Haberler

ATO'da İran ile İş Birliği Olanakları Tartışıldı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ambargonun kaldırılmasıyla İran ekonomisinde büyük bir dönüşüm yaşandığını belirterek, "Bu dönüşümün ortaya çıkardığı yeni iş fırsatlarını Ankaralı iş adamları olarak iyi değerlendirmeliyiz.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ambargonun kaldırılmasıyla İran ekonomisinde büyük bir dönüşüm yaşandığını belirterek, "Bu dönüşümün ortaya çıkardığı yeni iş fırsatlarını Ankaralı iş adamları olarak iyi değerlendirmeliyiz." dedi.

Türkiye-İran Yatırım, Ticaret ve İşbirliği İmkanları Toplantısı, ATO Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

ATO Başkanı Gürsel Baran, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin Odanın ev sahipliğinde ele alınmasının kendileri açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Baran, Türkiye ve İran'ın, bölgelerinin en güçlü ülkeleri konumunda bulunduklarını dile getirerek, "Dost iki ülke arasında derin tarihi bağlar ve siyasi ilişkiler mevcut. Bölgedeki durum nedeniyle hassas bir dönemden geçiyoruz. Ekonomide güçlü bir iş birliğine ihtiyacımız var. Bu hassas dönemde ilişkilerin güçlenmesi, bölgemize istikrar, barış ve huzur gelmesi açısından da önem taşıyor." diye konuştu.

İran'a yönelik geçmişte uygulanan ambargo nedeniyle azalan ekonomik ilişkilerinin yeniden ivme kazanması için 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedefini yakalamaları gerektiğini ifade eden Baran, "Ambargonun kaldırılmasıyla İran ekonomisinde büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşümün ortaya çıkardığı yeni iş fırsatlarını Ankaralı iş adamları olarak iyi değerlendirmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

ATO'nun, Ankara'nın İran'a açılan kapısı olmasını istediklerini belirten Baran, taraflar arasında iş birliği imkanlarının geliştirilmesi için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Büyükelçiden "kardeş ülke" mesajı

İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taherian Fard ise "kardeş ülke" olarak gördükleri Türkiye ile ilişkileri geliştirmeyi çok istediklerini söyledi.

Türkiye ile İran arasındaki sınırın 600 kilometre civarında olduğuna işaret eden Fard, "Bu sınır, dostluk ve kardeşlik sınırı olmuştur. Bölgedeki sorunlara rağmen iki ülke arasındaki ticari ilişkiler gelişiyor. Bu tip oturumlar ilişkilerin daha da gelişmesine katkıda bulunabilir." ifadesini kullandı.

Fard, İslam ülkeleri arasında ticareti geliştirmenin önemine dikkati çekerek, bu konuda Türkiye ve İran'ın kritik bir konumda bulunduklarını vurguladı.

Diğer konuşmalar

MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal da İran'ın eski Ankara Büyükelçisinin kendilerine binlerce ilmekle dokunmuş çok değerli bir İran halısı gösterdiğini belirterek, "Büyükelçi, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin de ilmek ilmek dokunması gerektiğini ifade etmişlerdi. Ben de yeni büyükelçimize bu ilmeklerin beraber dokunması gerektiğini ifade etmek istiyorum." dedi.

ATO Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Şahin ise toplantıda iki ülke arasında çok eski tarihlere kadar uzanan bir kardeşliğin hikayesinin konuşulacağını söyledi.

Birbirine kültürel açıdan çok yakın olan Türkiye ve İran'ın daha büyük cirolarda ticaret yapmaları gerektiğini dile getiren Şahin, "Dostluğumuzu ticarete nasıl dönüştürebiliriz? Toplantıda bunu konuşacağız." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından iki ülke arasında yatırım ve iş birliği olanaklarının tartışıldığı bir panel düzenlendi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ankara Ticaret Odası Türkiye İran Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title