoluna gittiğini ancak bunun gerçekleşmediği durumlarda cezai işlem uygulamak durumunda kaldığını ifade etti. ATO üyesi tüm firmaların meslek onuruna ve geleneklerine uymak durumunda bulunduğuna dikkat çeken Aygün, "Kendi üyelerimize ceza vermemiz en başta bizi üzüyor ancak konu tüketici olunca üyelerimize 'müşteri velinimettir' sözünü hatırlatmak zorunda kalıyoruz" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title